Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ten Cate: nog even geduld

Drie maanden geleden werd de CEO van Ten Cate, Loek de Vries, door de lezers van het blad Management Team verkozen tot “Uitblinker in barre tijden”. Daarmee bleef De Vries andere corifeëen ruim voor, zoals:

  • Feike Sijbesma (DSM)
  • Dick Boer (Ahold)
  • Paul Polman (Unilever)
  • Jan Aalberts (Aalberts)

Dat mag opvallend heten, De Vries is van voornoemd rijtje vermoedelijk de minst bekende, maar de zege is mijns inziens een terechte erkenning van de fraaie prestatiecurve die Ten Cate de laatste tien jaar heeft neergezet.

De cijfers spreken voor zich: in 2002 bedroeg de omzet ruim 600 miljoen euro en werd een bedrijfsresultaat van 24 miljoen euro gerealiseerd, vorig jaar was er een recordomzet van 1,14 miljard euro waarop een bedrijfswinst van 90 miljoen euro werd behaald.

Focus
Indrukwekkender dan deze rapportcijfers is de sterke focus die De Vries gedurende de tussenliggende periode heeft aangebracht in Ten Cate’s portfolio.

Wie de moeite neemt het jaarverslag van 2011 in te kijken, raakt beslist onder de indruk van de krachtige rationale van het gevoerde beleid. Royal Ten Cate speelt actief in op wereldwijde trends als:

  • veiligheid
  • bescherming
  • duurzaamheid
  • leefomgeving

Met behulp van toepassing van materiaaltechnologie en andere basistechnologieën (onder andere chemie, nanotechnologie en biosciences) worden op specifieke deelmarkten wereldwijd toonaangevende posities ingenomen.

  • Bekend is onder andere het vlamwerende materiaal Defender-M dat Amerikaanse militairen effectief beschermde in de oorlogen in Irak en Afghanistan.
  • Ook op het gebied van composieten is Ten Cate een wereldspeler die kind aan huis is bij onder andere Boeing en Airbus.
  • In het Verre Oosten en Noord-Amerika claimt Ten Cate een leidende positie in de markt van Geosynthetics, met name waar het oeververdedigingsmateriaal betreft.

Effectief kostleiderschap wordt bewust nagestreefd teneinde concurrenten op afstand te houden, terwijl in 2011 ruim 12 miljoen euro werd besteed aan gerichte research en development.

Matige waarderingen
Is er dan niets aan te merken op dit ogenschijnlijke succesverhaal?

Toch wel, beleggers blijken de prestaties van De Vries cs maar matig te waarderen. Tot dusver daalde de beurskoers van het aandeel dit jaar met zo’n 11%. En dat terwijl vorig jaar al een daling van ruim 22% moest worden geïncasseerd.

Woensdag 7 juni 2012 (moment van schrijven) noteert het aandeel een schamele 19 euro, ruim beneden de hoogste koers ooit: 34 euro in 2007.

Omzet- en winstdruk
Tegen de huidige beurskoers wordt 8,2 maal de winst 2011 voor de aandelen betaald en bedraagt het dividendrendement 5%. Deze karige waardering heeft alles van doen met het enigszins cyclische karakter van Ten Cate.

In dit verband kan worden gewezen op de recordverkopen van Defender-M in de eerste helft van 2011, welke momenteel dus belangrijk lager liggen en derhalve kortstondig voor omzet- en winstdruk zorgen.

Daarnaast ondervindt Ten Cate hinder van lagere (overheids)bestedingen die drukkend werken in de kunstgrasdivisie. Toch verwacht De Vries hier een herstel in de tweede helft van het jaar nadat er vorig jaar reeds stevig werd gereorganiseerd.

Deze ontwikkeling is karakteristiek voor Ten Cate. Op 27 juli aanstaande worden de halfjaarcijfers gepresenteerd die een behoorlijke winstdaling zullen tonen, juist vanwege die heel sterke eerste helft van 2011.

Het aandeel Ten Cate ontbeert daarmee een interessant kortetermijnmomentum. Beleggers laten onder de huidige onzekere marktomstandigheden de Almelose hightech-onderneming daarom links liggen onder het motto: geen groei, geen waardering.

Verder dan 2012
Wie evenwel bereid is verder dan het overgangsjaar 2012 te kijken, kan op iets langere termijn wel eens heel goede zaken met een stevig belang in Royal Ten Cate gaan doen.

Nieuwe vindingen als digitale veredeling door middel van inkjettechnologie, geweven en geïntegreerde kunstgrassystemen en de introductie van thermoplastische composieten in de automotive industrie zullen omzet- en winstgroei van Ten Cate vanaf volgend jaar in een stroomversnelling brengen.

Daarbij gaat de sterke dollar ook nog een steuntje in de rug geven. Tegen de euro noteert de Amerikaanse valuta nu 15% hoger dan een jaar geleden. In de vertaling zal dat Ten Cate al gauw 4,5 miljoen euro extra winst brengen, ofwel een netto winstimpuls van 7,5%.

Met enige vertraging krijgt Loek de Vries dan zomaar de waardering van beleggers die hij onlangs al kreeg toebedeeld in Management Team.

Ten Cate versus euro-dollar

Klik op de grafiek voor een grote versie


Willem Burgers is lid van het beheerteam van het Add Value Fund. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Keijser Capital Asset Management B.V. is de beheerder van Add Value Fund N.V. en is als vergunninghouder opgenomen in het register dat door de Autoriteit Financiële Markten wordt gehouden. Het prospectus en de Essentiële Beleggersinformatie zijn beschikbaar op de website van het Add Value Fund. De waarde van de activa van het Add Value Fund is afhankelijk van ontwikkelingen op de financiële markten en kan als gevolg van het beleggingsbeleid sterk fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Willem Burgers

Willem Bugers was van 1978 tot en met 1987 werkzaam als fondsbeheerder bij de Robeco Groep. In de periode 1988 tot medio 1990 was hij hoofd research bij Van Meer James Capel, een dochteronderneming van HSBC Bank. Van september 1990 tot medio december 2002 was Willem Burgers managing director van het Orange Fund, een fonds act...

Meer over Willem Burgers

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links