Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Laatste benen

Zo vlak voor het weekend is het wel weer eens tijd voor een trading update euro-dollar. In mijn vorige column over dit bijzondere paartje faillieten schreef ik dat de 1,25 gehaald zou kunnen worden. Maar natuurlijk, de valutamarkten zouden de valutamarkten niet zijn als we niet eerst dreigden op het verkeerde been gezet te worden. Een pull-back om de oude steun op de 1,30 te doen omvormen naar nieuwe weerstand ligt nog steeds voor de hand.

Echter, dit lijkt door het huidige daaltempo op de lange baan geschoven te worden. Ik denk dat een kortstondige stijging mogelijk is. Sterker, een pull back is nodig om de overtuiging van een zwakke euro nieuw leven in te blazen. Verkoop, verkoop, verkoop wordt eentonig en trekt geen nieuwe transacties aan. De huidige poging om de koersen naar de nieuwe dieptepunten te brengen loopt nu wel op z’n laatste benen.

Ook aan de hand van de RSI die sterk oversold aangeeft. Dat vormt op het grotere termijnbeeld een bevestiging van de dalende trend, maar voor de korte termijn is deze overdrijving een reden om op een pullback te gaan focussen. De pullback die koersen dus in ieder geval tot de Fibonaccizone tussen de 1,29 en de 1,3030 kan brengen, als dit de bodem blijkt te zijn.

Voorwaarden voor signaal
Een correctie die tot 1,30 kan aanhouden, is dat niet wat overdreven denkt u misschien. Nee, want de Fibonacciretracement van 61,8% van de daling bevindt zich op dit moment op dat niveau. Het is nu niet zo dat ik de correctie op deze daling als gestart noteer, begrijpt u mij niet verkeerd. We schetsen de voorwaarden die nodig zijn voor dat signaal. Ter illustratie de grafiek van het koersverloop van uur tot uur.


Klik op de grafiek voor een grote versie

De dalende trend lijkt mij duidelijk. Ik heb zelfs gesmokkeld om de trendlijn zoveel mogelijk aan te laten sluiten bij zoveel mogelijk toppen, dus dit is de meest krappe trendlijn die mogelijk is op deze beweging. Met andere woorden als dit al niet haalbaar is dan is een echt ruime breuk helemaal ver-van- mijn-bed-show. Geef ik het een kans, want een eerste signaal om shorts af te bouwen is al gegeven door het niet meer oversold worden van de RSI in de meest recente daling.  Zie de blauwe cirkel in de RSI.

De dalende trendlijn dient echter wel geslecht te worden om een uitbraak uit de bear market range te bewerkstelligen. Een verder stijging boven de 1,2750 is nodig om de eerste hogere high te creëren waardoor definitief, per definitie geen cyclus van lagere bodems en lagere toppen meer bestaat. In dat geval zal ook de RSI een OB stand noteren hetgeen een eerste teken van de trend in opwaartse zin is.

Zomaar gebeurd
Dan de volgende stap. Om boven de 1,2750 een bullmarket range te kunnen creëren mag de RSI niet meer terugvallen in de OS zone. Dat betekent in termen van koersen dat er nog een intradag hogere low nodig is om van een stevige beweging te kunnen spreken, waarbij geldt dat deze niet te ver mag reiken.
U ziet het zijn nogal wat voorwaarden die nodig zijn om te kunnen spreken van de start van de pull-back die de koersen uit oversold kan trekken op dagbasis.  

Ik heb het over de euro-dollar en dat houdt in dat het zomaar gebeurd kan zijn. Dat is wel wat nodig is om het verloop van volgende week positief te maken. De start daarvan is een breuk van de 1,2750, gaat dat lukken dan hebben we een pullback.  Zo niet, dan volgen we dus het pad van deze trend en staan we volgende week 1,25.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
  2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
  3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. La Veuve! 18 mei 2012 23:41
    hmmmm, als ik heel eerlijk ben lijkt mij de "pullback" tot 1,2775 of zoiets die ik vanavond langs zag komen een gevolg van het verdedigen van de euro-grens door de Zwitsers.
    Omdat het kan maar eens long dollar gegaan tegen de Yen. Daar zal dan door onze Aziatische vrienden ook wel geld tegenaan gesmeten worden leek mij.
    We gaan het weer zien volgende week! Maar ik wacht eerst even de ontwikkelingen dit weekend af.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links