Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Tech straalt

Slotcall: Tech straalt

De AEX (+1,4%) weet op het slot boven de 700-puntengrens te sluiten en daar zag het begin deze week bepaald niet naar uit. Het sentiment lijkt te draaien mede omdat de rentemarkt tot rust komt. 

Met name de Amerikaanse tienjaarsrente loopt de laatste twee weken sterk terug en dat betekent goed nieuws voor aandelen, aangezien obligaties dan een minder aantrekkelijk alternatief zijn. De hoogte van de rente bepaalt in belangrijke mate de waardering van aandelen. 

Analisten bepalen op basis van een discount cash flow model hun koersdoelen. Toekomstige kasstromen verdisconteren zij met een bepaalde verdisconteringsvoet. Gaat de risicovrije rente (de Amerikaanse tienjaarsrente) omhoog dan worden toekomstige kasstromen minder waard en gaan de koersdoelen omlaag. Dit proces vond plaats in de eerste vier maanden van dit jaar.

Nu de rentes zakken is er weer wat ruimte om de koersdoelen te verhogen. Anderzijds moet een diepe recessie dan wel uitblijven. Zelf ga ik uit van een zachte landing en dan zou het mij niet verbazen dat het dieptepunt achter de rug is. Maar goed, bind mij hier niet op vast.

Technologie aan kop

Nu over naar het Damrak. Wat opvalt is dat de technologiebedrijven een mooie bounce maken. ASML (+4,7%) gaat aan kop, maar ook Besi (+4,3%) doet het bepaald niet slecht. Over de rendementen YTD hebben we het maar even niet, want die zijn ronduit beroerd. 

Op het moment dat het sentiment draait, zijn dit vaak de eerste aandelen die worden opgepikt. De outperformers van 2022 doen daarentegen een stapje terug. Voorbeelden zijn Shell (-0,6%) en KPN (-0,4%). De Nederlandse telecommer is de laatste jaren de ultieme veilige haven. Gaan de markten omlaag dan stijgt KPN en vice versa. 

Het is mij overigens een raadsel waarom OCI (-5,4%) er vandaag zo slecht bij ligt. Ik zie de intensiteit van het conflict tussen Rusland en Oekraïne nog niet afnemen dus blijven de prijzen voor kunstmest nog wel even hoog. Wellicht is er een grote partij die zijn winst neemt.

Tot slot gaat ASR (-2,6%) vandaag €1,60 ex-dividend. Hiervoor gecorrigeerd stijgt de verzekeraar 1% in koers. Dit is redelijk in lijn met Aegon (+1,2%) en NN Group (+1,2%). Ook Van Lanschot Kempen gaat niet 8,6% omlaag. Het aandeel gaat €2 ex-dividend dus blijft de schade beperkt tot een koersverlies van 1%.

Alibaba

Gisteren spoot de koers van Alibaba (-0,8%) met meer dan 13% omhoog. Een opvallende koersbeweging, omdat de cijfers an sich niet fenomenaal waren. De omzet over het vierde kwartaal ($32,2 miljard) kwam nipt boven verwachting uit evenals de winstgevendheid. Echter, ten opzichte van de taxaties van de IEX-Beleggersdesk valt het allemaal wat tegen.

Onze taxaties lagen immers ruim boven de consensus. De positieve koerstrigger zit hem in het aantal gebruikers dat bijna 14% toenam. Tevens beschikt het Chinese E-commerceconcern over een enorme berg aan cash. Het gaat om $54 miljard en dat staat gelijk aan 20% van de beurswaarde van de onderneming.

Momenteel koerst Alibaba tegen 11 keer de verwachte winst. Of het aandeel daarmee aantrekkelijk gewaardeerd is, leest u in het onderstaande artikel.

Rentes

De Nederlandse tienjaarsrente maakt vandaag een duikvlucht, maar ten opzichte van een week geleden is er niet veel gebeurd. De Amerikaanse rente gaat daarentegen wel hard omlaag. Deze week gaan er circa 10 basispunten vanaf.

 • Nederland: -5 basispunten (+1,24%)
 • Duitsland: -5 basispunten (+0,95%)
 • Italië: -5 basispunten (+2,86%)
 • Verenigd Koninkrijk: -7 basispunten (+1,90%)
 • Verenigde Staten: -3 basispunten (+2,73%)

De weeklijstjes

 • AEX deze week: +2,8%
 • AEX deze maand: -1,2%
 • AEX dit jaar: -12,0%
 • AEX-herbeleggingsindex dit jaar: -10,6% 

Verdeeld beeld

Wall Street is on fire deze week. De Nasdaq stijgt liefst 6,6%. Dat terwijl Snap maandag de gehele technologiesector naar beneden trok. Ook de Europese beurzen liggen er goed bij al vallen de stijgingspercentages wat lager uit. De AMX (+0,2%) blijft achter als gevolg van de koersimplosie van Air France-KLM (-58,7%).

 

AEX

Het is deze week risk-on op de financiële markten en dan is het niet zo vreemd dat ArcelorMittal (+11,1%) komt bovendrijven. Ook de chippers ASML (+8,1%) en Besi (+5,3%) liggen goed. Een duidelijke trigger lijkt er niet te zijn. Technologiefondsen zijn deze week simpelweg in trek. Dit laatste geldt niet voor Unilever (-1,4%). De koers van deze multinational noteert op het zelfde niveau als zeven jaar geleden. Dit notabene in een stijgende markt.

 

AMX

De bleeder van de week is Air France-KLM (-58,7%). De luchtvaartmaatschappij kondigde een vernietigende claimemissie aan. Beleggers die de emissie aan hun voorbij laten gaan worden kapot verwaterd. Tenzij zij uiteraard hun claims op de markt verkopen. Alfen (+4,6%) tikt daarentegen bijna de €100 aan.

ASCX

Ordina (+8,9%) profiteert van een koersdoelverhoging van ING. De Nederlandse grootbank schroefde zijn target price voor de ICT-dienstverlener op tot €6. Dit impliceert een opwaarts potentieel van ruim 26%. Accsys (-3,3%) kondigde deze week een emissie aan en TomTom (-11,8%) krijgt ouderwets klappen. De IEX-Beleggersdesk is bepaald niet enthousiast over de navigatiespecialist. In dit artikel leest u er meer over. 

Tot slot rest mij u een fijn weekend toe te wensen. Deze week schrijft Arend Jan de vooruitblik. 

Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Zijn passie voor beleggen heeft hier gelukkig niet onder geleden. In 2020 heeft hij zijn bachelor bestuurskunde ...

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 29 jun Fagron onder vuur
 2. 28 jun Gooi de handdoek bij Philips niet in de ring
 3. 28 jun D'Ieteren: beursparel die noteert tegen een stevige discount

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
 1. Bernard 27 mei 2022 18:39
  De prijs van kunstmest is hard gedaald van 120 euro per 100 kg naar 50 euro dit is dan wel kas kunstmest zonder zwavel,de kunstmest was te duur dus veel boeren gebruiken minder of niets meer ze gebruiken mest dit is goed voor de varkens boeren normaal betalen ze 27 euro per kuub voor afvoeren nu 10 euro dus houden ze meer geld over voor voer van forfarmers daar om doet dat aandeel het goed Dus dat is de reden dat oci daalde
 2. Gait 27 mei 2022 18:41
  Beste Niels, er klinken steeds meer geluiden van westerse leiders dat het graan van Oekraine via de zwarte zee moet worden opgehaald, en, wordt ook al gedacht: met het graan ook de kunstmest. Als dit al gaat gebeuren zal het nog niet één twee drie zover zijn ook niet in grote hoeveelheden. Mogelijk wordt het sentiment bij OCI (kunstmest), Forfarmers (graan) hierdoor beïnvloed.
 3. forum rang 6 BultiesBrothers 27 mei 2022 18:57
  De waarde van OCI is opgebouwd uit 50% belang in Fertiglobe en meerde fabrieken voor methanol (3x) en OCI Nitrogen in geleen en nog één van de grootste kunstmest fabrieken in de VS (IFCO). De 50% waarde van Fertiglobe is op dit moment zo'n 25 EURO. Dat betekent dat de rest van de assets gewaardeerd woden voor nog geen 8 EURO. Dat is extreem laag. We zitten op dit moment in een wat rustiger vaarwater wbt ammoniak omdat de start van het plantseizoen achter de rug is. Kijk je naar de futures, dan stijgen die alweer flink voor komend winter (sept-...). Dus zowel TA als FUndamenteel een zeer goed instapmoment voor OCI. Maandag 6 juni gaan ze ex dividend, dus nog een hele week de kans om te profiteren van de dividend. Daarnaast komt er in oktober ook nog een dividend. Het totale dividend dat uitbetaald wordt in 2022 is meer dan 3 EURO per aandeel. Zijn weinig andere aandelen die dit dividend rendement behalen.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links