Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Problemen Griekenland blijven

Gezien de recente ontwikkelingen omtrent Griekenland, stel ik het vervolg op mijn Bull case-column van vorige week even uit. Komt er nu wel of geen deal in Griekenland? Het kan alle kanten op, maar bepaalde conclusies kunnen nu al getrokken worden.

De hosannastemming van woensdag is voorbarig. Het onderhandelingsproces tussen Griekenland enerzijds en het IMF, ECB en EU anderzijds heeft veel stuk gemaakt. Beide kanten hebben zich bediend van elke streek in het politieke handboek. Valse claims, geheime opnames, schelden, videobewerkingen, beschuldigingen, de hele mikmak.

Wat de uitkomst ook is, één ding staat als een paal boven water: de eurozone en de EU zijn hier niet sterker van geworden. Het is voor de kritische waarnemer maar al te duidelijk dat de tegenstellingen, in de breedste zin van het woord, alleen maar zijn toegenomen.

Oude vijandsituaties

Deze spanningen geven ook weer ruimte aan oude vijandsituaties; Rusland en China staan klaar om hun macht in Griekenland uit te breiden. De NAVO komt daarmee ook onder vuur te liggen (terwijl het al problemen ondervond door de rol van Turkije inzake ISIS).

Ook binnen Griekenland dreigt een verdere polarisatie, iets wat de stabiliteit van het land niet ten goede zal komen. Het leger zou zich ook zomaar eens kunnen laten gelden. Mocht dit gebeuren, dan zal het een coup d’ etat zijn van het type voor de 70-er jaren; ofwel puur bedoeld om tijdelijk de rust te laten wederkeren om vervolgens over te gaan tot nieuwe verkiezingen.

Zoiets zie ik de EU nog gedogen ook. Punt is in ieder geval dat er vergeleken met vier maanden geleden er erg veel veranderd is, maar dat de beurzen dit niet reflecteren. Onterecht. De ruimte die aanwezig is voor een deal, zal nooit genoeg zijn om de kern van het probleem op te lossen.

Nooit gelijke van Duitsland

Zo zal zelfs met een deal, Griekenland nog steeds teveel schulden hebben, een te dure euro moeten hanteren, een niet concurrerende economie hebben en nog steeds moeten bezuinigen. De schulden en de bezuinigingen zorgen voor een continue druk op consumptie en investeringen.

De euro mag dan verzwakt zijn, de eurolanden die daarvan profiteren zijn juist de sterke eurolanden zoals Duitsland en Nederland, niet Griekenland. Dat er nog steeds economen zijn die denken dat Griekenland met een reeks aan maatregelen ooit de gelijke zou kunnen zijn van Duitsland op economisch vlak, is mij een raadsel.

En iedere econoom die deze mening niet deelt, waar blijven jullie harde conclusies nou eens dat de euro (of welke muntunie dan ook) nooit kan werken als de deelnemers te verschillend zijn (cultuur, taal, juridisch, demografisch, geografisch, historisch, topografisch, politiek, en zo verder).

Een one-size-fits-all-beleid loslaten op verschillende landen geeft nou eenmaal, per definitie, verschillende uitkomsten, ofwel divergentie. Er moet dus ieder jaar weer bijgepast worden door de sterke eurolanden. Hoe lang gaat het electoraat aldaar dit pikken?

Te verschillend

Nu kan een econoom de hoop hebben dat met hervormingsmaatregelen Griekenland wel degelijk op hetzelfde niveau van Duitsland kan komen te staan. Laat ik die economen maar dan uit de droom helpen: das geht nicht! Nimmer! Verschillen op juridisch en politiek vlak zouden nog gewijzigd kunnen worden, maar cultuur, demografie, topografie, geografie en historie allemaal niet.

De mix van cultuur, rivieren, havens, bergen, klimaat, educatie, delfstoffen, en historie en zo verder, geven Griekenland een andere business cyclus. Dit vraagt dan ook om maatwerk in plaats van het one-size-fits-all van de euro. Verder zijn er maatregelen nodig die pas in een verre toekomst de noodzakelijke verbeteringen gaan genereren.

Zo zal een betere educatie een proces zijn van generaties. Vertrouwen winnen bij de internationale investeerders kan zelfs langer duren, aangezien het land zowat de helft van haar bestaan in een vorm van faillissement heeft gezeten. Hierdoor is het moeilijk om buitenlandse investeringen en know-how aan te trekken, noodzakelijke ingrediënten om innovatie en economische groei te bewerkstelligen.

Turbo-warp

Deze maatregelen kan Griekenland nooit nemen en volhouden zolang het deel uitmaakt van de eurozone. De enige reden om het Griekse drama af te doen als een storm in een glas water, beurstechnisch, is de verwachting dat de ECB in turbo-warp-drive-modus zal gaan zodra de situatie teveel tegenzit.

De som is heel simpel: meer geld (vanuit ECB) dat een gelijkblijvend aantal aandelen (bondjes, vastgoed, kunst et cetera) najaagt levert hogere prijzen op. Dat dit kan, hebben we de afgelopen jaren wel gezien. Het is gestoeld op lucht, maar het kan.

Dus mocht de ECB overgaan tot QE 1, 2 en zo verder, wie weet hoe hoog de koersen dan staan. Maar de QE-paradox maakt mij bang: meer liquiditeiten vanuit de ECB, zorgt voor opdrogen liquiditeit in de markt. Mocht er dan een shock komen, dan gaan we kompleet door het putje. Een portefeuilleverzekering is dus geen overbodige luxe.


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

 1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
 2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
 3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

32 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 2 juli 2015 11:31
  Mogen we dan onderhand vaststellen dat die 2 linkse rakkers in Griekenland ons een grote dienst bewijzen en er indirect voor gaan zorgen dat die totaal mislukte ingevoerde EU incl. euro versneld exploderen.
  Die mannen verdienen een standbeeld en we zullen ze nog ooit eens dankbaar zijn dat zij wel ballen hebben getoond .
 2. aex010 2 juli 2015 12:41
  quote:

  goof2 schreef op 2 juli 2015 11:31:

  Mogen we dan onderhand vaststellen dat die 2 linkse rakkers in Griekenland ons een grote dienst bewijzen en er indirect voor gaan zorgen dat die totaal mislukte ingevoerde EU incl. euro versneld exploderen.
  Die mannen verdienen een standbeeld en we zullen ze nog ooit eens dankbaar zijn dat zij wel ballen hebben getoond .
  Welnee, het tegenovergestelde is waar. Een monetaire unie is onmogelijk zonder fiscale unie. Het Griekse gedoe toont dit aan. Ergo, meer draagvlak om de EU meer macht te geven en de fiscale unie in te voeren. Dit is een volgende stap in het plan.
 3. [verwijderd] 2 juli 2015 13:20
  quote:

  aex010 schreef op 2 juli 2015 12:41:

  [...]
  Welnee, het tegenovergestelde is waar. Een monetaire unie is onmogelijk zonder fiscale unie. Het Griekse gedoe toont dit aan. Ergo, meer draagvlak om de EU meer macht te geven en de fiscale unie in te voeren. Dit is een volgende stap in het plan.

  En wil dat zeggen dat deze stap voor de noordelijke goede hardwerkzame deel van de EU een goede is dan ?
 4. [verwijderd] 2 juli 2015 14:06
  quote:

  korbe007 schreef op 2 juli 2015 13:35:

  [...]et gaat niet om het harde werken maar hoe je werkt. Beweer nou niet dat NL'ers hard werken, het merendeel werkt niet.
  Als we terug kijken hoe ons landje aan zijn rijkdom is gekomen is niet bepaalt om trots op te zijn en we zeker niet rijk zijn geworden van hard werken..
  Wij zingen wel een liedje dat piet Hein de Zilvervloot heeft veroverd van de Portugezen volgens mij maar ze hebben dat zilver natuurlijk gewoon gejat en je kunt best zeggen waren dat wij vroeger wel het grootste tuig op deze aardkloot waren.
  We stalen alles wat los en vast zat overal ter wereld en de slavenhandel hebben de Hollanders uitgevonden.

 5. info_124 2 juli 2015 14:12
  Bij de Grieken, maar ook de rest van de oude (Grieks-Byzantijnse) Mediteranee ( Zuid-Italie, Spanje, Portugal) ontbreekt gewoon het harde arbeids- en spaarethos van de Germaantjes ( Oo-Ch-NL-Vl-D-Dk enz). Helaas, niets anders te doen dan een splitsing in Neuro en Zeuro, want flexibele lonen en prijzen is een te ingewikkeld proces. Dus dan maar met de vergelijkingseenheid: de valuta, waarin alles uitgedrukt is.
  De Grieken moesten na het Kolonelsregime nu eenmaal beloond worden door de Socialisten als Van der Stoel, dus zijn de EU ingeholpen zonder daadwerkelijke saneringen en aanpassingen aan de Europese concurrentie. De EU subsidieruiven waren mooier als voor te stellen, dus werd er helemaal NIETS gedaan aan hervormingen van de industrie en dienstendecor. Wel subsidie voor de geitenfokkers ( dus nu kaalgevreten eilanden) en de olijfboeren. Wel om de klip-klap staken en dus de toeristensector naar Egypte, Turkije en Tunesië laten vloeien. Ook de agrarische industrie heeft men laten wegzakken: vanaf de minimum import prijs van rozijnen de EU in tot het teloor gaan van hun conservenindustrie.
  En nu weer worden communistische agitatoren geloofd ipv de geld verstrekkende EU politici op de Europese nieuwszenders.

  Conclusie: helaas, de Euro ( en de EU subsidies) uit ! Al was het maar als afschrikwekkend voorbeeld naar de rest van de Knoflook-landen
 6. [verwijderd] 2 juli 2015 14:14
  quote:

  goof2 schreef op 2 juli 2015 14:06:

  [...]

  Als we terug kijken hoe ons landje aan zijn rijkdom is gekomen is niet bepaalt om trots op te zijn en we zeker niet rijk zijn geworden van hard werken..
  Wij zingen wel een liedje dat piet Hein de Zilvervloot heeft veroverd van de Portugezen volgens mij maar ze hebben dat zilver natuurlijk gewoon gejat en je kunt best zeggen waren dat wij vroeger wel het grootste tuig op deze aardkloot waren.
  We stalen alles wat los en vast zat overal ter wereld en de slavenhandel hebben de Hollanders uitgevonden.

  Helemaal waar.
  En Alexander, heb je nooit van VS gehoord? De mix van cultuur, rivieren, havens, bergen, klimaat, educatie, delfstoffen, en historie en zo verder en toch 1 unie en 1 munt? Je slaat de plank weer eens mis in je argumentatie...
 7. stalker 2 juli 2015 14:42
  quote:

  korbe007 schreef op 2 juli 2015 13:35:

  [...]et gaat niet om het harde werken maar hoe je werkt. Beweer nou niet dat NL'ers hard werken, het merendeel werkt niet.
  Dat ben ik helemaal met je eens wordt tijd dat je geld naar werken krijgt
  wie niet werkt zal niet eten ,en dat mensen een eerlijk beloning systeem krijgen is ook heel belangrijk ipv vriendjes politiek enof kijk mij is ik ben drs. likmevesie gewoon werken uitkeringen voor eos burgers/werknemers zwaar korten
  of terug naar land van herkomst arbeidsoverschot op de nederlandse arbeids markt de eos burger naar huis daar heeft de nederlander het eerste recht zij betalen per slot alles in het sociale systeem . Gezinherreniging kan alleen in het land van herkomst het zal dan een stuk beter gaan met onze economie kan er zo nog wel een paar opnoemen , we worden de laatste decennia alleen voorgelogen door de politiek en we zijn het helemaal beu
 8. forum rang 4 Huppeldepepup 2 juli 2015 15:02
  In Nederland had een paar honderd jaar iedere stad zijn eigen munt. Het is niet eens heel lang geleden dat die werden omgeruild voor één gezamenlijke gulden. Ook daar verschilden die steden in economie, cultuur, demografie, politiek, fiscaal, etc. Er waren en zijn nog steeds sterke en zwakke steden. Nu nog steeds zijn er grote regionale verschillen binnen Nederland. Toch werd uiteindelijk iedereen beter van die ene gulden. En die gulden werd een sterke munt. Dat kan dus voor de euro ook, als de tijd waarin je dat wenst maar ruim genoeg neemt. Sommige veranderingen nemen nu eenmaal langer dan een paar jaren.
 9. [verwijderd] 2 juli 2015 16:16
  quote:

  aex010 schreef op 2 juli 2015 15:59:

  [...]
  Wat dit met te maken heeft met mijn opmerking ontgaat me.
  jou opmerking van;
  "Welnee, het tegenovergestelde is waar. Een monetaire unie is onmogelijk zonder fiscale unie. Het Griekse gedoe toont dit aan. Ergo, meer draagvlak om de EU meer macht te geven en de fiscale unie in te voeren. Dit is een volgende stap in het plan."

  Je suggereert hiermee dat alles beter zal worden als er een fiscale unie komt en de EU nog meer macht gaat krijgen alles beter zal worden voor vele EU landen waaronder ons land .
  Ik probeer te zeggen dat linksom of rechtsom de hele EU een grote vergissing is geweest om er zoveel landen bij te halen die niet te makken hebben en niets inbrengen en een totaal andere DNA hebben..
  Als alleen de noordelijke EU landen een EU hadden gemaakt met een munt dan waren we nu het grootste en sterkste economische machtsblok ter wereld .

