Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Eurocrisis: alweer?

Eurocrisis: alweer?

Het wordt een spannend jaar voor de Europese Unie. Alweer? Ja alweer!

Voor de zoveelste keer zijn er twijfels over de houdbaarheid van de Griekse schuld. Er zijn verkiezingen in Duitsland, Frankrijk en natuurlijk Nederland, waarvan de uitslagen grote gevolgen kunnen hebben voor het voortbestaan van de Unie en zijn eenheidsmunt.

En dan is er het bankenprobleem in Italië. Hoeveel schuld op slechte leningen moet er nog worden afgeschreven om ook de Italiaanse overheidsschuld als junk te moeten aanmerken? Het is een treurig beeld. Van het ooit zo idealistische europroject met zijn fraaie doelstellingen is weinig over.

Culturele verschillen

Ik was een groot voorstander van de introductie van de euro. De gezamenlijke munt moest ervoor zorgen dat de Europese economieën naar elkaar zouden toegroeien.

Eeuwige (financieel-economische) probleemlanden als Spanje en Italië zouden gedwongen worden hun economie aan te passen aan de efficiëntere van noordelijke lidstaten als Duitsland en Nederland. In de praktijk blijkt dit mechanisme maar deels op te gaan.

In de zuidelijke lidstaten hebben zeker aanpassingen plaatsgevonden, maar niet op een zodanige schaal dat de economieën gelijkwaardig werden aan die van de noordelijke landen. Maar nog belangrijker, de noodzakelijke aanpassingen gaan deels in tegen de wil van de bevolking aldaar.

Een belangrijk deel van de economische verschillen tussen Europese landen is kennelijk cultureel bepaald. Het is vanuit dat gezichtsveld begrijpelijk dat een groot deel van de bevolking weinig voelt voor de vereiste aanpassingen.

Devaluatiebeleid

In het verleden konden deze landen zich een economische achterstandspositie permitteren, omdat ze beschikten over een machtig aanpassingswapen: de eigen munt. Devaluatie van de lire, peseta en drachme werd een vast onderdeel van het economisch beleid van deze landen.

In feite betekende dit een politiek met een prijskaartje voor zowel de inwoners van de groep Italië en Spanje, maar ook voor die van Nederland, Duitsland en andere economische goed ontwikkelde landen.

Inwoners van de zuidelijke landen betaalden het devaluatiebeleid onder andere in de vorm van prijsstijgingen en hoge rentes op de staatsschuld, terwijl de noordelijke landen hun investeringen in efficiëntere bedrijven deels verloren zagen gaan door de eigen dure munt.

Toenemende spanning

Het gezamenlijke prijskaartje voor zowel zuid als noord Europa was een per saldo lagere economische groei. Het idee van de eenheidsmunt was daarom zo slecht nog niet, maar de praktijk blijkt anders uit te pakken. In plaats van naar elkaar toe te groeien, neemt de spanning onder de bevolking én tussen de EU-landen toe.

Mijn grote enthousiaste voor de eenheidsmunt is daarom aanzienlijk getemperd en ik vraag mij af of een terugkeer naar de nationale munten en een terugkeer naar Europese samenwerking in plaats van samensmelting, misschien beter is.

Nu kun je eindeloos discussiëren over de effecten van een desintegrerende of juist nog verder naar elkaar toegroeiende Europese Unie, maar Rabobank heeft de zaken al op een rijtje gezet.

Verdieping of twee snelheden

De conclusie van het diepgaande onderzoek, niet van alle Rabobank-medewerkers is het moreel zo laag, is dat een EU van twee snelheden of een verdere verdieping van de EU de (economisch) beste scenario’s zijn. Ik laat die conclusie voor de rekening van de bankeconomen. Het biedt veel stof tot discussie.

Zo stellen de Rabo-economen dat de dekkingsgraden fors stijgen bij verdere verdieping van de EU. Een dergelijke conclusie kan natuurlijk alleen maar als je als gevolg van die intensieve samenwerking een (veel) hogere economische groei veronderstelt.

Maar goed, opvallend vond ik dat op een belangrijk aspect het rapport geen antwoord kon geven. Het betreft de vraag wat er gebeurt met in euro luidende contracten als een land uit de euro stapt. Volgens het rapport is dat onduidelijk.

Eurocontracten?

Mocht bijvoorbeeld Griekenland uit de euro stappen, dan zal het de schuld het liefst met waarschijnlijk sterk gedevalueerde drachmes terugbetalen. Obligatiehouders eisen juist terugbetaling in de valuta waarin het contract luidt. Ik begrijp niet waarom de Rabo-economen dit een punt van discussie vinden.

Ik ben geen jurist, maar het kan toch niet anders dan dat het contract in euro blijft luiden, ongeacht of een land de eurozone verlaat. Een bedrijfslening in dollars verandert toch ook niet zomaar in een andere valuta als de betreffende onderneming het hoofdkwartier verplaatst naar een ander valutagebied.

Als we aannemen dat de contracten gewoon in euro blijven luiden, is het interessant na te gaan wat de gevolgen zijn voor de aandelenmarkten, na een eventueel uitreden van lidstaten of zelfs het opbreken van de eurozone.

Of, zoals één van de scenario’s aangeeft, het valutagebied uiteenvalt en een kerneuro voor de noordelijke lidstaten overblijft. In een dergelijke situatie denk ik dat de aandelenmarkten in Duitsland, Nederland en andere kernlanden een grote neerwaartse tik zullen krijgen.

Brexit-effect

In dat opzicht klopt de stelling dat de noordelijke lidstaten, zeker ook het bedrijfsleven, profiteren van de relatief zwakke euro. Die zwakte is met de kerneuro voorbij en dat zullen beleggers vertalen in lagere aandelenkoersen. Hoe zit het met de aandelenkoersen in de zuidelijke, afgescheiden lidstaten?

In de lokale valuta zullen de bedrijven in deze landen een veel betere koersprestatie laten zien, mede vanwege de betere exportpositie. In principe zal hetzelfde effect optreden als we zagen bij de Brexit.

De Britse aandelenmarkt presteerde sinds het Britse nee beter (+19%) dan de euromarkten (+9%), maar het Britse pond zakte ver weg tegenover de euro.

Kater of uitstekend resultaat?

Hoe kunt u inspelen op een dergelijk scenario? Een shortpositie op bijvoorbeeld de DAX of de AEX, in combinatie met een longpositie op euro ten opzichte van de dollar zou in deze situatie een uitstekend resultaat opleveren.

Dat kan via opties (puts aandelen, calls euro-dollar), maar ook met behulp van gestructureerde producten (bonuscertificaten). Maar let op met dit soort uitgesproken posities. Als de correlaties anders uitpakken, of het hele scenario van het opbreken van de euro niet uitkomt, kan de financiële kater groot zijn.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

euro

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Europese Unie

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Griekenland

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

obligaties

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

staatsobligaties

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
29 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
gyrolando
0
@ Sjaak 100

Zalmpie en kokkie hebben ons zon nu 17 jaar terug de euro in de maag gesplitst.Die 2 grapjassen zonder moraal wisten echt maar dan ook echt waar niet waar we aan begonnen.Omdat we een doorvoerland zijn redden we het altijd zonder de euro.Met al onze baantjes zoekers in brussel is de euro over 10 jaar nog steeds crisis gevoelig,ik erger me dood aan alle nederlanders die alles wat ons voorgekookt wordt maar normaal vinden.
taurus86
0
De baas van Randstad verklaarde deze week, dat NL nog 90.000 goed opgeleide werknemers uit het buitenland (de zuidelijke landen) zou moeten aantrekken. 'Wij weten waar ze zitten' als reclame voor eigen toko. Maar het geeft tevens aan, dat het met een correcte arbeidsverdeling in Europa(kerngedachte EU), volledig mis is.
Koppel dit aan het feit dat dé "blaasbalg" van de economie, in elk EU land simpelweg bestaat bij de inflatie van de waarde van het woningbestand - met de daaraan gekoppeld hoge schulden - en het plaatje is compleet.
'Its the housingbubbles, stupid'.
Dom-dom
0
quote:

theo1 schreef op 15 feb 2017 om 16:38:


@dom dom:
Zo goed ben ik niet thuis in Spanje. Je merkt daar wel dat politieke partijen net als in Griekenland een soort van familiebedrijven zijn waar steeds weer dezelfde namen boven komen. En ook de regering van Felipe Gonzalez is aan corruptieschandalen ten onder gegaan. Wat dat betreft kunnen PSOE en PP elkaar niks verwijten. En er lijkt in Spanje ook nog altijd veel oud zeer uit de dictatuur te spelen.


Exact! En het ergste is in Spanje dat ze niet erg oplossingsgezind zijn, maar blijven bekvechten zonder eens aan het land-volk te denken.
JohnDoe250
0
quote:

Dom-dom schreef op 16 feb 2017 om 09:52:


[...]

Exact! En het ergste is in Spanje dat ze niet erg oplossingsgezind zijn, maar blijven bekvechten zonder eens aan het land-volk te denken.Spanje was en blijft een zeer verdeeld land. De rijken zijn rijk, de armen zijn arm. De basken houden zich koest maar willen onafhankelijkheid, de Catalanen geven er momenteel wat meer publiek de brui aan om als een land verder te gaan. De centrale overheid zit in het slop, zo wordt bij de drogist op de hoek in een dorp geen diabetes medicijn meer verstrekt omdat de apotheker de vergoeding van de overheid er niet voor krijgt. Samen met een verloren generatie door de nog steeds hoge werkeloosheid en met weinig uitzicht op structurele verbetering... Gaat vanzelf een keer mis...
cashmaster
1
Euro's alleen om lopende kosten te betalen, de rest zit in andere valuta's en goederen. EUR is in mijn ogen al sinds jaar en dag een noodzakelijk kwaad.
Huppeldepepup
0
quote:

sjaak100 schreef op 15 feb 2017 om 19:05:


Het lijkt wel of iedereen hier weet wat er zonder de euro gaat gebeuren.Ik niet hoor.
Maan Arkenbosch
0
Het zou niet meer dan eerlijk zijn, dat de banken mede aangesproken worden voor de Griekse schuld. Immers de honderden miljarden € aan hulpgelden voor Griekenland kwamen linia-recta bij de Duitse en Frans banken terecht. Dus deze banken werden via een truc/omweg met belastinggeld gecompenseerd. Tenslotte is bekend dat de V.S. tientallen miljarden $ aan boetes heeft opgelegd aan E.U. industrieën. Echter het corrupte regime in Griekenland, werd door Goldman-Sachs via een financiële truc in de € munt-unie geloodst.
Waarom wordt door de E.U. Goldman-Sachs niet aangepakt voor de honderden miljarden verliezen van de belasting betalers??? Of speelt het corrupte E.U. beleid samen met de banken en het groot-kapitaal??
a woman's interest...
0
apart. Ik zou juist andersom denken.Tot de verkiezingen minimaal short op euro en long aex. Onzekerheid over euro tegenover pos.impulsen dollar maakt vlucht in dollar en equities..

Voor t overige altijd pos.over je blogs Marcel, lekker helder, simpel, to the point.

En eens met vehuppeldepup en anderen. Veel te snel dingen opdringen werkt averechts. Politiek met een dubbele agenda, namelijk wel naar een federaal europa willen, werkt sowieso averechts.
a woman's interest...
0
Verder begrijp ik niet goed waarom het altijd of-of moet zijn. Bij teruggaan naar eigen munt kan je toch altijd kiezen voor een eenheidsmunt daarnaast danwel alleen giraal? kunnen bedrijven hun handel toch nog eenvoudiger vervolgen en afspraken over invoerrechten voor d ekomende 10-15jaar zijn vast ook wel te maken voorafgaande aan opsplitsing
en benelux-model was ook prima.

Overigens moeten Juncker en heren politici niet zo moeilijk doen, mede doordat ze hun eigen gezichsbehoud belangrijker vinden dan de mensen waar ze voor staan en dus niet willen toegeven dat bep. dingen niet goed zijn en daarmee ook niet willen corrigeren, zal dat, hun eigen handelen dus, juist de neergang van europa inluiden. Zolang je Griekenland niet een deel kwijtscheldt maar deze mensen maar lang genoeg blijft onderdrukken, rest geen andere keuze dan opstand, revolutie en vertrek. En waarom wordt dat niet kwijtgescholden? omdat merkel en Dijsselbloem en alle andere hotemetoten niet terug kunnen komen op beloftes en uitspraken waarvan men wist danwel had moeten weten dat deze niet haalbaar waren

Persoonlijk kan ik meer respect opbrengen voor politici die toegeven dat een inschatting een foute is geweest en op tijd nog gaan bijsturen. Maar toegeven zit er op het pluche nog steeds niet bij
Waar ik over twijfel is het volgende. Wie weet kan iemand daar zijn licht op schijnen en mij mee helpen. Ik ben in 1999 erg ziek geworden. Ja, geen slimme zet.. mijn invaliditeitspensioen en verzekeringen zijn dus gebaseerd op de gulden. Kortom, werd meer dan gehalveerd bij euro en vervolgens geen 12 jaar geen indexatie en wel 3x5%korting door de pensioencrisis. tel uit je winst.. daar waar inkomens mee gingen met euro, zit ik met iets wat ooit een goed inkomen was om mijn hulp en ziektekosten van te voldoen en eigen woning en aanpassingen te kunnen regelen, naar bijna voedselbankniveau nu van wat er overblijft met verlaging hyprente aftrek, schrikbarende verhoging eigen bijdragen zorg en de kortingen.
Ik vrees het ergste als we van eur naar gulden gaan, zal het dan 1op1 worden? of weer gehalveerd? of juist vooruit als de eur nog maar halve gulden waard zou zijn?
En wat als de verzekerinsginstanties failliet gaan, omvallen? want een 2e bankencrisis komt eraan ofwel is in ieder gevak niet uit te sluiten en dan is er geen ruimte meer voor overheden to bail out
Raak ik dan mijn hele inkomen kwijt?
En hoe zit dat bij met hypotheekschulden, in euro's? worden die opeens ook veel lager in verhouding?
En wat verwacht men met real estate? up or down? Voor zeker zou ik zeggen bij val vd euro vlucht in aandelen goederen grondstoffen alleen voor onroerend goed weet ik t zo zeker nog niet. iemand ideeen?
Want als mijn invalidieitspensioen/ziekte uitkering kan verdwijnen, moet ik iets vinden wat 'vanuit bed'te den is, dus beleggen of real estate hoop ik nog ietsje zekerheid voor mezelf te kunnen creeren vantevoren maar de klok tikt...

Enerzijds kan het mede een 'vlucht'in onroerend goed betekenen, maar kan ook zijn duikvlucht nbeneden weer omdat wederom banken gaan vallen en men geen kredieten meer verstrekt danwel rentes enorm hoog?

Dank alvast voor het meedenken als er mensen zijn! wan helaas mis ik in al die stukken over euro/nieuwe bankencrisis nog altijd artikel over gevolgen verzekeringen, onroerendgoed, zeer welkom ipv immer alleen de economische groei en bedrijven.. er zijn nu eenmaal mensen die vaszitten aan iets en daar niet meer weg kunnen.. wel belangrijk te weten hoe die ervoor komen te staan..

Thx!!!
29 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is...

Meer over Marcel Tak

Recente columns van Marcel Tak

  1. sep '18 ETF-recensie: De slankste ETF 9
  2. aug '18 AFM mag strenger zijn bij boetes... 11
  3. jul '18 De toekomstige geschiedenis van ... 20

Gesponsorde links