Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Slotcall: Winstverwachtingen lopen terug

Slotcall: Winstverwachtingen lopen terug

Vanochtend stonden alle seinen op groen voor een eerste slot boven 800 punten, maar in de loop van de middag zakte het sentiment weg. Een duidelijke trigger ontbreekt. Het Amerikaanse consumentenvertrouwen over september, gemeten door de Universiteit van Michigan, is in de prik en hetzelfde geldt voor het Europese inflatiecijfer.

Het algemeen prijspeil in de EU steeg in augustus met 3% op jaarbasis en dat is precies het cijfer waar economen rekening mee hielden. Anderzijds moeten we deze koersdaling van 1,1% voor de AEX ook weer niet overdrijven. Sinds maart, het moment waarop de AEX door de 700 punten brak, is de hoofdindex nog niet serieus gecorrigeerd. Dan kunnen we deze baaldag wel hebben.

Het zijn met name de cyclische aandelen die vandaag een tik krijgen. ArcelorMittal (-4,2%), ASML (-2,3%) en ASMI (-2,0%) zijn hiervan het voorbeeld. Het is opvallend dat de AMX-fondsen veel beter blijven liggen. De midcap daalt vandaag maar 0,3%. Normaal gesproken gaan de kleine fondsen op een dag als deze een tikje harder omlaag. Simpelweg omdat ze een hoger risicoprofiel kennen.

Arend Jan viel vanochtend trouwens nog niets interessants op. De winstverwachtingen lopen namelijk terug. Is dit dan het begin van een gezonde correctie? 

IEX-Beleggerspodcast

Het is weer vrijdag dus hebben we voor u een nieuwe podcast in de aanbieding. Zoals u van ons gewend bent, bespreken Arend Jan en ik op een luchtige wijze de belangrijkste beursontwikkelingen.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Het drama rondom het Chinese Evergrande en de impact op de financiële markten
 • Wat te doen met de stijgende gasprijzen en een aandeel die hiervan profiteert
 • Is de 800-grens nou wel of niet verbroken?
 • Goed nieuws Galapagos
 • Amazonspook waart rond Just Eat Takeaway
 • De twee positieve verrassingen van het cijferseizoen
 • Welk aandeel de voorkeur heeft. ArcelorMittal of AMG?
 • Flow Traders en Virtu
 • Handelende Fed-bestuurders

Royal Dutch Shell

Royal Dutch Shell (-0,7%) kondigde gisteren aan om in Rotterdam de grootste bioraffinaderij van Europa te bouwen. Daarnaast bracht het bedrijf een minderheidsbelang in het Braziliaanse Raizen, dat een grote producent van biofuels uit suiker is, naar de beurs. Het zijn signalen dat de olie- en gasgigant weldegelijk bereid is mee te doen met de energietransitie. 

Deze investeringen vormen voor analist Martin Crum overigens geen aanleiding om zijn taxaties voor het olie- en gasconcern bij te stellen. Het gaat immers om langetermijninvesteringen die dus pas op een later moment serieus gaan renderen. Momenteel koerst Koninklijke Olie tegen circa 10 keer de getaxeerde winst over 2022.

Gelet op de lage rente op het eerste oog een aantrekkelijke waardering, al is het prijskaartje natuurlijk niet voor niets zo schappelijk. Er is een war on fossils gaande en daarom is een discount terecht. Of het aandeel toch koopwaardig is, leest u in het onderstaande artikel.

Rentes

De rentes gaan in een brede lijn omhoog. Wellicht is dit de reden waarom banken en verzekeraars vandaag outperformen.

 • Nederland: +3 basispunten (-0,17%)
 • Duitsland: +3 basispunten (-0,28%)
 • Italië: +3 basispunten (+0,72%)
 • Verenigd Koninkrijk: +3 basispunt (+0,85%)
 • Verenigde Staten: +4 basispunten (+1,38%)

De weeklijstjes

 • AEX deze week: +0,1%
 • AEX deze maand: +0,1%
 • AEX dit jaar: +26,4%
 • AEX-herbeleggingsindex dit jaar: +28,9% 

China door het putje

De Chinese beurzen verliezen deze week circa 5%. Het naderende faillissement van de Chinese vastgoedgigant Evergrande is de trigger. De Nederlandse beurzen eindigen daarentegen in het groen. Zwaargewicht Royal Dutch Shell helpt met een plus van 2,7% een handje.

 

AEX

DSM (+3,8%) zet zijn Materials-divisie in de etalage. De focus komt nu te liggen op gezondheid, voeding en bioscience. Een sector waar het bedrijf hogere marges behaalt dan bij Materials. De verzekeraars doen het als gevolg van de gestegen rente ook goed. Prosus (-6,7%) gaat daarentegen mee met de Chinese crackdown en over Just Eat Takeaway (-6,9%) waart het Amazon spook.  

 

AMX

OCI (+10,9%) lost een obligatielening ter waarde van $540 miljoen (rente 5,25%) vervroegd af. De schuldgraad, evenals de rentelasten, gaan hierdoor komend jaar stevig omlaag, wat het risicoprofiel van de kunstmestproducent ten goede komt. Galapagos (-4,1%) meldde vandaag nog goed nieuws over zijn medicijn Jyseleca tegen Colitis Ulcerosa, maar de markt is niet onder de indruk. De grafiek van Intertrust (-8,2%) wordt met de dag enger.

 

ASCX

Accsys (+4,6%) leverde over de afgelopen vijf maanden puike resultaten af, zo steeg de omzet met 51% tot €40 miljoen. Maandag kom ik voor Premium langs met een update. De fantasie in TomTom (-5,9%) is van korte duur gebleken en ook CM.com (-3,0%) ligt er de laatste weken zwakjes bij. Sinds de uitgifte van de converteerbare obligatie is de koers zo'n 10% gezakt.  

 

Bedankt voor uw bezoek en reacties. Dit weekend schrijft Arend Jan de vooruitblik. Fijn weekend toegewenst!

Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Zijn passie voor beleggen heeft hier gelukkig niet onder geleden. In 2020 heeft hij zijn bachelor bestuurskunde ...

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 12:50 D'Ieteren: Zwaar ondergewaardeerd 1
 2. 22 okt Slotcall: Record op record 12
 3. 22 okt IEX Podcast: Party like it is 1999... eh 2021 3

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 5 snuf13 18 september 2021 17:20
  Het Noord-Koreaanse regime deelde beelden van een raketlancering vanop een trein. Het is de eerste keer dat de Noord-Koreanen dat verwezenlijken, de beelden werden gedeeld om aan te tonen dat het regime raketten vanop verschillende locaties kan afvuren. De raket zou een doel op 800 km afstand geraakt hebben.

  En van je hela hola....... we houden de moed erin!!!!!!!!!!!!!
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links