  Vandaag nog stoppen met die ongein is het beste en we kunnen de verliezen gaan tellen en nu blijft het kapitalen kosten.
  Het geld dat we hebben geleend aan alle landen die grenzen aan de middellandse zee zijn we kwijt zullen we binnenkort achter komen.

 10. Bas2012 2 juli 2015 17:59
  quote:

  Alexander Sassen van Elsloo schreef op 2 juli 2015 14:50:

  @Nik je moet je eens verdiepen in de VS. Veel staten hebben hetzelfde probleem en zijn blijvend arm en afhankelijk van de centrale overheid. Ik zou zeggen google Mundell en lezen maar.
  Zoals huppeldepup al aangeeft deze redenatie gaat ook binnen Nederland op. Kijk maar eens naar Flevoland, Friesland en Drenthe moeten die dan ook maar gelijk naar de arme Florijn en Noord Holland, Utrecht en Groningen naar de rijke Florijn?

  Niet kinderachtig bedoeld maar de scheefheid kun je doortrekken tot individueel niveau (iedereen zijn eigen munt). Dit werkt niet en ergens moet je een grens trekken. In Nederland zijn we tot op zekere hoogte bereid om sociaal bij te dragen aan de wat minder bedeelden. De vraag is nu willen we dit ook in Europa icm centrale bevoegdheid?

  Tot nu zie je veel mensen de kont tegen de krib gooien om het zuiden te ondersteunen (waarschijnlijk omdat ze Grieken niet als de "onze" zien) en willen ook niet dat de EU iets over ons roept. Het zelfde kun je zeggen voor inwoners in het zuiden want die zien (deels terecht) net zo hard dat ze juist het noorden ondersteunen.

  Het punt is dan heel simpel -> als je dit niet wilt stop ermee. Probleem is dat we het blijkbaar collectief niet nodig vinden om dit ook af te dwingen en sluipen we daardoor langzaam maar zeker in het pad van een superstaat (op een begeven moment weet iedereen niet beter). Je ziet het al op tv en ik merk het zelfs een beetje bij mezelf, het begint steeds gewoner te worden dat je de EU politici inmiddels hoort spreken namens Europa. Hoe meer ze het podium krijgen op een goede dan wel een slechte manier dwingen ze met de salami-taktiek hun plekje af.
 11. aex010 2 juli 2015 18:05
  quote:

  goof2 schreef op 2 juli 2015 16:16:

  [...]
  Je suggereert hiermee dat alles beter zal worden als er een fiscale unie komt en de EU nog meer macht gaat krijgen alles beter zal worden voor vele EU landen waaronder ons land.
  Dat suggereer ik totaal niet. Wat ik wél zeg is dat Tspiras en Varoufakis uiteindelijk de macht van de EU alleen groter maken met hun bokkensprongen. En dat is een slechte zaak. Geen standbeeld dus.
 12. aex010 2 juli 2015 18:09
  quote:

  Bas2012 schreef op 2 juli 2015 17:59:

  [...]

  Zoals huppeldepup al aangeeft deze redenatie gaat ook binnen Nederland op. Kijk maar eens naar Flevoland, Friesland en Drenthe moeten die dan ook maar gelijk naar de arme Florijn en Noord Holland, Utrecht en Groningen naar de rijke Florijn?
  Nederland is wel een eenheid. Nederland met België erbij was dat niet en toen deze twee landen kunstmatig bijeen werden gevoegd na de val van Napoleon duurde dat ook maar heel kort.

  Over België gesproken, daar zie je nog steeds hoe te ver uiteenlopende culturen en omstandigheden (Vlamingen en Walen dus) nooit een eenheid zullen worden.
 13. forum rang 4 HogerOfLager 2 juli 2015 18:21
  Griekenland is echt niet het zwakste land. Welnee, het slimste! Hoe krijg je het voor elkaar om 350 miljard euro te ontvangen en het nooit hoeven terug te betalen? Qua inwonertal bijna de helft van Nederland.
  Bij een tekort van 18 miljard liggen we allemaal krom om dit weer recht te breien. Je kunt ook gewoon je hand ophouden en 350 miljard ontvangen. Lijkt me slimmer.
 14. [verwijderd] 2 juli 2015 18:53
  quote:

  aex010 schreef op 2 juli 2015 18:05:

  [...]
  Dat suggereer ik totaal niet. Wat ik wél zeg is dat Tspiras en Varoufakis uiteindelijk de macht van de EU alleen groter maken met hun bokkensprongen. En dat is een slechte zaak. Geen standbeeld dus.
  Ik denk dat de ervoor gaan zorgen dat de EU breekt dus wel een standbeeld als ze dat lukt.
32 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links