Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: AEX zoekt het hogerop, beleggers anticiperen op renteverlagingen

De AEX heeft er deze maand een fraaie winst van ruim 6% uit weten te slepen

Beleggers hebben opnieuw een rustige, maar per saldo wel licht stijgende beursweek achter de rug. De AEX heeft er toch weer ruim een procentje bij weten te sprokkelen op weekbasis. Dat lijkt niet veel, maar op jaarbasis enz... 

Interessant in dat verband is de constatering in de VS van BofA - kort voor grootbank Bank of America - dat beleggers in de VS recent weer flink wat geld in aandelen steken: zo'n $40 miljard in de afgelopen twee weken volgens de bank

Dat is de grootste toename van de afgelopen twee jaar en Amerikaanse beleggers lijken hiermee nadrukkelijk voor te sorteren op renteverlagingen in 2024. Dat leidde - voor de S&P 500 althans - tot een van de beste novembermaanden ooit: 

aex

En om het plaatje nog even wat completer te maken: money market funds trokken per saldo $1.200 miljard aan spaargeld aan - dit jaar - dankzij de gestegen rente, tegen $143 miljard in aandelenfondsen, terwijl de obligatiefondsen per saldo kapitaal zagen verdwijnen.  

Dat is de grootste toename van de afgelopen twee jaar en Amerikaanse beleggers lijken hiermee nadrukkelijk voor te sorteren op renteverlagingen in 2024. Ter vergelijking: onze eigen AEX is zonder al teveel koersspektakel sinds 1 november toch ook met ruim 6% gestegen. 

Damrak 

Dan over naar het Damrak dat er opnieuw een winstje bij wist te sprokkelen. Het sentiment was overwegend positief, met een Adyen dat na een korte adempauze zijn indrukwekkende koersrally sinds de business update meer kracht weet te geven, OCI dat vooralsnog weet te voorkomen onder de €20 te zakken en bij de wat kleinere fondsen enig koersherstel voor het veelgeplaagde Accsys

Beleggers op zoek naar meer actie konden daarvoor terecht op de lokale markt waar een ongevraagd niet-bindend bod werd gedaan op Marel van omgerekend zo'n €3,15 per aandeel. 

Het Amerikaanse John Bean biedt zo op het eerste gezicht een leuke premie, maar wil een en ander hoofdzakelijk met eigen aandelen betalen en voor beleggers van het eerste uur een teleurstellend bod, want dit ligt ruim onder de toenmalige IPO-koers van €3,70. 

De AEX sloot de week af met een dagwinst van ruim 0,4% om af te sluiten op een stand van 765,66 punten. 

Top drie stijgers/dalers 

aex

Bron: IEX.nl 

ASML 

Dat ASML een van de sterkste concurrentieposities ter wereld heeft, is bij beleggers algemeen bekend. Maar alle bedrijven hebben natuurlijk te maken met specifieke bedreigingen - los van de risico's die voor elk bedrijf gelden en die variëren van een recessie tot de derde wereldoorlog. Hier liggen de risico's bij ASML:  

HAL Holding

HAL heeft in de kwartaalupdate bekendgemaakt te zullen verhuizen naar Nederland én het dividendbeleid te gaan veranderen. 

De nettovermogenswaarde van HAL was op 30 september €13,7 miljard. Per aandeel komt dat neer op €151,44. Dat is een bescheiden stijging ten opzichte van de waarde in het halfjaarrapport: toen was de nettovermogenswaarde €13,5 miljard, €149,72 per aandeel. Interessant of niet, u leest het hier

China 

Het wonder van de Chinese economie waarbij de groei vrijwel consequent boven de 6% lag en soms zelfs rond de 10% uitkwam, is niet meer. Een flinke trendbreuk met het verleden. 

De vraag is of het de Chinese machtshebbers lukt de economie weer op het juiste spoor te krijgen, iets waar de westerse wereld overigens ook naar snakt. Dat wordt een lastig verhaal volgens experts

Oliemarkt 

Handelaren zijn bijzonder opportunistisch ingesteld: vorige maand werd nog massaal gespeculeerd op een verdere stijging van de olieprijs, inmiddels wordt juist - en vrij massaal - ingezet op een lagere olieprijs. 

De Beleggersdesk constateert dat handelaren hiermee een behoorlijk risico lopen. Hoe dat precies zit, leest u in een bijdrage van de Beleggersdesk bij IEX Premium

Podcast

De beleggersweek kan maar op een gepaste wijze worden afgesloten en dat is natuurlijk met de IEX BeleggersPodCast. En hoewel het een wat rommelige week was, met slechts beperkte impulsen vanuit Wall Street, viel er genoeg te beleven. Deze week onder meer Nvidia, Microsoft, Bayer, de olieprijs en de rente: 

Wall Street 

In de VS is Wall Street weliswaar geopend, maar slechts een halve dag open. Een dag ook waar veel partijen geen gebruik van maken, maar liever opteren voor een lang weekend: gisteren waren de beurzen in verband met Thanksgiving immers gesloten.

De handel kwam wat moeizaam op gang en de opening was verdeeld. De Amerikaanse pmi viel tegen/mee, afhankelijk van of er naar respectievelijk de  industriële, danwel de dienstensector werd gekeken. 

