Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Goud zinkt

Het is tijd om een andere grootheid in het spel rond de dollar erbij te pakken. Jawel, goud. Het roest niet maar zinkt wel, zeker als de dollar alleen maar meer waard dreigt te worden, is de theorie.

Bezien in het huidige licht van de ontwaarding van de euro door de dreiging van front loading door de ECB en de verwachte rentestijging in de Verenigde Staten die steeds dichterbij schijnt te komen, zou je verwachten dat goud ook zou bewegen.

De klassieke relatie is namelijk dat als de Amerikaanse dollar interessant wordt dat dan het omgekeerde geldt voor het gele goedje. Daarnaast geldt ook dat de vraag naar goud wordt verwacht toe te nemen in het geval de wereld het niet mee ziet zitten.

Flight to safety

Dit flight to safety-fenomeen stuwt naast de bekende inflatieverwachtingen de prijs van dit metaal opwaarts, zeker als de onrust toeneemt. De Chinese economie en de beurzen aldaar vertonen op z’n minst haarscheurtjes in het optimistische beeld dat er tot voor kort heerste.

Daarbij zijn een Grexit en de toekomt van de euro allang geen sprookjes meer. Grexit is toch een behoorlijk verhaal inmiddels want de afgelopen dagen staan volledig in het licht van de eventuele ontkombaarheid aan een Grexident.

Vraag het Sassen zou ik zeggen die riep al vijf  jaar geleden dat dit niet goed kon gaan zo, remember where you heard it first. Enfin, dit is het beeld van de afgelopen twee jaar ongeveer.

Grafiek goudprijs
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Vals veiligheidsgevoel

De trend van de goudprijs is al die tijd dalende, hetgeen duidelijk wordt gemaakt aan de hand van de rode lijnen. Het ging daarvoor nog veel harder naar beneden echter daar viel geen kaas van te maken dus is dit wat resteert. Dit procesmatige dalen is een trend die voorlopig niet ten einde lijkt te komen.

Het lijkt al een tijdje alsof er niets gebeurt in goud hetgeen een gevoel van veiligheid geeft. Dit valse veiligheidsgevoel zorgt voor een geordend verloop van het ontwaardingsproces, maar er is wel degelijk iets aan de hand.

De blauwe lijnen in de grafiek tonen de grenzen waarbinnen de markt zich momenteel comfortabel voelt. De bodem werd met een spike-beweging in juli twee jaar geleden gezet en dit niveau is begin 2014 als steun bevestigd.

Sindsdien geldt dat elke opleving gedwongen is geweest terug te keren naar dit niveau. Tekens duurde de opleving korter en was het bereik kleiner dan de opleving ervoor.

Rond de 1100

Inmiddels geldt dat tussen de meest recente opleving naar 1300 begin dit jaar en die tussen april en nu (voor zover dat een opleving mag heten) 50% gecorrigeerd is van de stijging naar 1300. De oranje fibo grid geeft de correctie en de verwachting aan.

Daarvoor geldt in dit geval dat er naar beneden, in de richting van de trend, geprojecteerd mag worden voor het vinden van een koersdoel. Dat komt in dit geval uit op koersen rond de 1100, tussen 1125 en 1075 om precies te zijn, hier aangegeven aan de hand van de groene ellips in de koersgrafiek.

In de RSI is ook een ellips weergegeven hetgeen duidt op de ruimte die er is voor koersen om te dalen voor er een oversold-stand bereikt kan worden. De afgelopen twee keer dat koersen de langetermijnsteun van 1175 perforeerden werd de indicator wel oversold en was een oplevinkje op z’n plaats.

Opmars van de dollar

Nu geldt dat met koersen op 1170 er een andere conditie geldt die er op wijst dat een versnelling naar beneden geen strobreed in de weg wordt gelegd. Nu is dit niveau niet meer extreem maar eerder gewoon geworden. Even een stapje terug.

Het belangrijke van deze analyse zit hem niet in de neerwaartse ruimte die er in de grafiek bestaat. Het is belangrijker hierin te zien dat de opmars van de dollar ook geen tegenkracht kent vanuit de edelmetalenhoek.

En dat terwijl er toch wel problemen zijn in de wereld die op elk ander moment had kunnen leiden tot een toename van de goudprijs. Nu is het dus niet zo. Ik vraag me af of de wereld zich wel bezighoudt met Europa en de Grieken of speelt het renteverhaal van de Verenigde Staten een veel grotere rol in de besluitvorming van beleggers?

Ik denk toch het laatste.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Column door: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente columns van Gökhan Erem

 1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
 2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
 3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

24 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 1 juli 2015 13:28
  Hi beste Wollum, ik snap wat u zegt maar dat zou wel inhouden dat er een extra slag wordt gemaakt om de koersen in andere valuta dan de basis valuta uit te drukken. Kan natuurlijk, maar de vraag is daarbij of het dan een getrouwe weergave vormt van het beslissingsproces daar er geen direct verband met de gehandelde waarde is. Maakt het informatief wel interessant misschien maar is niet een betere weergave van het sentiment in de goudhandel. Dank voor de suggestie.
 2. FrancisFox 1 juli 2015 16:46
  Sindsdien is er wel het een en ander veranderd, en is vooral China een grote koper geworden. De goudprijs kan uiteraard goed terug tot onder de 1000, maar voorlopig zijn er nog teveel overheden die dan groot zullen inslaan (Rusland wellicht). Daarbij komt alle inflatie sinds de crisis, er is voor miljarden en miljarden bijgecreeerd (vooral in dollars, overigens) en als dat eenmaal echt vrijkomt vermoed ik dat prijzen van niet-imaginaire assets toch hoger uitvallen.
 3. Bangizwe 1 juli 2015 17:39
  De verkoop van gouden munten is vorige maand met 400% gestegen in Nederland , in Griekenland met 200%. (Francis) De vorige rally in het goud was vooral gedragen door de VS, Europa en Japan. Die maken amper 10 % uit van de wereld. Bij de volgende rally zal die basis heel veel groter zijn. En zal dus ook de concurrentie heel veel groter zijn. Tel daar dan nog bij dat er toch wel enkele assets zijn die je nog moeilijk aantrekkelijk kan noemen. Als ik een ruwe schatting zou mogen maken, dan denk ik dat je nog een maand hebt om tegen deze prijzen te kopen. Tenzij het resultaten seizoen echt slecht gaat zijn. Dan kan het misschien nog iets sneller gebeuren.
 4. Bangizwe 1 juli 2015 19:05
  Fred: Een van de belangrijke factoren naar de toekomst toe. Is het feit dat in het Westen hedge funds en vermogensbeheerders goud en andere edelmetalen gebruiken om hun portefeuille te balanceren. En daar moeten de meeste hedge funds en vermogensbeheerders in de rest van de wereld nog mee beginnen. Alleen al uit die sectoren zal de vraag nog heel groot gaan worden. En als je kijkt naar de omvang van die vermogens hier in verhouding tot de bevolking. Dan weet je wat ze allemaal nog gaan tekort komen.
 5. forum rang 4 Skater 1 juli 2015 19:35
  De ene dag volgt goud de dollar, een andere dag de euro. Terwijl er laatst werd gesproken over een duikvlucht van goud, was de volatileit in EUR zo goed als niets.
  Wat is er zo goed gegaan sinds 2008 dat aandelen (vooral in "dat land dat bestaat niet echt") zo hoog geklommen zijn? Geld bijgedrukt en uitgedeeld aan bankiers aan nul rente. Traditioneel gaat goud omhoog met geldomvang, maar loopt nu (nog?) sterk achter. Het kost een gespecialiseerde goudmijn onderhand meer om het uit de grond te halen (mijn break-even cost) dan het op COMEX bij te kopen. Ze werken nog wel door hoor, immers enthousiaste aandeelhouders die graag zien dat er gewerkt wordt voor de verliezen.

