Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

"Strak exitmanagement maakt het verschil in rendement"

Slimste Belegger coach Nico Bakker over Turbo's, rendement, exitmanagement en meer

Op 15 mei klinkt de openingsbel voor het leukste beleggingsspel van Nederland – de Slimste Belegger 2017. Vanaf volgende week maandag kunt u al beginnen met oefenen.

Zoals in voorgaande edities heeft u de keuze uit vijf coaches die u helpen bovenaan de ranglijsten te komen. We stellen de coaches de komende tijd één voor één aan u voor. Vandaag is de beurt aan Nico P.R. Bakker, alias TheDailyTurbo.

Samen met Nico Inberg geeft Nico Bakker op 9 mei een speciale Slimste Belegger Masterclass. Hierin geven ze u de praktische handelstips en leren ze u de fijne kneepjes van het spel. Een unieke kans om meteen bovenaan de ranglijsten te komen, mis het dus niet.


Slimste-coach Nico Bakker

Als belegger kunt u eigenlijk niet om Nico Bakker heen. De eigenzinnige marktvisie van deze technisch analist komt met zijn tweets en columns dagelijks naar voren. Hij heeft dus een naam hoog te houden. Wordt dit het jaar dat hij de winst gaat behalen?

Waarom ben je ooit mee gaan doen aan de Slimste Belegger?

“Als technisch analist ben ik goed in staat om de korte termijn koersbewegingen in beeld te brengen en daarvan te profiteren, en het is leuk dit in competitieverband te doen. Het is daarnaast voor veel mensen een goede manier om beter te leren beleggen, omdat de competitie de werkelijkheid vrij aardig nabootst.”

Jij bent een technisch analist in hart en nieren. Al sinds je begon met beleggen of is het gegroeid?

“Altijd al, al sinds de jaren tachtig. Sinds die tijd is mijn kennis en ervaring natuurlijk steeds verder uitgebreid. Je ziet ook dat de belangstelling ervoor groeiende is. Steeds meer beleggers zien de toegevoegde waarde ervan in, dat blijkt uit het aantal vragen dat bij mij binnen komt. Het is aan de beleggers zelf of zij puur en alleen voor TA gaan of het combineren met fundamentele analyse. Maar het is wel duidelijk dat TA voorziet in een bepaalde behoefte van beleggers.”

Wat kunnen deelnemers van jou als coach verwachten?

“Dat ik met mijn technische analyse-methodiek in staat ben om interessante kortetermijnkoersbewegingen vast te stellen en die kan vertalen naar een beleggingsstrategie. Die deel ik dan met mijn team. Ik ben voornamelijk van de kortetermijnbewegingen en een offensieve aanpak; soms de ene dag instappen en de volgende dag weer uitstappen.”

Wat voor beleggers moeten bij jou in het team gaan?

“De actieve doe-het-zelfbelegger, die op zoek is naar inspiratie en coaching, maar zijn eigen strategie bepaalt en uitvoert. Ik geef ideeën aan mijn team, maar zelf ideeën voorleggen mag ook altijd. Mensen die in mijn team komen moeten wel de basis beheersen van TA. Ik heb geen tijd om in detail uit te gaan leggen wat TA en Turbobeleggen is. De snelheid erin houden is juist belangrijk. Maar als je beter wil worden in TA en mijn methodiek, dan is mijn team een goede leerschool.”

Wat is jouw strategie voor de Slimste Belegger?

“Ik zit er kort op en doe veel met Turbo’s. Dit jaar kijk ik zelfs naar intraday handelen, de koersbewegingen binnen de dag. Dat is niet te doen voor alle fondsen dus ik beperk me tot de AEX en de DAX. Maar het is wel interessant voor degenen die het echt leuk vinden en het aankunnen. Mijn hoofdaccent zal blijven liggen bij de Nederlandse fondsen, de AEX, AMX en de smallcaps waar BNP Turbo’s op uitgeeft, en wat intermarkettitels zoals bijvoorbeeld goud, zilver en olie.”

Ga je dit jaar iets aan je strategie veranderen in De Slimste?

“Mijn stelregel blijft altijd dat het niet de vraag is waarom de koers beweegt, maar hoe hij beweegt. De oorzaak is niet interessant voor TA. Waar ik de laatste tijd wel achter kom is dat het instapmoment makkelijker te bepalen is dan het uitstapmoment. Daarom ga ik dit jaar voor een strak exitmanagement, dat maakt het verschil qua rendement.

Ik baseer zowel het in- als uitstappen op basis van vooraf gedefinieerde spelregels. Geven mijn indicatoren en grafiek een hogere kans op stijging aan, dan is het een goed instapmoment. Als die stijging er eenmaal is en de kans op verdere stijging kleiner wordt en de kans op correctie toeneemt, dan is dat is een goed uitstapmoment. Daar zijn ook signalen voor. Als je die snel opvolgt kun je voorkomen dat je opgebouwde winst verdwijnt. Dat gaat natuurlijk niet altijd goed. De valkuil van strak exit management is te snel uitstappen. Daarom is een van mijn tegelwijsheden wel van belang: Je kunt beter reageren op datgene wat je ziet, dan anticiperen op datgene wat je hoopt.”


Meespelen met de Slimste Belegger 2017? Het spel begint op 15 mei, maar vanaf 8 mei kunt u alvast beginnen met oefenen. Meld u nu alvast aan en kies uw eigen beleggingscoach!


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 13:00 David Knibbe (CEO NN Group) en Ester Barendregt (hoofdeconoom Rabobank) op IEX Beleggersdag
  2. 19 apr IEX BeleggersPodcast: Waarom JET-topman Jitse Groen beleggers niet overtuigt 3
  3. 18 apr Morgen in de IEX BeleggersPodcast: JET, ASML, de Halculator en nog veel meer 1

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links