Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Problemen Griekenland blijven

Gezien de recente ontwikkelingen omtrent Griekenland, stel ik het vervolg op mijn Bull case-column van vorige week even uit. Komt er nu wel of geen deal in Griekenland? Het kan alle kanten op, maar bepaalde conclusies kunnen nu al getrokken worden.

De hosannastemming van woensdag is voorbarig. Het onderhandelingsproces tussen Griekenland enerzijds en het IMF, ECB en EU anderzijds heeft veel stuk gemaakt. Beide kanten hebben zich bediend van elke streek in het politieke handboek. Valse claims, geheime opnames, schelden, videobewerkingen, beschuldigingen, de hele mikmak.

Wat de uitkomst ook is, één ding staat als een paal boven water: de eurozone en de EU zijn hier niet sterker van geworden. Het is voor de kritische waarnemer maar al te duidelijk dat de tegenstellingen, in de breedste zin van het woord, alleen maar zijn toegenomen.

Oude vijandsituaties

Deze spanningen geven ook weer ruimte aan oude vijandsituaties; Rusland en China staan klaar om hun macht in Griekenland uit te breiden. De NAVO komt daarmee ook onder vuur te liggen (terwijl het al problemen ondervond door de rol van Turkije inzake ISIS).

Ook binnen Griekenland dreigt een verdere polarisatie, iets wat de stabiliteit van het land niet ten goede zal komen. Het leger zou zich ook zomaar eens kunnen laten gelden. Mocht dit gebeuren, dan zal het een coup d’ etat zijn van het type voor de 70-er jaren; ofwel puur bedoeld om tijdelijk de rust te laten wederkeren om vervolgens over te gaan tot nieuwe verkiezingen.

Zoiets zie ik de EU nog gedogen ook. Punt is in ieder geval dat er vergeleken met vier maanden geleden er erg veel veranderd is, maar dat de beurzen dit niet reflecteren. Onterecht. De ruimte die aanwezig is voor een deal, zal nooit genoeg zijn om de kern van het probleem op te lossen.

Nooit gelijke van Duitsland

Zo zal zelfs met een deal, Griekenland nog steeds teveel schulden hebben, een te dure euro moeten hanteren, een niet concurrerende economie hebben en nog steeds moeten bezuinigen. De schulden en de bezuinigingen zorgen voor een continue druk op consumptie en investeringen.

De euro mag dan verzwakt zijn, de eurolanden die daarvan profiteren zijn juist de sterke eurolanden zoals Duitsland en Nederland, niet Griekenland. Dat er nog steeds economen zijn die denken dat Griekenland met een reeks aan maatregelen ooit de gelijke zou kunnen zijn van Duitsland op economisch vlak, is mij een raadsel.

En iedere econoom die deze mening niet deelt, waar blijven jullie harde conclusies nou eens dat de euro (of welke muntunie dan ook) nooit kan werken als de deelnemers te verschillend zijn (cultuur, taal, juridisch, demografisch, geografisch, historisch, topografisch, politiek, en zo verder).

Een one-size-fits-all-beleid loslaten op verschillende landen geeft nou eenmaal, per definitie, verschillende uitkomsten, ofwel divergentie. Er moet dus ieder jaar weer bijgepast worden door de sterke eurolanden. Hoe lang gaat het electoraat aldaar dit pikken?

Te verschillend

Nu kan een econoom de hoop hebben dat met hervormingsmaatregelen Griekenland wel degelijk op hetzelfde niveau van Duitsland kan komen te staan. Laat ik die economen maar dan uit de droom helpen: das geht nicht! Nimmer! Verschillen op juridisch en politiek vlak zouden nog gewijzigd kunnen worden, maar cultuur, demografie, topografie, geografie en historie allemaal niet.

De mix van cultuur, rivieren, havens, bergen, klimaat, educatie, delfstoffen, en historie en zo verder, geven Griekenland een andere business cyclus. Dit vraagt dan ook om maatwerk in plaats van het one-size-fits-all van de euro. Verder zijn er maatregelen nodig die pas in een verre toekomst de noodzakelijke verbeteringen gaan genereren.

Zo zal een betere educatie een proces zijn van generaties. Vertrouwen winnen bij de internationale investeerders kan zelfs langer duren, aangezien het land zowat de helft van haar bestaan in een vorm van faillissement heeft gezeten. Hierdoor is het moeilijk om buitenlandse investeringen en know-how aan te trekken, noodzakelijke ingrediënten om innovatie en economische groei te bewerkstelligen.

Turbo-warp

Deze maatregelen kan Griekenland nooit nemen en volhouden zolang het deel uitmaakt van de eurozone. De enige reden om het Griekse drama af te doen als een storm in een glas water, beurstechnisch, is de verwachting dat de ECB in turbo-warp-drive-modus zal gaan zodra de situatie teveel tegenzit.

De som is heel simpel: meer geld (vanuit ECB) dat een gelijkblijvend aantal aandelen (bondjes, vastgoed, kunst et cetera) najaagt levert hogere prijzen op. Dat dit kan, hebben we de afgelopen jaren wel gezien. Het is gestoeld op lucht, maar het kan.

Dus mocht de ECB overgaan tot QE 1, 2 en zo verder, wie weet hoe hoog de koersen dan staan. Maar de QE-paradox maakt mij bang: meer liquiditeiten vanuit de ECB, zorgt voor opdrogen liquiditeit in de markt. Mocht er dan een shock komen, dan gaan we kompleet door het putje. Een portefeuilleverzekering is dus geen overbodige luxe.


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Gerelateerd

ECB

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

euro

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Europa

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Europese Unie

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Griekenland

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
32 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Pieke
0
Het allergrootste probleem van de Grieken heb ik nog niet gehoord. Dat is hun extreme nationale TROTS. Ze hebben daarom meer dan elk ander volk problemen met het accepteren van dictaten of opgelegde acties die zij moeten uitvoeren. Ze zullen 'nai' (ja) zeggen, maar toch " ochi" (nee) doen....
Bas2012
0
quote:

HogerOfLager schreef op 2 jul 2015 om 18:21:


Griekenland is echt niet het zwakste land. Welnee, het slimste! Hoe krijg je het voor elkaar om 350 miljard euro te ontvangen en het nooit hoeven terug te betalen? Qua inwonertal bijna de helft van Nederland.
Bij een tekort van 18 miljard liggen we allemaal krom om dit weer recht te breien. Je kunt ook gewoon je hand ophouden en 350 miljard ontvangen. Lijkt me slimmer.En waar is uiteindelijk die 350 mld beland? Griekenland heeft het geleend maar is het er gebleven? Er lachen nu mensen hard maar dat zijn niet de Grieken hooguit een select clubje
[verwijderd]
1
Helemaal eens met deze visie. Dat is waar vooraanstaande economen meer dan 20 jaar geleden al voor gewaarschuwd hebben. Ik vergelijk de situatie met de overname van een bedrijf door ene hedgefund. Het hedgefund lees de Trojka heeft het land volgestopt met schulden, heeft Griekenland vervolgens kaal geplukt om de banken hun geld terug te kunnen geven en draait dan de duimschroeven aan. Want waar ging het dinsdag om? Griekenland wilde geld lenen om een andere lening aan het IMF terug te kunnen betalen. Dat bedrag zou dus nooit in Griekenland terecht zijn gekomen.
Geldw0lf
0
Met het Griekse failliet ook het definitieve failliet van het neoliberale gedachtegoed? Ik denk het wel, na het falen van de gedereguleerde financiele sector is dit weer een voorbeeld wat laat zien dat 'vrijheid blijheid' en 'iedereen voor zichzelf' niet werkt. Zonder solidariteit in de EU redden we het niet en lijden we uiteindelijk allemaal onder de crisis. Het is jammer dat de Europese politici dit niet kunnen of willen uitleggen en blijven vasthouden aan het heersende paradigma van boete doen voor zelfgemaakte schulden.
humansRunderrated
0
@Geldw0lf
Ja want Griekenland is het toonbeeld van neoliberalisme... Met zijn reactionaire communistische overheid, de socialistisch georienteerde bevolking, de opgeblazen publieke sector, de grote hoeveelheid slecht draaiende staatsbedrijven en de vriendjespolitiek.

Een flinke scheut neoliberalisme is wellicht hetgeen wat Griekenland nog zou kunnen redden.

@Alexander,
Er is een groot verschil tussen de VS en de EU, nl. in de EU kunnen staten die erg verschillend zijn nog relatief eenvoudig worden afgestoten. Dat kun je ook als een kracht zien.


Geldw0lf
0
quote:

humansRunderrated schreef op 3 jul 2015 om 10:27:


@Geldw0lf
Ja want Griekenland is het toonbeeld van neoliberalisme... Met zijn reactionaire communistische overheid, de socialistisch georienteerde bevolking, de opgeblazen publieke sector, de grote hoeveelheid slecht draaiende staatsbedrijven en de vriendjespolitiek.

Een flinke scheut neoliberalisme is wellicht hetgeen wat Griekenland nog zou kunnen redden.


Het is evident dat de Griekse politiek en economie corrupt is. Dat was het ook al toen 'wij' ze geld uitleenden. Die flinke scheut neoliberalisme hebben ze vervolgens al van het IMF gehad, met als resultaat massawerkloosheid.
gyrolando
0
Onze rijkdom is ontsttaan uit diefstal schreef iemand spanje en
engeland konden veel meer roven uit grote gebieden daarom zijn engels en spaans wereld talen geworden.
Eending is duidelijk Europa is geen eenheid daarom moet het hele verhaal gecontroleerd ontmanteld worden, en alle landen terug naar Eigen valuta.
de verliezen van deze eenmalige operatie zullen omgeslagen moeten worden naar de landen die dit dragen kunnen.Dan kunnen we vreedzaam verder in Europa.
goldsammy
0
@Goof. " Wij zingen wel een liedje dat piet Hein de Zilvervloot heeft veroverd van de Portugezen volgens mij maar ze hebben dat zilver natuurlijk gewoon gejat en je kunt best zeggen waren dat wij vroeger wel het grootste tuig op deze aardkloot waren"
.
Goof, je hebt het nu over 400/500 jaar geleden!! Dat was wel ff een andere tijd zeg...
[verwijderd]
0

Maar we hebben er wel een groot deel van de welvaart van nu aan te danken.
We noemen dat rijkdom verkregen van oud geld , en hoe oud vind ik niet zo relevant en hoe we eraan komen kun je je vraagtekens bij zetten.

ouwerot
0
petje af voor syriza. ze hebben laten zien hoe je moet onderhandelen. je hebt twee verkiezingsbeloften en wat de tegenpartij ook voorstelt. je zegt nee. je eigen voorstellen zijn half af, grijpen terug op reeds verworpen ideeën en dus speel je de zwarte piet naar europa: zie je wel ze willen ons vernederen/chanteren. dat hou je vijf maanden vol want europa wil iets bereiken. jij wilt alleen maar je zin. geven en nemen staat niet in je woordenboek.
nu zijn de rapen gaar, je land is kapot, je economie is kapot, maar je hebt wel je marxistische gelijk. de revolutie van de arbeiders ging toch via de verendlunging of zo.
theo1
0
quote:

info_124 schreef op 2 jul 2015 om 14:12:


Bij de Grieken, maar ook de rest van de oude (Grieks-Byzantijnse) Mediteranee ( Zuid-Italie, Spanje, Portugal) ontbreekt gewoon het harde arbeids- en spaarethos van de Germaantjes ( Oo-Ch-NL-Vl-D-Dk enz).

[...]Leuk dat je Byzantium noemt. Het Byzantijnse Rijk was veruit de rijkste staat van Europa toen de Germanen nog als rondtrekkende barbaren aan het plunderen en brandschatten waren. Zuid-Italië (koninkrijk Sicilië) was vanaf ongeveer het jaar 1000 het rijkste en best georganiseerde land van Europa totdat de Duitsers (huis Hohenstaufen) er aan de macht kwamen en alles vergooiden. Noord-Italië was het rijkste deel van Europa tot de Turken Constantinopel veroverden en hun handel op het Oosten blokkeerden. Spanje was tot in de 17e eeuw de top van Europa, Portugal draaide ook in de 18e eeuw nog heel behoorlijk mee, zeker economisch.
theo1
0
Griekenland heeft trouwens best veel potentieel, zeker geografisch gezien. Natuurlijk hebben ze best veel kosten omdat de eilanden bereikbaar moeten zijn en zijn er veel afgelegen berggebieden, maar het land ligt strategisch bij het Suez-kanaal en de Bosporus, heeft met de Piraeus een geweldige natuurlijke haven, en de hele Balkan is hun natuurlijke achtertuin. En de Grieken hebben echt wel handelsgeest, daar staan ze nu juist al sinds de oudheid om bekend. Met de juiste investeringen in infrastructuur is er heel veel mogelijk.
32 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Alexander Sassen van Elsloo

Volgen
 
Klik hier om dit lid te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van zijn/haar activiteit op IEX.nl.

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bi...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente columns van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van ... 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. nov '16 Heijmans, te vroeg maar interess... 7

Gesponsorde links