Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Trendomslag in AEX

Bijna een maand geleden deed ik de boude uitspraak: "Charts voorspellen niets". Een citaat van een chartist in het Financieel Economisch Magazine uit 1987.

"Als de chart een aanwijzing geeft van de mogelijkheid van een trendwijziging dan signaleren wij dat. Voor de technisch analist geldt, evenzeer als voor zijn fundamentele vakbroeder, dat alle beurswijsheid ten slotte achteraf is."

In mijn eerste column voor IEX besprak ik de combinatie van de beurskoers met de afgeleide 20-daags en 120-daags simpele koersgemiddelden. De trend is dalend als:

  • de beurskoers zowel onder beide gemiddelden sluit
  • en het 20-daags gemiddelde onder het 120-daags gemiddelde noteert

Vorige week donderdag stelde ik op basis van deze criteria een trendwijziging in de AEX-index vast: het 20-daags gemiddelde kruiste onder het 120-daags koersgemiddelde. En nogmaals, het voorspelt niets; het is een constatering.

Pessimistischer
In de technische analyse zijn de volgende drie trends te bedenken:

  • stijgend
  • zijwaarts
  • dalend

Deze trends zorgen voor slingerbewegingen door de tijd heen. Optimisme wordt afgewisseld door pessimisme en pessimisme door optimisme. Klaarblijkelijk zijn beleggers in de afgelopen vier handelsweken (= 20 handelsdagen) pessimistischer geworden.

De haast om te verkopen is toegenomen en/of de bereidheid om te kopen is afgenomen. De laatste keer dat dit fenomeen resulteerde in een trendwijziging zoals hierboven besproken was een jaar geleden.

Op 12 mei 2011 zakte het 20-daags gemiddelde onder het 120-daags gemiddelde. De AEX daalde in de maanden daarna met circa 100 indexpunten van 357,52 naar 256,36.

Sell in May
Volgens de Stock Traders Almanac is de periode mei tot en met oktober voor aandelenbezitters de minst winstgevende periode is. Daarentegen worden in de maanden november tot en met april volgens de beursstatistieken bovengemiddelde rendementen gerealiseerd.

Het signaleren van een trendomslag in de AEX mag dan ook niet onvermeld blijven. Wat ook niet onvermeld mag blijven is het concept van relatieve sterkte. Beleggers willen in de regel in een stijgende trend de winnaars in portefeuille hebben en in een dalende trend de verliezers zoveel mogelijk mijden.

Op basis van de besproken koersgemiddelden in het relatieve sterkte-concept noemde ik in mijn eerste column:

  • in positieve zin Fugro en Unilever; deze aandelen zijn sindsdien met 4,06% respectievelijk 0,78% gestegen, terwijl de AEX met 1,77% is gedaald.
  • de dalende hoofdtrends in Air France-KLM en KPN; deze aandelen zijn sindsdien met 14,03% respectievelijk 9,01% in waarde gedaald

Op basis van de slotkoersen op Koninginnedag noteren dertien aandelen uit de AEX in een stijgende trend, waarvan er vier voldoen aan het criterium van outperformance:

Van twee kent u het technisch verhaal al, maar van DSM en Randstad nog niet. Let op de beurskoers in relatie tot het 20-daags en 120-daags gemiddelde en kijk naar de ontwikkeling van de relatieve sterkte-lijn (en/of hiervan afgeleide MACD) ten opzichte van de AEX.


Klik op de grafiek voor een grote versie


Klik op de grafiek voor een grote versie

Grafieken voorspellen niets, maar ze geven wel onderscheidende informatie.


Edward Loef schrijft deze column vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. LOEF. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door LTA betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan LTA niet instaan. LTA geeft dan ook geen garantie of verklaring daaromtrent, noch uitdrukkelijk noch stilzwijgend. LTA aanvaardt om die reden geen aansprakelijkheid voor schade die het gevolg is van de onjuistheid en/of onvolledigheid van bedoelde informatie. Deze column dient niet te worden opgevat als een aanbod om effecten of andere waardepapieren te kopen of te verkopen, noch als een uitnodiging of aansporing tot het doen van enige investering. De informatie in dit artikel is generiek van aard en houdt geen rekening met de specifieke (beleggings-) doelstellingen, de persoonlijke financiële situatie en persoonlijke behoeftes van de ontvanger. De ontvanger mag de informatie uit dit rapport dan ook niet aanmerken als een (persoonlijk) advies. Opinies, feiten en meningen in deze column kunnen zonder nadere aankondiging worden gewijzigd. Rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Edward Loef

Edward Loef schrijft zijn columns vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. Via zijn website, edwardloef.com, kunt u zich aanmelden voor een gratis nieuwsbrief gebaseerd op die methode LOEF. Loef werkt...

Meer over Edward Loef

Recente artikelen van Edward Loef

  1. jun '17 TA: Focus op stijgende trends
  2. jun '17 TA TomTom: Postief op lange termijn
  3. mei '16 Koersen volgen zonder beursvisie 1

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. Edward,

    Jij gebruikt de 20 daags en 120 daags gemiddelde. Waarom verkies jij deze en worden door anderen vele andere gemiddelden genomen variërend van 10 daags t/m 200 daags gemiddelde.

    Logisch dat de ene met een grotere vertraging reageert (200 daags). Maar de keuze moet specifieker gemaakt worden waarom je juist voor deze twee grootheden kiest.

2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links