Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

"Analisten goed voorbeeld in 2015"

"Analisten goed voorbeeld in 2015"

Analisten hebben het in 2015 beter gedaan dan de markt. Dit blijkt uit onderzoek van universitair docent Dirk Gerritsen van de Universiteit van Utrecht en zelfstandig data-analist Willem Gerritsen.

De favorieten van analisten presteerden afgelopen jaar 6% beter dan de markt, terwijl de minst geliefde aandelen onder analisten 10% achterbleven op de markt. De beste renderende koopadviezen werden afgegeven door KBC Securities.

Het volgen van deze adviezen leverde een belegger een rendement op van 27%. Deutsche Bank presteerde het beste als naast de koopadviezen ook de lage rendementen bij houd- en verkoopadviezen werden meegerekend.

“Uit de wetenschappelijke literatuur blijkt dan ook dat houdadviezen door institutionele partijen doorgaans ook als verkoopadvies worden geïnterpreteerd”, aldus de onderzoekers. Het volgen van Deutsche Bank met een zogenoemde long-shortstrategie leverde afgelopen jaar een rendement op van 31%, bij KBC Securties was dit 22%.

De top-drie werd gecompleteerd door Morgan Stanley, waar het volgen via een long-shortstrategie een rendement van 12% opleverde. Onderaan op plek 20 eindigde Société Générale met een negatief rendement van 20%. Opvallend was dat Deutsche Bank in 2014 op een twintigste plek eindigde. KBC Securities was vorig jaar juist eerste en Société Générale zevende.

Gemiddeld stonden er afgelopen jaar 49% koopadviezen uit, 37% houdadviezen en slechts 14% verkoopadviezen. De meest positieve gestemde bank was opnieuw Société Générale. Bij de Franse bank was ruim 70% van de afgegeven adviezen een koopaanbeveling.

 

 


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: ABM Financial News

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet.

Meer over ABM Financial News

Recente artikelen van ABM Financial News

  1. 22 apr Update: ECB handhaaft rente 1
  2. 20 apr ABN Amro haalt decharge van agenda 1
  3. 30 mrt Europese beurzen hoger rond middaguur

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
5 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

AEX 718,41 07 mei
+5,95
+0,84%
 

Trending

Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare