Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Roestvrij Staal

Slechts enkele banken leken in de effectenwereld te ontsnappen aan de misère en vandaar dat de consument hierdoor een verkeerd gevoel van kwaliteit kreeg. Immers, net als iedereen intuïtief gelooft dat kwaliteit duur is, wordt in de sprookjes van klassieke vermogensbeheerders getrapt.

Zo werd ook geloofd dat bijvoorbeeld Staalbankiers lekker bezig was, omdat ze ogenschijnlijk geen last had van de malaise in de sector. Als ik iets geleerd heb van de dotcom-crisis is het dat ik big spenders niet moet hebben…

Staal reorganiseerde niet, terwijl bijvoorbeeld Dexia dat wel deed. Ik denk dat velen extra teleurgesteld zijn in de zakenbank, nu ze weten dat de directie veel te lang heeft gewacht met de onvermijdelijke reorganisatie.

Finnen winnen
De helft van het personeel van Staal moet nu weg. Het is triest voor de mensen die het betreft, maar de een zijn dood is de ander zijn brood, In dit geval, de banken die wel al de noodzakelijke saneringen hebben doorgevoerd. ABN Amro ligt er technisch goed bij. Woensdag komt ze met cijfers en dan weet ik ook meer over de fundamentele situatie.

Ik blijf daarom vast op de financials.

Virusvrienden
In de afgelopen week werd ik gek van alle computervirussen die er rondwaren. My Doom is er een van. Het zijn eigenlijk aanvallen van mensen die Bill Gates haten en die daar andermans computer voor gebruiken. Ondanks dat Bill ook niet mijn vriend is, ben ik blij dat Microsoft een prijs op het hoofd van de makers zet (250.000 dollar).

Ondanks dergelijke aanvallen op haar systemen, wist de software-gigant ook een overwinning te behalen. Concurrent Linux mag de naam Lindows niet gebruiken voor de gebruikersvriendelijke versie van haar besturingssoftware. De échte winnaar van de strijd tegen de virussen is natuurlijk de dokter, bijvoorbeeld Symantec.

Het zijn niet alleen de virussen, de stocksplit eind vorig jaar heeft dit aandeel ook een handje op weg omhoog geholpen. Ik heb het fonds niet, maar winst nemen is een optie.

Euronext
Afgelopen week stond ook in het teken van de prijzenoorlog op de beurzen. Hoewel Londen de aanval op Amsterdam een paar maanden uitstelt, is het natuurlijk geen goed nieuws voor Euronext. Na de ruzie in de directie waarbij de Nederlanders het onderspit delfden, is het nieuws van de dalende prijzen en marges niet goed voor het aandeel.

AOT aub
De overname van Binck is op zich een goede set van AOT, zeker als de interne stromen goed weet te kanaliseren. Uiteindelijk weet ik pas echt hoe positief ik moet zijn over deze overname, als de prijs bekend is en hoe AOT de talenten van Binck aan zich weten te binden. Anders wordt dit een Gucci-verhaal, waarin de toptalenten weggaan met veel geld.

Ik zie dit ook bij Kempen & Co, waar het slot van de aandelen afgaat (of al is) en er een verdere uittocht voor de deur staat. Dexia blijft nog verder met lege handen achter. Ik herhaal het nog eens, de waarde van een financiële dienstverlener hangt alleen maar af van het menselijk kapitaal. De rest is bijzaak of vergankelijk.

Terug naar AOT: ik was vast, maar ik heb gezonde twijfels over deze overname, zeker omdat deze niet direct uit kracht voortkwam. Ik ga daarom glad in dit fonds.

Koninklijke missers
Afgelopen week kwam Exxon Mobil met een verdubbeling van haar winst, deze week publiceert Koninklijke Olie haar cijfers. Wie weet, zijn ze historisch mooi en dan wordt ook duidelijk of mijn long-positie werkt of niet. Ik heb er vertrouwen in. Wel moet er veel gebeuren om de media weer wat positiever te stemmen over Olies.

Elsevier heeft het bijvoorbeeld deze week een verhaal over de missers van Shell. Hopelijk wordt het een valse noot van dit weekblad.

Over missers gesproken; Adecco kwam vorige week met het bericht dat het boekhoudschandaal meevalt. Wie verdiende aan het opvangen van dit vallende mes is in mijn ogen eerder gek dan briljant. Voor hetzelfde geld vielen de malversaties niet mee. Technisch is er ook geen reden om positief te worden op de uitzender.

Vertrouwen gaat te paard en komt te voet. De situatie bij Parmalat blijft nog steeds verslechteren.


Klik hier voor Frank van Dongens IEX.nl Premium 2Days Eurex Portefeuille (1,19%)
Klik hier voor Frank van Dongens & Michael Kralands IEX.nl Polderportefeuille(1,11%)
Klik hier om te reageren en te discussiëren

Frank van Dongen is het pseudoniem van de bekende Amsterdamse handelaar Cees Smit. Hij is algemeen directeur van de hedendaagse vennootschap Today’s Beheer bv. Van Dongen schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today’s Beheer is een actieve vermogensbeheerder en is als vergunninghouder geregistreerd bij de AFM en staat als deelnemende instelling ingeschreven bij het DSI. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links