Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Japan-scenario revisited

Enige tijd geleden heb ik een column geschreven over hoe Japan ons voor is gegaan in de kredietcrisis. Ik heb een IEX-lezer beloofd om een update van de grafieken te geven over dit Japan-scenario. En belofte maakt schuld. Hier de inlossing van die schuld.

Rente
Eerst maar eens de rente. Ik heb de Japanse rente 126 maanden vooruit geschoven. De rentepercentages volgen nog het pad.

De rente lijkt in het Japanscenario zo’n beetje haar dieptepunt te hebben bereikt. Dus uw obligaties maar verkopen, want de rente kan toch niet meer naar beneden?

Total return
Een total return-grafiek op de zelfde basis. Als de koers hetzelfde pad volgt verdient u in de komende tien jaar nog een kleine 18%. Dat is niet per jaar, maar totaal in de komende tien jaar. Dat is dus niet veel , maar u krijgt er wel veel nachtrust voor terug.

img src="https://img.iex.nl/content/2012/columns/cvz260720122.jpg" alt="" border="0" />

Fundamentals
De fundamentele overeenkomsten tussen de huidige situatie en het Japanscenario zijn duidelijk. Eerst een kredietcrisis. Na een periode van overmatige kredieten zijn er veel partijen, consumenten en bedrijven die die schulden niet kunnen betalen.

De banken blijven met de lijken in de kast zitten. En met een beetje pech redden de banken het niet en moeten de overheden inspringen. In Europa blijken dus sommige landen dat niet eens meer te trekken. Dat lijdt tot een lange tijd met de-leveraging, meer sparen en minder lenen.

En dat heeft langere tijd een flink negatief effect op de economische groei. Logischerwijs was de totale beurswaarde van alle banken een significant deel van de totale beurs. Hetzelfde beeld zagen we in Europa en in de Verenigde Staten in 2006 en 2007.

Politiek
Naast financiële overeenkomsten zijn er ook politieke overeenkomsten. Ook in de Japanse politiek is er een toename van het gekrakeel. Het parlement is net een kippenren met allemaal kippen zonder kop. Logisch na een bloeiperiode zijn ze aan de goede groei gewend.

Een terugval is altijd moeilijk te verkroppen. Net als iemand die 3 miljoen heeft verdiend en daar 2 van verliest ook erg ontevreden is. Hoewel hij nog altijd 1 miljoen heeft verdiend.

Binnen Europa en binnen Nederland zie je dat ook, hoewel dat natuurlijk moeilijk is om objectief vast te stellen. Van de buitenkant lijkt de politiek altijd op een hoop gekibbel. Je ziet precies hetzelfde beeld nu bij ons als ik het begrotingstekort van Japan tien jaar naar voren trek.

In dit plaatje staat het begrotingstekort van Nederland (rode lijn), de Verenigde Staten (zwarte lijn) en Japan tien jaar (blauw) vooruit.

Verschillen
Verschillen zijn er natuurlijk ook. Een van de reden waarom de koersen van de Japanse bedrijven niet omhoog gingen, was omdat de Japanse bedrijven en de banken overladen met schuld waren. Bovendien is hun economie geplaagd met een sterke vergrijzing.

Ook was de Japanse yen erg sterk. In euro’s gemeten ziet het verhaal er een stuk minder somber uit. Een ander verschil is de overmatige waardering van aandelen. Dat was op het hoogtepunt in 2000 een stuk minder dan in Japan in 1990.

Aandelenmarkten
En dan de grafiek waar het de vragensteller vooral over ging. Hoe ziet de update van de aandelenmarkt er uit? Nou voorlopig lijken we nog dezelfde kant op te gaan. Ik merk dat mensen verschillend op deze grafiek reageren.

  • Er zijn een aantal die in dit plaatje kommer en kwel aflezen. O, wat een ramp de AEX gaat richting de 200.
  • Anderen zien juist prachtige trading-mogelijkheden. Kopen op 200 en er op 400 weer uit.

Ik heb ook nog even gekeken wat de bodem zou zijn, mocht we punt voor punt de Japanse index volgen: 22 oktober 2013 moet de bodem bereikt zijn. Als ik u was zou ik het in uw agenda noteren.

Haalbaar scenario?
Gaat dit scenario ook precies zo uitkomen? Wie het weet mag het zeggen. Maar het werkt uitstekend als denk-frame. Leuk dat u nu goedkoop aandelen inslaat. U weet dat dat op lange termijn een goede strategie is. Maar wat als ze in de tussentijd nog goedkoper worden?

U heeft u brein nu alvast een beetje getraind op zo’n rampscenario. En dat is in stress-situaties (zoals een AEX van 200) een hoop waard.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. veepee 26 juli 2012 12:53
    Corne doe je huiswerk. De "fundamentals" die je noemt voor Japan zitten er behoorlijk naast. Ernstige vergrijzing, ver achterblijvende productiviteitsgroei en overmatige focus op de thuismarkt zijn de fundamentele problemen van Japan. Bovendien hebben de huishoudens in Japan helemaal niet zoveel schuld maar juist een overmaat aan spaargeld, ondanks de lage rente. Dat zit hem in de volksaard.
  2. Kiep70 26 juli 2012 22:48
    Europa is ook erg vergrijst en de laatste jaren steeds meer in zich zelf gekeerd. Net als in Japan wordt vastgoed en infrastructuur steeds duurder qua onderhoud en steeds minder waard bij een krimpende bevolking. Dat mag dan in Nederland nu nog meevallen; in Duitsland, Italië, Oostenrijk en Hongarije krimpt de bevolking als de sodemieter. Ik zie overeenkomsten met Japan.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links