Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Paniek opkomende markten

Op de financiële markten spelen geldstromen een belangrijke rol. Stroomt er geld naar een vermogenscategorie toe, dan stijgen bijna altijd ook de koersen. De laatste vier weken valt vooral de uitstroom uit de opkomende markten op. Voor het berekenen van de geldstromen gebruiken wij de data van Bloomberg.

Van de ETF-markt (trackers) is dagelijks bekend hoeveel uitstaande aandelen er zijn. Hierdoor is ook duidelijk hoeveel aandelen er dagelijks bijkomen of verdwijnen en tegen welke prijzen. In de tabel ziet u de optelsom van deze exercitie van de afgelopen dertig dagen. De Top 10 van ETF’s die het meeste vermogen zijn kwijtgeraakt.

Dit betekent dat er de afgelopen dertig dagen voor $6,6 miljard aan IShares MSCI Emerging Markets zijn verkocht en er is ook nog eens $1,3 miljard verkocht via de Vanquard FTSE Emerging Markets. Wij hebben het alleen over ETF’s, maar het ligt in de lijn der verwachting dat er ook grote uitstromen hebben plaatsgevonden in beleggingsfondsen.

Waarom zouden beleggers in beleggingsfondsen enthousiast zijn over opkomende markten, terwijl beleggers in ETF’s pessimistisch zijn? Deze geldstromen hebben er voor gezorgd dat de opkomende markten als geheel een flinke koersdaling voor de kiezen hebben gekregen.

De koersen van de opkomende markten zijn gedaald tot het niveau van 5 september 2012 en daarmee behoren de opkomende markten tot de slechtst presterende beleggingscategorieën.

Wat nu?
Buy when there's blood In the streets (Baron Rothschild) of never catch a falling knife (onbekend)? Ik zou voor beide gaan. Werp maandelijks een blik op de geldstromen (Wij blijven er over bloggen) en als de kudde is uitgestormd, dan is er vast nog een mogelijkheid om te kopen wanneer het bloed door de straten stroomt.

Nog even geduld.


Karel Mercx is zelfstandig beleggingsspecialist. . De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Karel Mercx

Karel Mercx is zelfstandig beleggingsspecialist. Tussen 2007 en 2013 heeft Karel veel ervaring opgedaan in de beleggingswereld als redacteur van het blad Beleggers Belangen. In de twee jaar daarna heeft hij als beleggingsspecialist bij Lynx gewerkt. Hij is regelmatig gastspreker op verschillende beleggingsevenementen. In 2012...

Meer over Karel Mercx

Recente artikelen van Karel Mercx

  1. jul '15 Jammer dat dalingen voorbij zijn 3
  2. mei '15 Blijf van goud af 31
  3. mei '15 Gouden tijdperk op komst 13

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links