Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De opties voor Griekenland

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Reacties

32 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 26 mei 2015 16:42
    quote:

    Cees56 schreef op 26 mei 2015 14:53:

    Toen Cyprus in geldnood kwam, moesten bij een redding van de EU
    de burgers met spaargeld meebetalen.
    Waarom is dit niet in een eerder stadium door onze Jeroen D. ook hier toegepast.

    Het kan alsnog, maar dan ,met terugwerkende kracht tot bijvoorbeeld 01-01-2011
    Wel een verschil. Dit werd in Cyprus toegepast bij banken die op omvallen stonden. (Eigenlijk vergelijkbaar met IceSave). In Griekenland is het probleem dat overheid niet aan haar verplichtingen kan voldoen.
  2. [verwijderd] 26 mei 2015 16:45
    quote:

    pissebed schreef op 26 mei 2015 10:24:

    Waar overigens niemand het over heeft is dat de amerikaanse staatsschuld vandaag 20.000.000.000,00 20 duizend miljard dollar wordt!!!!!!!!!!! En de euro daalt maar ten opzichte van de dollar waarvan het papier inmiddels meer waard is dan de dollar zelf!!!!!!!!!!!!
    Zolang de VS hun schulden kunnen blijven financieren is er niets aan de hand. Het GDP was in 2014 $16,768,100,000,000.00

    US Generic Govt 10 Year Yield:

    www.bloomberg.com/quote/USGG10YR:IND

    data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.M...
  3. Rafter 26 mei 2015 23:59
    In de eurozone gaat enkel via de EU, het omgekeerde niet....zou een verdragswijziging vergen!
    Een Grexit zie ik eraan komen, tenzij....de rest van de betalers blijft accepteren dat de eurozone een transferunie blijft. En aangezien Grikenland een relatief kleine economie is (<2% nu) kunnen de politici de bevolkingen de transfers nog wel door de strot duwen. Maar ja, verkiezingen...kruik te water totdat hij barst,bijv een Brexit zou een mooi vliegwiel zijn om het miljardenverslindende gedoe in Brussel (en Straatsburg....) te elimineren.
    Ik zeg gedoe, maar vind het onzin eigenlijk; groei buiten de eurozone is groter dan erin, en de groei in landen bij als Noorwegen, Zwitserland is weer groter dan in de EU.
  4. [verwijderd] 27 mei 2015 02:49
    @theo1 Wat je zojuist voorstelde van het etalage model was dan ook het geval vanaf de oprichting in jaren 50 en hield dan ook op met het verdrag van Maastricht in 1992.
    Wil men weer terug naar een vrijblijvende karakter van lidmaatschap zal dat verdrag op de helling moeten.
    Wat mij betreft nu (vannacht...) dan vandaag nog.
    De instandhouding van de bureaucratie belet dat natuurlijk.
    Overigens dat lidmaatschap oude stijl kost ook wat miljarden en zal ons landje gewoon netto betaler blijven.
  5. forum rang 5 theo1 27 mei 2015 10:30
    @Rafter en blafkees: Zal ik je een geheimpje verklappen: verdragen stellen in de EU niks voor. Het enige dat wel iets voorstelt is botte machtspolitiek en politiek opportunisme. Als het binnen het verdrag niet kan, is dat pech voor het verdrag.

    Bewijs: toen Duitsland in een crisis zat, gold dat hele stabiliteitspact ineens eventjes niet meer. Frankrijk houdt zich al weet ik hoe lang niet aan de 3% regel en dat gaat ook nog wel even zo duren. Zonder enige consequentie. Als Frankrijk zich weer eens te buiten gaat aan illegale staatssteun en protectionisme (zoals dubbel stemrecht voor de staat in aandeelhoudersvergaderingen), dan sputtert Brussel misschien een beetje, maar er gebeurt helemaal niks. Regels gelden alleen als dat zo uitkomt.

    Een ander belangrijk punt is dat de EU geen basis heeft om op terug te vallen. De EGKS is ooit opgericht met als doel Frankrijk en Duitsland economisch te koppelen en zo Duitse agressie voor te zijn. Dat hadden ze dus in 1920 moeten doen, dan had het zin gehad. Nu was het de nieuwe Maginot-linie: het perfecte middel tegen de vorige oorlog, in de nieuwe situatie volstrekt nutteloos. Duitse agressie is sinds 1945 geen moment een issue geweest. De landen die er nu nog bij willen, willen dat om uit de klauwen van Rusland te blijven. Voor hen is er nog een politiek nut. Maar dan tegen Rusland, en dat is nooit een doelstelling geweest van de voorlopers van de EU.

    Voor de handel maakt de EU ook het grote verschil niet meer. In de beginfase, toen overal nog torenhoge invoerheffingen en ongegeneerd protectionisme bestonden wel, en Zuid Europese landen hebben best veel voordeel gehad van alle subsidies op infrastructuur en landbouw. Maar nu is de hele wereldhandel dusdanig vrijgegeven dat niet lid zijn al lang geen onoverkomelijke handicap meer is. En de subsidies bevorderen nu vooral nog corruptie. Halve lidstaten (VK en Denemarken) en niet-leden (Zweden, Zwitserland, Noorwegen) doen het minstens zo goed. En Turkije hoor je er ook al lang niet meer over. Het is economisch gewoon niet meer zo belangrijk.

    Er bestaat onder de bevolking geen enkel Europa-gevoel. Een Italiaan voelt zich Italiaan. Een Fin voelt zich Fin. Op een hele dunne laag permanente expats en eurocraten na, voelt niemand zich Europeaan. Dat gegeven wordt stelselmatig onder het tapijt geveegd, maar is heel belangrijk. Het heeft te maken met identiteit. Identiteit is moeilijk te definiëren, sterker nog, de behoefte identiteit te definiëren is een teken van zwakte. Zoals een Amerikaans politicus het uitdrukte: "I can't define it, but I know it when I see it". Zo werkt dat. Integendeel: de afkeer en de haat zijn vaak voelbaar en worden alleen maar erger, juist omdat landen die elkaar niet echt mogen en die geen gelijk oplopende belangen hebben, samen opgesloten zijn in een redelijk dwingende unie. Gevolg: niemand gaat vechten voor de EU. Niemand zal huilend bij het graf staan. Revoluties (in wat voor vorm dan ook) lukken niet omdat de revolutionairen zo sterk zijn, maar omdat niemand een vinger uitsteekt om ze tegen te houden. Ik vermoed, en volgens mij weten ze dat in Brussel donders goed, dat niemand een vinger uit zal steken om de EU te redden. Zodra er een scheurtje verschijnt dat echt gaat doorlekken en dat niet met een stukje ducttape is dicht te plakken, valt direct de bodem eruit. De kudde blijft bij elkaar omdat alle schapen bang zijn voor de grote wereld. Zodra de eerste weggaat en overleeft, stuift de rest ook uit elkaar.

    En daarom moet Griekenland er met alle geweld bij blijven. Griekenland stelt niks voor. Maar het kan het eerste schaap over de dam worden. En iedere aflopende obligatie kan de druppel zijn die de emmer doet overlopen. Als Griekenland eruit gaat, en het leven gaat gewoon door, dan zijn er nog wel een paar landen waarvoor dat een aantrekkelijke optie zal zijn. En waarom niet. IJsland is nog veel kleiner en dat heeft het na een bankroet en een grote devaluatie ook gered. En IJsland heeft ook een eenzijdige economie: vis en aluminiumsmelters. En het is nog veel meer afgelegen dan Griekenland.

    Blafkees, volgens mij kan de EU op langere termijn alleen hopen te overleven met een redelijk vrijblijvend cafetaria-model. Het is dat of niks. Als Griekenland eruit valt en het valt niet terug naar Afrikaans niveau, dan is een dwingende unie niet meer houdbaar. Als de Engelsen eruit stappen en het land floreert, dan ook niet.

    Eigenlijk is de Brexit een veel existentiëlere bedreiging dan de Grexit, maar kennelijk hoopt men er nog steeds op dat het referendum niet door zal gaan, dat Cameron volle bak tegen uittreding campagne gaat voeren en dat het dan mee gaat vallen of dat de regering een smoesje gaat vinden om het referendum te negeren. Ik voorspel dat dat wel eens vies tegen kan gaan vallen. Ik verwacht niet dat Cameron zijn nek gaat uitsteken voor de EU. Veel meer dan lippendienst verwacht ik niet. Ik verwacht eigenlijk helemaal niet dat prominente politici hard gaan vechten vóór het lidmaatschap. Hooguit de SNP in Schotland, maar Schotland maakt numeriek het verschil niet. En dat referendum kan best wel eens heel anders uitpakken dan Brussel hoopt.
  6. forum rang 6 haas 29 mei 2015 21:14
    Greeece kan "gewoon"starten met eigen munt binnen de EU
    Komt daarmee in dezelfde situatie als andere EU landen met eigen munt

    PS: even los van de schuld die greece heeft aan anderen
    PS": de wereld is 'n dorp: die situatie vraagt in EU om zo weinig mogelijk grenzen/zoveeel mogelijk gemeenschappelijke regels

    Maar wat mij betreft mag Balkan starten met "eigen EU"
    En eigen munt bijv de Balkandinar(mss met greece daarin opgenomen ?
32 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links