Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Pepers in de portefeuille

Mijn Handelende Tak portefeuille gaat op de schop. De tussenstand voor dit jaar is een rendement van circa 3%. Dat is voor aandelenbeleggers niet om over naar huis te schrijven.

Zonder rekening te houden met risico kon je dit jaar (tot nu toe!) hoge rendementen behalen. De AEX steeg vanaf ultimo 2014 met 17%, terwijl een "veilige" 10-jarige staatsobligatie een slordige 5% rendement opleverde.

Daar steekt mijn 3% schril bij af. Ik teken daarbij aan dat ik voor nauwelijks meer dan 50% ben belegd. De liquiditeiten in portefeuille staan rendementloos als banksaldo weg te kwijnen. Ja, de voorzichtige belegger wordt in dit soort markten genadeloos afgestraft.

Interessante nieuwe producten

Ik ga nu niet opeens onverantwoord veel meer risico nemen. Echter, er zijn de laatste tijd veel nieuwe producten naar de markt gebracht. Met inachtneming van de risico's die er naar mijn idee nog steeds zijn, waarvan een mogelijk scherpe rentestijging de belangrijkste is, kom ik tot een sterk gewijzigde portefeuille.

Ik loop eerst door de bestaande posities.

 • BNP Paribas E50 6% MCN sep 2014-2017: aanhouden
  Deze Memory Coupon Note note geeft een uitkering van 6% per jaar als op de peildata de Eurostoxx50 index minstens op 2600 punten staat. Momenteel noteert de index circa 3580 punten. De aflossing in 2017 op 100% is verzekerd als de ES50 op of boven 2600 punten noteert. Het ziet er goed uit voor de toekomstige uitkeringen, waardoor de koers van de note gestegen is tot 105%. Met mogelijk 3 uitkeringen van 6% voor de boeg (de eerste op 25 september van dit jaar) is het maximaal resterende rendement circa 5,1% op jaarbasis. Dat vind ik, gezien de ruime marge met betrekking tot de ondergrens, voldoende aantrekkelijk. Ik houd de positie aan.

 • RBS KPN 10% MCN Nov 2012-2015: verkopen
  Deze note keer jaarlijks 10% coupon uit als het aandeel KPN op de peildatum boven de 1,9401 euro staat. KPN noteert momenteel 3,43 euro en de laatste uitkering plus de aflossing is in december van dit jaar. Het is daarmee waarschijnlijk dat de aflossing plaatsvindt op 110%. De actuele koers van de note is 107,90 euro. Het resterende rendement is daarmee 1,95%. Ik verkoop de positie en zoek naar interessantere alternatieven. Echter de handel is beperkt en ik geef wel een harde limietkoers op.

 • AEGON 1.769% Perpetuele Lening; verkopen
  Deze hybride obligatie geeft elke drie maanden een coupon gelijk aan de 10-jaars rente op staatsleningen plus een opslag van 0,1%. Op dit moment is de rente nauwelijks de moeite waard. Maar natuurlijk zal de obligatie profiteren wanneer de rente eenmaal gaat stijgen. Met een actuele koers van 75,5% denk ik dat een veel verdere koersstijging niet waarschijnlijk is. Ik lock mijn 40% winst in en verkoop de positie.

 • ASR 5% Perpetuele Lening: verkopen
  Dit is eveneens een hybride obligatie, nu met verzekeraar ASR als uitgevende partij. De achtergestelde obligatie geeft tot 2024 een coupon van 5%. Daarna is de coupon gelijk aan de 5-jaars rente plus een opslag van 4,95%. Die opslag is fors en het zou kunnen dat ASR tegen die tijd gebruik maakt van zijn recht de obligatie vervroegd af te lossen tegen 100%. De huidige koers van de obligatie is 106,5%. Als ASR in 2024 tot vervroegde aflossing overgaat, is het effectief (resterende) rendement bij de huidige koers gelijk aan 4,2%. Net niet goed genoeg, dus ik verkoop ook deze positie.

 • Rabo Certificaten: aanhouden
  De certificaten geven een uitkering van de 10-jaars rente plus een opslag van 1,5%, met een minimum van 6,5% per jaar. Als de rente (ooit) boven de 5% uitkomt, stijgt de uitkering op het certificaat mee. De actuele koers is gelijk aan 113%. Omdat het een perpetuele obligatie betreft, ga ik uit van het couponrendement en dat is 5,8%. Nog altijd heel mooi, ondanks de koersstijging van het certificaat en ik houd ze aan.

Bijkopen in de financiële supermarkt

Door al deze transacties bedragen de liquiditeiten in mijn Handelende Tak 126.000 euro. Met mijn boodschappenmandje loop ik door de financiële supermarkt en kom tot de volgende aankopen.

 • BNP Paribas Eurostoxx50 9% Klik & Klaar Note 2015-2020
  Deze K&K note lost (vervroegd) af met een uitkering van 9% voor elk jaar dat de note heeft uitgestaan als de ES50 index op de peildatum op of boven de 3500 punten staat. Als op de einddatum niet vervroegd is afgelost, is aflossing op 100% mogelijk. Voorwaarde: de ES50 noteert gedurende de looptijd nooit lager dan 2250 punten. Als dat niveau wel neerwaarts wordt doorbroken, kan een groot verlies (ten opzichte van de startwaarde van 3610,28 punten) resulteren. Ik vind het een aantrekkelijk product, vooral op de aanschafkoers van 99%, en neem voor 25.000 euro in portefeuille.

 • Van Lanschot Dutch Trigger Note 15-20
  De Trigger note is met betrekking tot de structuur gelijk aan de Klik & Klaar Note. De voorwaarden zijn iets minder gunstig dan de Eurostoxx50 variant. De uitkering is in dit geval gelijk aan 8% voor elk jaar dat de note heeft uitgestaan. Die uitkering (en vervroegde aflossing) vindt plaats als de onderliggende AEX index op of boven de 504,01 punten staat. Aflossing op 100% is mogelijk bij een AEX stand op de einddatum van minimaal 324,006 punten staat. Op de actuele koers van 99% neem ik voor 15.000 euro positie in.

 • DAX Rendement Certificaat
  Rendementscertificaten heb ik al vaak besproken. Het zijn mooie constructies die winst kunnen opleveren als de onderliggende waarde een vooraf vastgestelde maximale koersdaling niet overschrijdt. Dit DAX certificaat lost in mei volgend jaar af op 126,70 euro, als de DAX index gedurende de looptijd niet op of onder de 9000 punten noteert. Als dat wel het geval is, lost het certificaat af op 1% van de stand van de index, met ene maximum van 126,70 euro. De actuele stand van de DAX is 11.500 punten, en het certificaat noteert 117,8 euro. Dat betekent dat een (maximaal) rendement in een jaar tijd mogelijk is van 7,6%. Dat is mooi, en die winst komt ook tot stand als de index bijvoorbeeld met een kleine 20% daalt tot 9300 (als de 9000 maar niet wordt geraakt. Het is voor mij mooi genoeg om voor 15.000 euro positie in te nemen.

 • Drie Rendementscertificaten
  Tot slot koop ik drie rendementcertificaten (elk voor 10.000 euro) waar wel een hoog rendement mee te behalen is. Dat komt omdat er volatiele aandelen aan ten grondslag liggen. Het gaat om de aandelen KPN, Tesla en Netflix. Ik vat de belangrijkste karakteristieken samen:

 

  KPN Tesla Netflix
Ondergrens 2,50 euro 143,80 dollar 385,75 dollar
Koers aandeel 3,34 euro 244,74 dollar 583,64 dollar
Afstand koers/ondergrens 25% 41% 34%
Mogelijke vaste aflossing 3,77 euro 277,86 dollar 651,00 dollar
Koers certificaat 3,38 euro 218,00 dollar 513,50 euro
Potentieel rendement +11,5% +13,3%* +12,7%*
Einddatum 20 mei 2016 20 mei 2016 20 mei 2016

* bij euro-dollarkoers van 1,125

Pas op voor debiteurenrisico

Ter illustratie: als het aandeel Tesla gedurende de gehele looptijd niet op of onder de 143,80 dollar uitkomt, is de vaste aflossing op 277,86 dollar. Het werkelijke rendement hangt af van de dollarkoers. Als deze in mei 2016 gelijk is aan de actuele koers van 1,125, dan is de aflossing in euro gelijk aan 246,99 euro.

Ten opzichte van de actuele koers van het certificaat van 218,00 euro, is dat een winst van 13,3%. Het resterende bedrag aan liquiditeit houd in vooralsnog aan om in te kunne spelen op verdere beursontwikkelingen dan wel het naar de markt brengen van nieuwe interessante producten.

Tot slot: er is een oververtegenwoordiging van BNP Paribas-producten in mijn portefeuille. Dat komt omdat de bank, naast in mindere mate Van Lanschot, als enige een flink aantal gestructureerde producten uitbrengt.

Om aan te geven wat je met deze producten in de portefeuille kunt doen, neem ik de producten op in de Handelende Tak. Daarmee is er wel een (te) groot debiteurenrisico op BNP Paribas. Houdt u zelf in ieder geval rekening met dat debiteurenrisico als u een portefeuille met soortgelijke producten samenstelt.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

structured products

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Rabobank Certificaat

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
[verwijderd]
0
Alle lof voor de auteur die in afleveringen van dubieuze debiteuren/dubieuze crediteuren voor een mogelijke vrije val van de euro wegens teveel schulden en een gebrek aan vertrouwen tijdig een voor iedereen in de eurozone en daarbuiten begrijpelijke oplossing voor het saaie debiteuren/crediteuren probleempje wegens een muntunie zonder politieke afspraken heeft voorgesteld en op de risico's in de kleine lettertjes

- dus geheel anders dan in de door Joris Luyendijk in het verkeerde dna van bankinstellingen in het boek Dit kan niet waar zijn beschreven gevallen van kleine "Jammer dan, maar dan had u maar beter moeten lezen, en is de winst voor de bank, eerlijk is eerlijk, regeltje is regeltje" lettertjes –

heeft geattendeerd!

Vandaar dan ook

"Marcel Tak for president!"
zeurpietje
1
hier weer helaas een duidelijk voorbeeld van hoe meer verstand je hebt van de financieele markten(en dat heet dhr. tak zeker) hoe slechter het beleggingsresultaat is.
de les hieruit is dus: hoed je voor het legertje beleggingsadviseurs, beleggingsspecialisten chartisten en meer van dit overbetaalde volk. voor hun geld alleen maar omzet is provisie.
ik heb het al vaker gezegd, lees voordat je gaat beleggen eerst eens de boeken van Warren Buffet.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: structured products