  Goud ligt fors achter op inflatie (gezien kostprijs) en zilver nog meer.
  Nu cash steeds meer verboden wordt zullen de peipeltjes toch wel weer eens wat bling willen hebben? Er wordt maar een paar gram zilver per mens geproducteerd, en het meeste is nodig voor industrie die het grotendeels vernietigen.
 6. Bangizwe 1 juli 2015 20:25
  Skater: "Representatives from gold and financial institutions talked freely about bringing gold’s superiority into full play, seizing the historic and strategic opportunity of the “One Belt And One Road”… Dit zijn de woorden die momenteel circuleren in gerespecteerde Chinese kringen.
 7. forum rang 4 Skater 2 juli 2015 10:15
  Als je in Bankok landt is het eerst wat je ziet een giga reclamebord "Yuan, the new global currency".
  Het is geen geheim wat er zich afspeelt, maar sommige minderheden (verzamelnaam "het westen") weten hun vingers steeds dieper in de oren te proppen om het niet te hoeven horen.

  Schiff is mij te glad, al hoor ik hem graag. Fysiek goud op een lplek die niemand kent kost niets meer dan ergens op een bank. Safe deposit boxes zijn nu dankzij Dijsselbloem & Co een belegging in je bank. Faalt de bank, is die deposit voor de schuldeisers. Schiff is niet heel populair bij mainstream grootbanken. Zou hem niet wat rampspoed kunnen overkomen? De man vertrouw ik eerder dan de veiligheid van zijn bank.
 8. forum rang 4 Skater 2 juli 2015 10:28
  Wie een lange termijn grafiek voor goud/zilver erbij pakt ziet dat de gold bugs de afgelopen jaren slechter investeerden (als je louter naar koers kijkt) and als ze op hun cash gezeten hadden om het vandaag om te zeggen van cash naar bling. Domme, domme gold bugs. Echer, net als geluk bij DOW beleggers, het is een historische garantie dat dat zal keren.
  In zilver duurder het van 1980 tot 2011 om weer eens met $50 te flirten. Maar 1980 was dan ook wel erg speciaal, $50 terwijl de kostprijs misschien bij $2 ofzo lag. Nu, met 35 jaar fanatieke volledig geindustrialiseerde productie verder, zit er nog maar een fractie van het zilver in een ton erts. En met olie (indicator en drijver van de zilverkostprijs) gaat het niet veel beter. Er worden al dure trucs uitgehaald om het op te pompen.
  Ondanks high grading (besteerts eerst) en geen exploratie investeringen, en de recente olie crash om zwakke pompstations buiten bedrijf te krijgen, is de break-even kostprijs van zilver voor primaire miners nog zo'n $18-19. Echt een groot veelvoud van 1980. En, COMEX zilver is voor $15.60 op te halen.
  Je moet goed kunnen lullen om daar een slecht koopmoment in te vinden.
  Edelmetaal is geen daytrade asset voor prutsers als wij, heb ik geleerd door in 2011 alles te verliezen aan de margin hikes in zilver die de $50 top en ommekeer realisserde. Het is voor lange termijn bescherming, en als je laag in weet te stappen, een kans op goede rendementen. Niet als een penny stock dat een nieuwe Google wordt, niet als een Bitcoin minen toen het een dubbeltje kostte, maar toch. En zekerder, het komt eens goed.

  Nu het geopolitieke en financiele nieuws niet in staat ietts een glimp van hoop te bieden anders dan gelogen feiten of uit het verband getrokken cijfeers, is wat edelmetaal nemen zo slecht nog niet. En het is een perfect pyramid/Bitcoin scheme. Als we het allemaal doen, snel genoeg, creëren we schaarsteén vraag, en kunnen we rustig wist gaan nemen. Ook als je niet in de hele lange termijn waarde van edelmetaal gelooft (al 5000 jaar geld) toch een aardig zekerheidje, als je Binck account zelfs maar quasi-zeker is.
 9. forum rang 7 holenbeer 3 juli 2015 14:00
  AB Skater, goed om wat verder buiten de box te denken dan de meesten doen. Als alles goed gaat, heb je geen edelmetaal nodig, als alles is ingestort, heb je aan edelmetaal ook niks, maar in het grote grijze gebied daartussen kan het een prima hedge tegen onheil zijn. En zolang je op die hedge niks verliest, of in elk geval niet meer dan je als verzekeringspremie acceptabel vindt, is er niks aan het handje.
 10. forum rang 4 Skater 3 juli 2015 19:51
  quote:

  holenbeer schreef op 3 juli 2015 14:00:


  AB Skater, goed om wat verder buiten de box te denken dan de meesten doen. Als alles goed gaat, heb je geen edelmetaal nodig, als alles is ingestort, heb je aan edelmetaal ook niks, maar in het grote grijze gebied daartussen kan het een prima hedge tegen onheil zijn. En zolang je op die hedge niks verliest, of in elk geval niet meer dan je als verzekeringspremie acceptabel vindt, is er niks aan het handje.

  Dank je.
  Het is vaak genoeg ingestort, en erna kreeg edelmetaal steeds weer een rol, zoniet acuut.
  Een aandeel in een bedrijf dat om nationale veiligheidsredenen genationaliseerd wordt, zie daar maar eens wat waarde voor terug te krijgen. Er zijn geen garanties in aandelen, alleen meerdere lager risico's.
  Nu heeft goud ook niet echt een nut alswel dat het handig is als fysiek turfje van waarde. Zilver is onmisbaar in honderden zo niet duizenden industriële toepassingen. En er is niet voor 60 jaar aan huidige productie boven de grond, laat staan beschikbaar voor verkoop aan huidige koers.
 11. Twijfels 4 juli 2015 00:24
  quote:

  Skater schreef op 3 juli 2015 19:51:


  [...]
  Dank je.
  Het is vaak genoeg ingestort, en erna kreeg edelmetaal steeds weer een rol, zoniet acuut.
  Een aandeel in een bedrijf dat om nationale veiligheidsredenen genationaliseerd wordt, zie daar maar eens wat waarde voor terug te krijgen. Er zijn geen garanties in aandelen, alleen meerdere lager risico's.
  Nu heeft goud ook niet echt een nut alswel dat het handig is als fysiek turfje van waarde. Zilver is onmisbaar in honderden zo niet duizenden industriële toepassingen. En er is niet voor 60 jaar aan huidige productie boven de grond, laat staan beschikbaar voor verkoop aan huidige koers.


  Hetzelfde geldt voor goud. Het is alleen beter omdat het altijd hergebruikt kan worden. Zilver oxideerd en kan daarom in vele toepassingen juist niet gebruikt worden ondanks dat het sommige betere eigenschappen heeft. In vele gevallen kun je zilver vervangen door goud. Maar ja, wie doet dat. Is veel duurder!
 12. forum rang 4 Skater 6 juli 2015 12:53
  Och, zilver wordt gebruikt in zonnepanelen en spiegels, de meest "oppervlakkige" toepassingen die er zijn. Ruim een half miljard ounces of meer is gewoon jaarlijks nodig. Zo'n kwart miljard wordt al in munten en baren gestapeld in de retail markt.
  Goud is veel vraag naar door CB'en bij gebrek aan verpakte engelenpis of eenhoornleer waar je verder weinig mee kunt dat dat niet met gewone pis of leer lukt.
  Zilver is onvervangbaar in vele toepassingen. Dat zegt niet dat het per gram meer moet kosten (het is 60x goedkoper te mijnen), maar het geeft mij op de echt lange termijn meer gevoel van zekerheid. Zeker in kleine hoeveelheden waarin zilver gewoon super veel rendement oplevert. Meer dan welk fonds ook. Ik herhaal: kleine hoeveelheden. Ik verdubbel een kilo zilver in een jaar of 5, zolang de koers niet te snel te hoog gaat. Zonder er een euro of petrobuck bij investeer. Lukt niet met goud. Lukt niet eens met petrobucks, want rente is vermoord.
24 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: goud, technische analyse

Gerelateerde instrumenten

 1. Gold World Spot (USD) 1.733,46 26 feb
  -36,80
  -2,08%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare