Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Goud kopen dan maar?

Om maar meteen antwoord te geven op deze vraag. Echt niet, alsjeblieft niet zeg, nee dus. Zo, nu nog even uitleggen waarom ik dit vind in deze toch relatief barre tijden voor aandelen en een verzwakkende dollar en invloed van nog zwakkere Fed-commentaren deze week.

Het zal allemaal wel. Het was eerst Grexit, gevolgd door de marginverruiming op de Chinese beurzen. Toen was het de devaluatie van de yuan, gevolgd door de zwakke Fed-uitspraken en het effect van de yuandevaluatie op de munten van de ontwikkelingslanden.

U bent een regelmatige lezer van IEX? Mooi, dan weet u wel dat er altijd wel wat is. Dat het niet incidentele nieuwsfeiten zijn die per se de doorslag geven, maar eerder het gezamenlijke effect dat al dit soort dingen op het sentiment van beleggers heeft.

Timesframes onder druk

Per saldo is de situatie behoorlijk gespannen inmiddels en zakken de aandelenmarkten in Europa behoorlijk door de hoefjes. Verder dan menigeen nog vorige week voor redelijk of mogelijk hield. Haussiers verleggen de blik naar de hogere timeframes nu de kortere timeframes onder druk liggen.

De nadruk verschuift van het momentum naar trendmatigheid. Ook baissiers zijn behoorlijk verrast door het tempo van dalen in de afgelopen dagen. Die hoor je niet zeuren maar toch een deel van de shorts is al gesloten voor de daling serieuzere vormen aannam.

Al is er geen reden om van grote verandering te spreken op de korte termijn, je kunt makkelijk stellen dat het zweten weer is begonnen. Met het gebrek aan beweging op de obligatiemarkten beredeneerd vanuit het gebrek aan bewegingsruimte in de rente, komt het alternatief in barre en laag-yieldende tijden weer boven.

Gaat goud stijgen?

Goud. De vraag is of het nu wel zo’n goed idee is om goud als investering aan te schaffen. De koersen staan in ieder geval op het laagste punt in de afgelopen vijf jaar, dat lijkt laag. Dat is dan wel zo, maar gaat het ook stijgen?

Het ziet er niet naar uit, want de trend is neerwaarts en dat mag geen verrassing zijn. Meer focussend op de rechterzijde van de grafiek zie ik de neerwaarts doorbraak in de richting van deze trend vorige maand. De stijging naar de voormalige steunzone heeft zo ongeveer de maximaal beschikbare ruimte daarvoor ingevuld en de RSI is daarbij geklommen tot het eigen weerstandniveau.

Deze relatief kleine stijging heeft 38,2% van de daling ervoor gecorrigeerd, waardoor er bij realisatie van een top rond huidige niveaus geprojecteerd mag worden in neerwaartse zin voor het vinden van een koersdoel. Om een lang fiboverhaal kort te maken, het koersdoel komt uit op zo’n 1000 dollar.

Goud

Neerwaartse haast

Deze opwaartse test is tegelijk de pullback van de hoofd-schoudercombinatie aangegeven aan de hand van de rode bogen in de koersgrafiek. Ook deze doelt bij een succesvolle pull-back op koersen bij 1000 dollar. Dit past volledig in het beeld van de lageretermijnontwikkelingen, waarin we zien dat het bereiken van de overbought-stand onhaalbare kaart is gebleken.

De toppen die de dalende trend definiëren, kenden allen overdrijvingsmomenten zoals de groene cirkels aangeven. Sinds de versteiling van de downtrend dit jaar is er eerder gestopt met kopen en eerder gestart met verkopen, hetgeen de toegenomen haast in neerwaarts zin kenmerkt.

Het stijgen uit de oversold-zone (rode cirkel in de RSI) heeft voorlopig dus tot doel gehad de neerwaartse overdrijving te corrigeren, meer niet. In tegenstelling tot wat je zou verwachten in tijden van beursmalaise en onzekerheid, zien we dat goud dus eerder correctief gestegen is en structureel onder druk ligt.

Verschuivingen verhoudingen

Wanneer we dit zelfde beeld terugzien in andere grondstofprijzen en het omgekeerde blijven zien in de dollarwaardeontwikkeling, geldt dat de omgevingsfactoren voor de aandelenmarkten dus nog immer gelijk zijn.

De slotconclusie luidt dan ook: het feit dat alle stijgingen in neerwaartse trends correctief zijn, geldt dat de dalingen in de stijgende trends dus ook correctief zijn. Deze laatste categorie betreft de waarde van de dollar alsook de waarde van de beursindices in Europa en de VS.

Voorlopig hebben we dus te maken met een mineure verschuiving in de onderlinge verhoudingen en zijn de structurele omgevingsfactoren positief voor de aandelen. We kunnen weer stijgen, we zijn er klaar voor.

 

 


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
  2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
  3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

47 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Willempie3 21 augustus 2015 05:46
    Als China in de problemen komt, hebben ze 3700 miljard Dollar aan Amerikaanse leningen op de plank liggen om te verkopen om die problemen op te lossen.

    Wie gaat die leningen opkopen ? De FED. Met QE4. Niks renteverhoging.

    Niemand gaat hier van uit. Daarom moet je nu goud kopen. Anders ben je te laat.

    Je kunt een kredietcrisis niet oplossen met nog meer schulden en een superlage rente zonder inflatie is niet eeuwig houdbaar.
    En dus is dit economisch herstel gewoon nep, op de pof.

    Zo is Japan gewoon een bananenrepubliek met haar 200 procent aan staatsschuld. Net zo kapot als Griekenland. De Yen gaat straks helemaal door het putje en de gepensioneerde Japanners houden geen cent aan koopkracht meer over.

    Ook Japan heeft trouwens 1200 miljard aan Amerikaanse staatsobligaties op de plank liggen om haar eigen 10000 miljard Dollar staatsschuldprobleem op te lossen. Koper ? alweer de FED, met QE 5.

    Goud dus.....

    W3.
  2. [verwijderd] 21 augustus 2015 08:56
    Even als update, dank voor de reacties. Laten we echter gewoon inhoudelijk praten is mijn verzoek. Anders valt er zo weinig terug te reageren. De stijging hedenochtend verandert nog helemaal niets. Zelfs een beweging naar 1200 is geen probleem, beste. De grafiek die getoond is betreft de lange termijn koersontwikkeling en heeft geen grote invloeden van dagbewegingen. Dan over mijn uitleg, ik arceer en leg uit opdat u er ook wat van begrijpt in plaats van zomaar aan te moeten nemen wat ik zeg. De lijntjes dienen gezien te worden als een arcering niet als iets magisch of zo. De arceringen verduidelijken bepaalde grenzen en processen die ontstaan door beleggersgedrag. Het commentaar dat er lijntjes enzo instaan is een vergelijkbare kritiek op iemand die tekst arceert om iets te verduidelijken waarop dan gereageerd wordt door te zeggen die gekleurde letters niets zeggen. Dank mis je wel het punt denk ik.
  3. Bangizwe 21 augustus 2015 09:05
    Een feit is dat we op een punt zitten dat veel van die vertrouwde methodes het zullen laten afweten. De planeet aarde is een ecologisch wrak. En er zullen nog veel kosten moeten doorgerekend worden om dat recht te trekken. En om dat te kunnen doorrekenen heb je al minsten een stijgende koopkracht nodig. Wat op zich dan ook weer ergens een kost is. De toekomst zal zeker anders gaan zijn als het verleden.
  4. [verwijderd] 21 augustus 2015 09:24
    @Lycaon P, klopt helemaal dat de toekomst anders is dan het verleden. Echter, aangezien de belangen groot zijn en de belanghebbenden niet zonder slag of stoot hun visie zullen laten varen geldt dat veranderingen van koers niet van de ene op andere dag plaatsvinden. Waar we het hier over hebben is een beschrijving van het PROCES van verandering....
  5. ch@rter 21 augustus 2015 10:43
    quote:

    Gökhan Erem schreef op 21 augustus 2015 08:56:

    Even als update, dank voor de reacties. Laten we echter gewoon inhoudelijk praten is mijn verzoek. Anders valt er zo weinig terug te reageren. De stijging hedenochtend verandert nog helemaal niets. Zelfs een beweging naar 1200 is geen probleem, beste. De grafiek die getoond is betreft de lange termijn koersontwikkeling en heeft geen grote invloeden van dagbewegingen. Dan over mijn uitleg, ik arceer en leg uit opdat u er ook wat van begrijpt in plaats van zomaar aan te moeten nemen wat ik zeg. De lijntjes dienen gezien te worden als een arcering niet als iets magisch of zo. De arceringen verduidelijken bepaalde grenzen en processen die ontstaan door beleggersgedrag. Het commentaar dat er lijntjes enzo instaan is een vergelijkbare kritiek op iemand die tekst arceert om iets te verduidelijken waarop dan gereageerd wordt door te zeggen die gekleurde letters niets zeggen. Dank mis je wel het punt denk ik.
    Klopt, ondanks dat ik nooit zo weg ben van TA, zit er een hoop angst in de commodity wereld en ben ook van mening dat goud eerder de 1000$ aantikt dan dat deze dik boven de 1200$ komt te staan, wellicht op korte termijn, wat dan een kt correctie betreft.
    De welbekende goud landen hebben veel minder gekocht dan verwacht.
    De geld drukkerijen winnen het spelletje van de ouderwetsche weegschaal Imo.

    Je zou juist denken in het huidige digitale wereldje waarin wij nu leven dat papier niets meer voorstelt maar niets is minder waar. Papier wint het van Goud zoals het er nu al een aantal maanden naar uit ziet.
    Tenzij de wereld volledig afbrand incl al het papier, gaat goud weer een rol spelen. Nu blijft het een gouden speelbal.

    Gr
  6. [verwijderd] 21 augustus 2015 14:02
    Nogal wiedes dat goud in een dalende trend zit als het al vijf jaar achter elkaar gedaald is..... Goudaandelen hebben in die tijd ongeveer 90 procent van hun waarde verloren. Ze zijn nu goedkoop, dus moet je ze kopen. Als je in de supermarkt een lekkere tros bananen ziet liggen voor maar 25 cent, moet je dan niet kopen omdat ze misschien volgende maand 10 cent kosten?
    De serieuze lange termijn-belegger heeft nu een grote goudpositie. In de hoop dat het nog een tijdje laag blijft. Des te meer tijd om nog elke maand bij te kopen. En binnen een paar jaar is het feest. Want we leven in een tijdperk van massaal bijgeprint geld en een wedstrijd devaluerende valuta. Op termijn is dat verhaal veel relevanter dan een technische analyse.
  7. forum rang 7 handyman6 22 augustus 2015 12:26
    quote:

    pmsbutternutter schreef op 22 augustus 2015 09:08:

    Nog geen 2 weken geleden voorspelde dit figuur nog
    hogere aandelenkoersen.
    Kan die posting van u,van 2 week geleden, nergens vinden,jammer ...

    En natuurlijk kun je wel eindeloos schulden maken met digitaal geld,zonder dat er iets klapt,want dat flikken ze al zo'n 30/40 jaar...krijgen die goudkevers ook nooit door he,W3.

    GrH6
  8. Bangizwe 22 augustus 2015 17:51
    Handyman6: Eindeloos schulden maken zonder dat er iets klapt dat zal toch niet gaan lukken. Als je dat in het extreme zou doorvoeren ga je een wereld krijgen met nog amper rendement. En dan hoeft er maar 1 crisis te komen en ze zijn allemaal tegelijk bankroet. En natuurlijke limieten gaan er ook zijn, inkomens limieten.....Laat je maar geen blaasjes wijsmaken door al die rakkers die maar al te graag zelf willen kopen. De wereld zit vol met grote uitdagingen. En die edelmetalen zijn de beste manier om je daar tegen te beschermen. Het is gewoon de enige assetklasse waarvan het winstpotentieel onbeperkt is.
47 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links