Toch wel enkele opvallende koersbewegingen. Allereerst iRobot (+ 33%): volgens Reuters mag Amazon (- 1%) de stofzuigmaker alsnog overnemen. Nvidia (- 1%) kampt ondertussen met enig uitstel van de uitrol van een Chinese chip. 

Op het slot van Europa noteerde de Dow Jones op een plusje van 0,3%, de S&P 500 noteerde vlak terwijl de Nasdaq 0,2% moest inleveren. 

Rentes 

Weinig renteactie in de eurozone, maar zowel in het VK als de VS kwamen er aardig wat basispunten bij. 

  • Tienjaarsrente Nederland 2,98% (plus 2 basispunten) 
  • Tienjaarsrente Duitsland 2,65% (plus 2 basispunten) 
  • Tienjaarsrente Frankrijk 3,20% (plus 2 basispunten)
  • Tienjaarsrente Italië 4,39% (min 1 basispunt) 
  • Tienjaarsrente VS 4,48% (plus 6 basispunten) 
  • Tienjaarsrente VK 4,35% (plus 10 basispunten) 

Brede markt  

Echt heel spannend wil het op de brede markt maar niet worden, zo lijkt het wel. De koersuitslagen zijn beperkt, voor langetermijnbeleggers prima, voor handelaren en fondsen als Flow Traders en Virtue Financial is het echter op een houtje bijten. 

De VIX is en blijft in diepe winterslaap rond een stand van slechts 13, goud doet opnieuw een dappere poging door de $2.000 te breken, de olieprijs kruipt wat omhoog en bitcoin stijgt weer wat verder. Ook de euro/dollar komt amper van zijn plek en daar moeten beleggers het mee doen. 

aex


Het Damrak   

  • ABN AMRO (+ 1,4%) is voor veel retailbeleggers én de Nederlandse overheid een flinke - papieren - verliespost. Een reële waardeberekening valt hier te lezen
  • Adyen (+ 1,7%) kreeg een flink hoger koersdoel van een Amerikaanse zakenbank dat zijn effect niet miste. Prima voor Premium leden
  • Ahold (+ 0,4%) werd getrakteerd op een wat lager koersdoel van een Britse zakenbank die nog wat meer slecht nieuws uit de VS verwacht voor het supermarktconcern. 
  • Randstad (+ 1,3%) lijkt koersmatig weinig last te ondervinden van recessiesignalen in zowel de eurozone als de VS.  
  • Allfunds (+ 0,7%) hoort ook thuis in de categorie overnamekandidaten, net als het wat lager vermelde Brunel en Marel.  
  • Just Eat Takeaway (+ 0,7%) kreeg fanmail en een koersdoel van omgerekend ruim €25 van een Zwitserse grootbank.
  • OCI (+ 2,9%) presteert bedrijfs- en koersmatig zwak, vandaag overigens uitgezonderd, maar het management aast wel op waardecreatie en een beurs-exit sluit de IEX Beleggersdesk niet uit.  
  • SBMO (+ 1,8%) behoort tot een relatief lang rijtje laag gewaardeerde midkapfondsen, maar er loopt wel nog steeds een corruptieonderzoek naar het concern. 
  • Accsys (+ 2,0%) veert weer wat op nu de financiële positie weer wat is verbeterd dankzij een beperkte emissie en wat overige herfinanciering. 
  • Avantium (- 1,2%) lijkt het slachtoffer van winstnemingen, nadat het fonds eerder deze week hard is opgelopen. Advies aan beleggers: eerst grondig inlezen
  • Brunel (+ 1,5%) is van de favorietenlijst van een grootbank verdwenen, maar blijft wel koopwaardig met koersdoel €16. De detacheerder houdt op 28 november zijn Capital Markets Day. Wel of geen verhoging van de doelstellingen? Dat hangt ervan af wie u het vraagt: ING (niet), IEX Beleggersdesk (wel). 
  • Op de lokale markt is er overnamebelangstelling voor Marel (+ 21,7%), een niet-bindend bod van €3,15 grotendeels te betalen in aandelen van bieder John Bean.

Adviezen (bron: Guruwatch.nl)  

aex 

Agenda 27 november

16:00 Nieuwe woningverkopen - Oktober (VS)

En dan nog even dit 

Wat vertraging bij Nvidia 

Wall Street blijft 'the place to be' voor beleggers 

Echt ongekend wat er in Duitsland gebeurt...! 

Moeten beleggers nu al vooruitlopen op renteverlagingen in 2024? 

Een mogelijke, lichte meevaller voor de energierekening 

Amerikaanse beleggers blijven ondertussen bullish 

Money market funds hebben record hoeveelheid spaargeld aangetrokken  

We ronden af met een altijd handig meest recent inflatieoverzicht 

Goed weekend.  


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

  1. 11:00 ING Groep legt aandeelhouders in de watten
  2. 09:30 Trading update Fugro bevat op 1 dissonant na veel goed nieuws
  3. 01 mei Op het hoofdkantoor van Van Lanschot Kempen mag de vlag uit

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links