Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Profiteren van optiemarktinformatie I

In een serie columns ga ik de vrij onbekende, maar aantrekkelijk patronen in aandelenrendementen, die u uit optiemarktinformatie kunt halen, behandelen. Als eerste ga ik in op de informatie die in de volatiliteitsskew van een bepaald aandeel zit, en hoe u daarvan kunt profiteren in de aandelenmarkt.

De volatiliteitsskew van een bepaald aandeel vertelt hoe bezorgd optiemarktbeleggers zijn over grote koersdalingen in het betreffende aandeel ten opzichte van grote koersbewegingen. Deze volatiliteitsskew wordt gemeten door de prijzen (in termen van volatiliteit) op out-the-money put opties en at-the-money opties met elkaar te vergelijken.

In feite vertelt deze skew ons dus wat de optiemarktbeleggers gezamenlijk verwachten over een aandeel en hoe ze de risico’s op een grote val in de aandelenkoers inschatten; des te groter de volatiliteitsskew des te hoger schatten beleggers de kans in dat het aandeel een grote daling laat zien (ten opzichte van een grote beweging).

Test
Aangezien optiemarkt- en aandelenmarktbeleggers vaak verschillende soorten beleggers zijn die niet altijd dezelfde informatie hebben, kan de volatiliteitsskew interessante informatie bieden over toekomstige prijsontwikkelingen van het aandeel. Is dit ook daadwerkelijk zo?

Samen met (oud-)collega’s heb ik getest hoe deze strategie gepresenteerd heeft over de afgelopen vijftien jaar voor alle grote aandelen (aandelen met een hoge marketcap). De strategie is als volgt getest:

  • rangschik aan het einde van elke maand alle aandelen op hun volatiliteitsskew
  • creëer 5 portfolios van de 20% aandelen met de laagste volatiliteitsskew (Q1) tot de 20% aandelen met de hoogste volatiliteitsskew (Q5)

Onze verwachting is dat portefuille Q5 het slechter doet dan portefeuille Q1. De figuur hieronder laat de resultaten zien; de oranje balken geven het gemiddelde jaarlijkse rendement van elke portefeuille aan.

5,5% per jaar
Uit het figuur blijkt dat inderdaad de aandelen met de hoogste volatiliteitsskew (Q5) het substantieel slechter doen dan aandelen met de laagste volatiliteitsskew (Q1). Gemiddeld hebben de aandelen in Q1 circa 5,5% per jaar opgebracht over de afgelopen vijftien jaar, tegen circa -2,0% voor de aandelen in Q5.

Het rendement dat u behaald zou hebben door beide portefeuilles te combineren (dus Q1-Q5 risico) zou een aantrekkelijke 7,5% per jaar geweest zijn. Uit onderstaand figuur blijkt dat de rendementen van de Q1-Q5 portefeuille ook vrij stabiel blijken over de tijd.

Hoe kunt u dit uitbuiten?
Vrij simpel, koop aandelen met een lage volatiliteitsskew. En als u aandelen wilt verkopen, verkoop dan de aandelen met een hoge volatiliteitsskew. Als u verder minder afhankelijk wilt zijn van de algemene marktbewegingen kunt u beide strategieën het best combineren.

Let wel op dat bovenstaande resultaten gebaseerd zijn op portefeuilles die vele aandelen aanhouden, dus dat de resultaten per aandeel in een bepaalde portefeuille sterk kunnen verschillen. Wilt u meer weten over deze en andere aandelenstrategieën die gebruikmaken van optiemarkt informatie, klik dan hier.

De gebruikelijke disclaimer is op zijn plaats; bovenstaande resultaten zijn gebaseerd op bevindingen uit het verleden, die geen garantie voor de toekomst bieden.


Dr. Guido Baltussen is expert in behavioral finance, het gebied dat inzichten uit de psychologie gebruikt om beleggingsbeslissingen te verbeteren en nieuwe beleggingskansen te ontdekken. Momenteel is hij werkzaam bij NN Investment Partners, waar hij zijn behavioral finance-kennis gebruikt om beleggingsstrategieën te ontwerpen.

Baltussen schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees hier de volledige disclaimer van Baltussen.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Guido Baltussen

Dr. Guido Baltussen is expert in behavioral finance, het gebied dat inzichten uit de psychologie gebruikt om beleggingsbeslissingen te verbeteren en nieuwe beleggingskansen te ontdekken. Hij is gepromoveerd in de (behavioral) finance, en heeft onderzoek gedaan aan gerenommeerde universiteiten als New York University en de...

Meer over Guido Baltussen

Recente artikelen van Guido Baltussen

  1. De valkuil van ranglijsten
  2. Hoe we voortborduren op het verleden
  3. Vergeet het verleden...

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.