Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het venijn zit in de staartrisico's

In nerveuze tijden zoeken beleggers graag hun heil in beleggingen als goud, waar ze zich veilig wanen bij een financiële meltdown. Putopties of afgeleide producten van de volatiliteitgraadmeter VIX – de angstindex – zijn andere manieren waarop beleggers zich proberen in te dekken tegen bekende en onbekende gevaren.

Het zijn de staartrisico’s die beleggers snel en hardhandig de das om kunnen doen. Maar bescherming is vaak duur. Als de onzekerheid toeneemt, neemt de vraag naar putopties toe en wordt bescherming duur. En ook de VIX blijkt nog wel eens over een gevaarlijke eigen wil te beschikken. In de eerste twee maanden van dit jaar halveerde die index, terwijl de aandelenmarkten ‘slechts’ een procent of tien opliepen.

AXA IM denkt een oplossing voor die problemen te hebben gevonden met een nieuwe fondsstrategie, de Tail Equity Diversifier (TED).  De vermogensbeheerder onderzocht een aantal hedgefondsstrategieën die een positief beleggingsrendement opleverden tijdens extreme ‘tail events’  - heftige en onvoorziene schokken in de aandelenmarkt - zoals de credit crunch in 2008 en het uiteenspatten van de dotcom-bubbel in 2000.

Beter dan VIX en puts
Aarnout Snouck, directeur alternatieve beleggingen bij AXA Investment Managers: “Als alle financiële markten zwaar onderuit dreigen te gaan tijdens een ‘tail’-gebeurtenis, is spreiding van de bescherming over meerdere beleggingscategorieën effectiever en waarschijnlijk ook goedkoper. Met de TED-strategie wordt beoogd het beperkte aantal beleggingskansen te voorspellen en te benutten die tijdens deze -gebeurtenissen een significant positief rendement vertonen.”

Het TED Fonds belegt in de hedgefondsen van managers die deze strategie toepassen en daarmee streven naar een licht negatief rendement in echte haussemarkten en een maximale pay off in sterk dalende markten. Hoe extremer en sneller de marktschommelingen hoe groter het vertrouwen dat de TED-strategie een beter resultaat oplevert. 

“Met een beleggingsportfolio verspreid over meerdere beleggingscategorieën is de TED-strategie een kosteneffectieve, alternatieve hedgetool voor instellingen die rendement nastreven in goede tijden en zichzelf goedkoop en flexibel willen beschermen tegen extreme gebeurtenissen”, stelt Snouck.

Dure verzekering
Blijft staan dat rendementen tijdens tail events in het verleden geen garantie bieden voor de toekomst. Niet elke spontane crisis heeft dezelfde oorzaak en daarom dezelfde gevolgen. Bescherming blijft duur. Uiteindelijk, door de jaren heen, heeft het aanhouden van een positie als de TED-strategie, waarschijnlijk meer zin dan opportunistische putopties of futures op de VIX- met alle bijkomende kosten van het doorrollen.

Daarnaast is de Tail Equity Diversifier feitelijk niets meer dan een fund of hedgefund, met de bijbehorende performance fees en dubbele kostenlaag. Goed mogelijk dat de strategie als een schokbreker kan fungeren bij heftige koersdalingen. Maar zoals dat met verzekeringen altijd geldt, in alle andere scenario’s is de aanbieder van het verzekeringsproduct de enige winnaar. 

Het voordeel is dat beleggers met TED vast in de portefeuille niet pas als iedereen naar de uitgang rent, dure puts hoeven te kopen. Ook wordt er niet, zoals bij VIX-futures geld weggesluisd door het doorrolefect. maar het nadeel is dat bij stijgende, zijwaartse en zelfs bij rustig dalende markten - kortom, in de meeste gevallen - structureel verlies wordt geleden op de TED. Maar ja, there's no such thing as a free lunch hedge.

Dus TED voor al uw bearmarkten? De toekomst moet maar aantonen of Teddy Bear meer is dan dure, oude wijn in nieuwe zakken.


Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Peter van Kleef

Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment ...

Meer over Peter van Kleef

Recente artikelen van Peter van Kleef

  1. dec '14 2015: Aandelen gaan weer vlammen 1
  2. dec '14 85% underperformers blabla 5
  3. nov '14 Polarisatie en plaatjesterroristen 8

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links