Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Trends en TA

Een uitstekende vraag van een lezer eergisteren in reactie op de gekozen methodiek van een 20-daags en 120-daags simpel koersgemiddelde, weerspiegelt waarschijnlijk de mening van veel lezers. Een mooie aanleiding om hier iets over te schrijven. In 1992 publiceerden Charles LeBeau en David W. Lucas bevindingen van studies naar onder andere de uitkomsten van één of meerdere combinaties van de beurskoers met koersgemiddelden in een boek getiteld Technical Traders Guide to Computer Analysis of the Futures Market.

De onderzoekers hadden volgens het naslagwerk ‘hundreds of thousands of possible moving average combinations’ onderzocht. Het antwoord luidde dat er geen magische combinatie bestond die consistent tot goede testresultaten leidde. Voor de hand liggend was in elk geval wel de conclusie dat in een trending markt bijna elke combinatie wel profijtelijk was, maar in een ‘non-trending’ markt juist niet. Een trending markt is een markt van opeenvolgende hogere toppen en hogere bodems (of vice versa). In een ‘non-trending’ markt is sprake van een per saldo zijwaartse beweging.

Lucas en Lebeau merkten het volgende op: ‘The answer, therefore, is not in the search for the perfect moving average combinations. The answer lies in finding a reliable system that will isolate the markets in which moving average, in general, will be profitable’. De mening van ondergetekende is om in de chaotische financiële wereld van voortdurende veranderende koersen – van trending naar non-trending en vice versa - de veranderingen zo simpel mogelijk te benaderen.

Handelssimulatie
De keuze voor toepassing van de combinatie van een simpel 20-daags met een simpel 120-daags gemiddelde lig in het feit dat iedereen zonder wiskundige achtergrond de berekeningen zelf kan uitvoeren. De meeste beleggers zijn gewend om een beleggingsstrategie te volgen van ‘laag kopen en hoger verkopen’. In dit kader is het zinvol om een handels-simulatie te tonen met de uitkomsten van een ‘long only’-aanpak toegepast op bijvoorbeeld de onderliggende waarden van het Sprinteruniversum van ING.

De backtest (zie overzicht hieronder) voorspelt niets, maar geeft wel een indruk wat op de lange termijn kan worden verwacht enkel en alleen door long gepositioneerd te zijn bij een slotkoers boven het 20-daags en 120-daags gemiddelde en de positie te sluiten bij een slotkoers onder beide gemiddelden, waarbij het 20-daags gemiddelde onder het 120-daags gemiddelde noteert. In laatstgenoemde situatie is de trend immers dalend.

Uit de handelssimulatie blijkt dat de verhouding tussen winstgevende en verliesgevende resultaten voldoende vertrouwen geeft om de methodiek toe te passen. Een belegger moet immers in staat zijn om te volharden in een gekozen methodiek ook na een reeks van opeenvolgende verliesgevende transacties. Het vertrouwen neemt verder toe als ook blijkt dat de omvang van de winsten de omvang van verliezen ruimschoots overtreft. Immers, anders heeft een dynamisch beleggingsbeleid domweg geen zin.

Omdat veel beleggers in Nederland kijken naar de koersontwikkeling van de AEX-index is in mijn onderzoek gekeken naar de langetermijnwaardeontwikkeling van de combinatie van de beurskoers en het 20-daags en 120-daags simpel gemiddelde. Uit de handelssimulatie blijkt bij een long only-strategie op termijn waardegroei mogelijk, omdat in geval van dalende trends gekozen wordt voor een zijlijnpositie.

Andere combinaties zijn wellicht mogelijk of zelfs beter, echter het is de langetermijnervaring in de praktijk van ondergetekende chartist om uit duizenden technische methodieken te kiezen voor simpele technieken die werken.


Klik op de grafiek voor een grote versie


Klik op de grafiek voor een grote versie


Edward Loef schrijft deze column vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. LOEF. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door LTA betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan LTA niet instaan. LTA geeft dan ook geen garantie of verklaring daaromtrent, noch uitdrukkelijk noch stilzwijgend. LTA aanvaardt om die reden geen aansprakelijkheid voor schade die het gevolg is van de onjuistheid en/of onvolledigheid van bedoelde informatie. Deze column dient niet te worden opgevat als een aanbod om effecten of andere waardepapieren te kopen of te verkopen, noch als een uitnodiging of aansporing tot het doen van enige investering. De informatie in dit artikel is generiek van aard en houdt geen rekening met de specifieke (beleggings-) doelstellingen, de persoonlijke financiële situatie en persoonlijke behoeftes van de ontvanger. De ontvanger mag de informatie uit dit rapport dan ook niet aanmerken als een (persoonlijk) advies. Opinies, feiten en meningen in deze column kunnen zonder nadere aankondiging worden gewijzigd. Rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Edward Loef

Edward Loef schrijft zijn columns vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. Via zijn website, edwardloef.com, kunt u zich aanmelden voor een gratis nieuwsbrief gebaseerd op die methode LOEF. Loef werkt...

Meer over Edward Loef

Recente artikelen van Edward Loef

  1. jun '17 TA: Focus op stijgende trends
  2. jun '17 TA TomTom: Postief op lange termijn
  3. mei '16 Koersen volgen zonder beursvisie 1

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links