Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Goud zinkt

Het is tijd om een andere grootheid in het spel rond de dollar erbij te pakken. Jawel, goud. Het roest niet maar zinkt wel, zeker als de dollar alleen maar meer waard dreigt te worden, is de theorie.

Bezien in het huidige licht van de ontwaarding van de euro door de dreiging van front loading door de ECB en de verwachte rentestijging in de Verenigde Staten die steeds dichterbij schijnt te komen, zou je verwachten dat goud ook zou bewegen.

De klassieke relatie is namelijk dat als de Amerikaanse dollar interessant wordt dat dan het omgekeerde geldt voor het gele goedje. Daarnaast geldt ook dat de vraag naar goud wordt verwacht toe te nemen in het geval de wereld het niet mee ziet zitten.

Flight to safety

Dit flight to safety-fenomeen stuwt naast de bekende inflatieverwachtingen de prijs van dit metaal opwaarts, zeker als de onrust toeneemt. De Chinese economie en de beurzen aldaar vertonen op z’n minst haarscheurtjes in het optimistische beeld dat er tot voor kort heerste.

Daarbij zijn een Grexit en de toekomt van de euro allang geen sprookjes meer. Grexit is toch een behoorlijk verhaal inmiddels want de afgelopen dagen staan volledig in het licht van de eventuele ontkombaarheid aan een Grexident.

Vraag het Sassen zou ik zeggen die riep al vijf  jaar geleden dat dit niet goed kon gaan zo, remember where you heard it first. Enfin, dit is het beeld van de afgelopen twee jaar ongeveer.

Grafiek goudprijs
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Vals veiligheidsgevoel

De trend van de goudprijs is al die tijd dalende, hetgeen duidelijk wordt gemaakt aan de hand van de rode lijnen. Het ging daarvoor nog veel harder naar beneden echter daar viel geen kaas van te maken dus is dit wat resteert. Dit procesmatige dalen is een trend die voorlopig niet ten einde lijkt te komen.

Het lijkt al een tijdje alsof er niets gebeurt in goud hetgeen een gevoel van veiligheid geeft. Dit valse veiligheidsgevoel zorgt voor een geordend verloop van het ontwaardingsproces, maar er is wel degelijk iets aan de hand.

De blauwe lijnen in de grafiek tonen de grenzen waarbinnen de markt zich momenteel comfortabel voelt. De bodem werd met een spike-beweging in juli twee jaar geleden gezet en dit niveau is begin 2014 als steun bevestigd.

Sindsdien geldt dat elke opleving gedwongen is geweest terug te keren naar dit niveau. Tekens duurde de opleving korter en was het bereik kleiner dan de opleving ervoor.

Rond de 1100

Inmiddels geldt dat tussen de meest recente opleving naar 1300 begin dit jaar en die tussen april en nu (voor zover dat een opleving mag heten) 50% gecorrigeerd is van de stijging naar 1300. De oranje fibo grid geeft de correctie en de verwachting aan.

Daarvoor geldt in dit geval dat er naar beneden, in de richting van de trend, geprojecteerd mag worden voor het vinden van een koersdoel. Dat komt in dit geval uit op koersen rond de 1100, tussen 1125 en 1075 om precies te zijn, hier aangegeven aan de hand van de groene ellips in de koersgrafiek.

In de RSI is ook een ellips weergegeven hetgeen duidt op de ruimte die er is voor koersen om te dalen voor er een oversold-stand bereikt kan worden. De afgelopen twee keer dat koersen de langetermijnsteun van 1175 perforeerden werd de indicator wel oversold en was een oplevinkje op z’n plaats.

Opmars van de dollar

Nu geldt dat met koersen op 1170 er een andere conditie geldt die er op wijst dat een versnelling naar beneden geen strobreed in de weg wordt gelegd. Nu is dit niveau niet meer extreem maar eerder gewoon geworden. Even een stapje terug.

Het belangrijke van deze analyse zit hem niet in de neerwaartse ruimte die er in de grafiek bestaat. Het is belangrijker hierin te zien dat de opmars van de dollar ook geen tegenkracht kent vanuit de edelmetalenhoek.

En dat terwijl er toch wel problemen zijn in de wereld die op elk ander moment had kunnen leiden tot een toename van de goudprijs. Nu is het dus niet zo. Ik vraag me af of de wereld zich wel bezighoudt met Europa en de Grieken of speelt het renteverhaal van de Verenigde Staten een veel grotere rol in de besluitvorming van beleggers?

Ik denk toch het laatste.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Gerelateerd

goud

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Gold World Spot (USD)

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
24 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
 1. Twijfels 7 juli 2015 09:54
  Mijn punt is alleen dat silver nu zoveel toepassingen heeft omdat het kost wat het kost. Silver in zonnepanelen kan ook weg, en zal ook gaan gebeuren in de toekomst. Is nu echter, met de huidige prijzen niet interessant. In alles waar zilver in gebruikt wordt in de elektronica kan het vervangen worden door goud. En die laatste is dan ook nog meestal beter. Maar gezien de prijs van goud is dat waanzin. En waarom is die prijs van goud zo hoog t.o.v. bijvoorbeeld silver : Omdat het z'n geweldig materiaal is.

  Maar voordat zilver vervangen gaat worden (in vele toepassingen) moet het schaars worden en dus duurder. Laat dat nou precies zijn wat er in de toekomst in het verschiet ligt. Dus ik beleg in beide!
 2. humansRunderrated 17 juli 2015 16:47
  quote:

  Skater schreef op 8 juli 2015 02:24:


  Zilver is in de aanbieding!

  Leuke van een dip is een grondstof die je lang plant vast te houden is dat het een discount is op je uitstapniveau. Wanneer je uitstapt en op welke manier ligt al vast. Hoeveel je dan hebt kun je nog aan werken. Dips zijn heerlijk. Gratis ounces op je order.


  Probleem verder dan om een grondstof als investering te zien, aangezien ze de neiging hebben op lange termijn immer goedkoper te worden.

  www.masterresource.org/site/uploads/2...
24 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: goud, technische analyse

Column door: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgele...

Meer over Gökhan Erem

Recente columns van Gökhan Erem

 1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
 2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
 3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerde instrumenten

 1. Gold World Spot (USD) 1.727,36 03:46
  -6,87
  -0,40%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare