Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Novell: Noël novelle

Britney Spears en Paris Hilton (niet het hotel in Parijs) zijn in 2004 de meest gezochte personen op internet. President George Bush is door Time Magazine gekozen tot man van het jaar, omdat hij volgens het opinieblad zo “volhoudend” is.

Wat dat betreft had het tijdschrift beter columnist Kees de Kort van BNR kunnen kiezen, want die is pas écht volhoudend. IEX Magazine kiest weer de Beurs Babe 2004. Kortom, het einde van het jaar staat voor de deur en iedereen is bezig met een vorm van verkiezing.

Wat wordt het aandeel van 2005? Wat doet de AEX? Ondanks al deze lijstjes heb ik nog niet echt een eindejaars- of kerstgevoel. Het gaat ook zo snel: zo lig ik zomers aan het strand en zo zit ik in de winter alweer onder de kerstboom.

Mis
Dat is een goede reden om snel naar een rare boom te gaan kijken, ofwel de grafiek van de Amsterdamse herbeleggingindex. Vroeger heette die CBS Stemmingsindex, tegenwoordig gaat het ding onder de naam RAAX door het leven. Zeg maar mis of RAAR, want het was zo’n mooie boom, totdat er een rare uitstulping aan groeide…

Logaritmisch gezien mocht ik na het herstel in 2003 een daling verwachten. Wat niet is kan nog komen en vandaar dat ik al mijn voorspellingen doorschuif naar 2005.

Data date
Om toch even door te gaan over kerst, veel mensen grijpen de feestdagen aan om lekker te gaan lezen. Behalve Britney en Paris is er meer op internet te vinden, maar om het echt interessant te maken, heeft Google afspraken gemaakt met een aantal grote bibliotheken om alle boeken in te scannen en zo digitaal beschikbaar te stellen.

Uitgaande dat de machines 24 uur per dag draaien, duurt dit project ongeveer zes jaar. De andere internetzoekmachines kunnen natuurlijk niet achterblijven en dan gaat het niet over alleen de VS, maar ook over Europa. Of dit goed nieuws is voor de boekverkopers is de vraag, maar het pakt zeker voordelig uit voor dataopslagleveranciers.

Novelle
Novell? Het aandeel lijkt uit zijn neergaande trend te zijn gebroken. Officieel moet ik dan wachten met kopen. Ik geloof echter in dit koopje, zeker nu antivirussoftwaremaker Symantec een andere databoer kocht. Of ik nu Novell moet kopen in verband met het Google-verhaal, of dat ze de volgende overnamekandidaat is, maakt mij niet uit.

Wie niet in dollars wil beleggen, kan in Frankrijk terecht. Equant zit ook in de datanetwerken en maakt hier ook beschermingsproducten voor.

Kopen
De lange grafiek ziet er goed uit, maar de korte is helemaal een kolfje naar de hand van de stieren. Ik zie een positief vlagpatroon en een uitbraak uit de neergaande trend. Kortom, u moet net als ik gewoon kopen.

Oracle is ook een optie, maar fundamenteel de beste in Amerika is volgens mij Sybase. Technisch gezien durf ik nu niet te kopen en daarom wacht ik op wat de kerstman onder de boom legt. Niettemin, wie ook denkt dat dataverkeer en -opslag door de snelle verzendingstechnieken een groeiende business is, kan zijn keuze maken.


IEX.nl Premium Portefeuilles
Klik hier voor Frank van Dongens IEX.nl 2Days Eurex Portefeuille (-6,64)
Klik hier voor Frank van Dongens & Michael Kralands IEX.nl Polderportefeuille (11,89%)
Klik hier om te reageren en te discussiëren

Frank van Dongen is het pseudoniem van de bekende Amsterdamse handelaar Cees Smit. Hij is algemeen directeur van de hedendaagse vennootschap Today’s Beheer bv. Van Dongen schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today’s Beheer is een actieve vermogensbeheerder en is als vergunninghouder geregistreerd bij de AFM en staat als deelnemende instelling ingeschreven bij het DSI. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links