Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Tien misverstanden over turbo’s

Gast-columnist Martine Rommen van RBS Markets geeft u in de komende twee weken belangrijke lessen over het beleggen in turbo's.

In deze eerste column van Martine Rommen leest u de tien meest voorkomende misverstanden over turbo’s. Zij geeft uitleg: hoe zit het nu écht?

1. Wanneer een turbobelegger verlies maakt op zijn positie betekent dit een winst voor RBS en vice versa.

RBS dekt haar positie in de turbo’s af door een positie in de onderliggende waarde in te nemen. Stel dat u een ArcelorMittal turbo long koopt van RBS. Deze turbo zal met 1 euro in waarde stijgen voor iedere euro die het aandeel ArcelorMittal stijgt. RBS kan deze positie afdekken door zelf aandelen ArcelorMittal te kopen.

Stijgt het aandeel ArcelorMittal, dan stijgt zowel de waarde van het aandeel ArcelorMittal dat RBS heeft gekocht als de waarde van de turbo die RBS aan u heeft verkocht. Het maakt dan voor RBS niet uit of de waarde van het aandeel stijgt of daalt.

RBS rekent financieringskosten over het deel van de belegging dat zij voor u financiert en kan inkomsten behalen uit de spread, het verschil tussen de bied- en de laatprijs van een turbo.

2. De restwaarde van een turbo wordt altijd berekend op basis van het verschil tussen het stoplossniveau en het financieringsniveau.

Wanneer een turbo het stoplossiveau bereikt wordt de handel in de Turbo beëindigd. RBS zal vervolgens de positie in de onderliggende waarde afwikkelen. De gemiddelde prijs waarop RBS de positie kan sluiten is bepalend voor de hoogte van de restwaarde.

Voorbeeld: Stel dat u een turbo long heeft gekocht op het aandeel ArcelorMittal met een stoplossniveau op 14,00 en een financieringsniveau op 13,00. De koers van het aandeel ArcelorMittal daalt tot 14,00 euro en de turbo bereikt het stoplossniveau. RBS zal vervolgens de aandelen ArcelorMittal die zij had aangekocht om deze turbopositie af te dekken verkopen. De restwaarde wordt berekend op basis van de gemiddelde koers waarop RBS de aandelen verkoopt.

Stel dat RBS de aandelen ArcelorMittal verkoopt tegen een gemiddelde koers van 13,95, dan wordt de restwaarde in principe berekend als: 13,95 – 13,00 = 0,95 euro. Ook wanneer er wordt afgewikkeld boven het stoplossniveau wordt de restwaarde op deze wijze berekend.

Dus stel dat RBS haar positie in ArcelorMittal kan afwikkelen bij een gemiddelde koers van 14,05 euro, dan is de restwaarde: 14,05 – 13,00 = 1,05 euro. In het meest negatieve scenario is de restwaarde nul. Voor de bovenstaande turbo op ArcelorMittal zou de restwaarde nul zijn wanneer RBS de aandelen ArcelorMittal verkoopt tegen een gemiddelde prijs op of onder 13,00 euro.

3. Het is gunstig voor RBS wanneer een turbo het stoplossniveau bereikt.

Wanneer een turbo wordt beëindigd betekent dit dat RBS niet langer financieringsopbrengsten ontvangt over deze turbo. Daarom is het ook voor RBS niet gunstig wanneer een stoplossniveau wordt bereikt. Door de buffer tussen het stoplossniveau en het financieringsniveau van een turbo loopt RBS pas risico als de koers van de onderliggende waarde onder het financieringsniveau komt bij een turbo long, en erboven bij een turbo short.

Wanneer een turbo het stoplossniveau bereikt zal RBS proberen de positie in de turbo te sluiten en zo snel mogelijk berekenen of er een restwaarde is. Hoe snel dit gebeurt hangt af van marktomstandigheden zoals de liquiditeit.

Wanneer bijvoorbeeld een turbo op Fugro het stoplossniveau bereikt en RBS een groot aandelen Fugro moet verkopen om de positie af te wikkelen, zal zij niet direct bestens de gehele positie in Fugro verkopen zodra de turbo het stoplossniveau heeft bereikt. Het is namelijk zeer waarschijnlijk dat dit een te sterke invloed zou hebben op de koers van het aandeel Fugro.

In plaats hiervan zal de handelaar van RBS de positie in kleinere delen sluiten. RBS heeft maximaal de dag waarop het stoplossniveau wordt bereikt en de daaropvolgende handelsdag de tijd om de positie te sluiten.

4. De waarde van een turbo®is altijd gelijk aan het verschil tussen het financieringsniveau en de koers van de onderliggende waarde.

Alleen wanneer de ratio 1 is en de onderliggende waarde in euro’s noteert is de waarde van de turbo gelijk aan het verschil tussen het financieringsniveau en de koers van de onderliggende waarde.

Wanneer de ratio geen 1 is of de onderliggende waarde in een andere valuta is genoteerd, moet hiermee rekening worden gehouden bij de berekening van de waarde van de turbo. Met de formules in het kader hieronder is het mogelijk om de waarde van een turbo te berekenen:

5. Turbo’s zijn alleen geschikt voor kortetermijnbeleggers.

Turbo’s kunnen worden gebruikt om in te spelen op verwachte koersstijgingen of dalingen van een aandeel, grondstof, valuta, index of obligatie. Veel turbobeleggers maken gebruik van de turbo’s met de hoogste hefbomen en gebruiken deze om voor een korte periode in te spelen op een koersstijging of daling.

Steeds vaker zien we dat beleggers vooral de turbo’s met de lagere hefbomen ook voor langere termijn gebruiken. Daarnaast kunnen turbo’s ook worden gebruikt om een portefeuille af te dekken.

6. Een Turbo kan het stoplossniveau enkel bereiken binnen de handelstijden voor turbo’s.

Een turbo bereikt het stoplossniveau op het moment dat de koers van de onderliggende waarde het stoplossniveau bereikt of doorbreekt. Een turbo op bijvoorbeeld goud of euro-dollar kan dus 24 uur per dag het stoplossniveau bereiken.

7. Als er weinig wordt gehandeld in een turbo betekent dit dat ik deze wellicht niet kan verkopen wanneer ik dat wil.

RBS is Liquidity Provider voor de turbo’s. Dit betekent dat zij onder normale marktomstandigheden een bied- en een laatprijs afgeeft voor iedere turbo, zodat u ook wanneer er geen andere kopers of verkopers zijn kunt handelen tegen de prijzen van RBS.

8. Wanneer ik een turbo long op een Nederlands aandeel koop houdt RBS een deel van het dividend in.

Voor turbo’s op Nederlandse aandelen geldt dat het volledige dividend wordt verrekend met de turbobelegger door het financieringsniveau te verlagen met het uitgekeerde dividend.

Stel dat u een turbo long op Royal Dutch Shell koopt en Royal Dutch Shell 1 euro dividend uitkeert. RBS zal dan op de ex-dividenddatum het financieringsniveau met 1 euro verlagen. Voor turbo’s op buitenlandse aandelen wordt het financieringsniveau van turbo’s long doorgaans verlaagd met 85% van het uitgekeerde dividend.

9. Wanneer de onderliggende waarde van een turbo nog niet geopend is, wordt de waarde gebaseerd op de slotkoers van de voorgaande dag.

De onderliggende waarde van turbo’s op Amerikaanse aandelen is voor 15:30 uur niet verhandelbaar, terwijl de turbo’s dan wel verhandelbaar zijn. Voor bijvoorbeeld turbo’s op Apple kan RBS voor 15:30 haar prijzen baseren op het aandeel Apple dat op de Duitse beurs wordt verhandeld, en voor de turbo’s op bijvoorbeeld de S&P 500 baseert zij doorgaans haar prijzen op de S&P  future. RBS prijst de turbo’s niet op basis van de slotkoers van de vorige dag.

10. Een turbo wordt verhandeld per 100 eenheden.

Optiebeleggers zijn vaak gewend aan een contractgrootte van 100. Voor turbo’s is dit echter niet van toepassing; turbo’s worden per stuk verhandeld. Wanneer u een order opgeeft voor 1 turbo, koopt u daadwerkelijk 1 turbo.

Dit artikel is eerder verschenen in RBS Markets Magazine.


Martine Rommen werkt bij The Royal Bank of Scotland N.V. (RBS) als productspecialist voor de afdeling RBS Markets. RBS Markets is gespecialiseerd in beleggingsproducten voor particuliere beleggers, waarmee zij toegang biedt tot wereldwijde markten en diverse beleggingscategorieën.

Martine Rommen schrijft deze column op persoonlijke titel. Haar mening kan derhalve afwijken van de visie van RBS. De informatie in deze column dient niet te worden beschouwd als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. RBS staat onder toezicht van de AFM.TURBO® is een geregistreerde merknaam van The Royal Bank of Scotland N.V.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Martine Rommen

Martine Rommen werkt bij The Royal Bank of Scotland N.V. (RBS) als productspecialist voor de afdeling RBS Markets. RBS Markets is gespecialiseerd in beleggingsproducten voor particuliere beleggers, waarmee zij toegang biedt tot wereldwijde markten en diverse beleggingscategorieën.

Meer over Martine Rommen

Gerelateerd

Reacties

49 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Koffiezondersuiker 6 februari 2012 12:05
    Turbo's zijn op zich wel interessant maar de transactiekosten (2x 10 -soms 2x 8,75) maken het toch discutabel om in te stappen.

    Als de transactiekosten 2x 10 zijn en je wilt dat de ktn tevens 5% zijn vd investering moet je dus 2x10/0.05 =400 euro investeren in een turbo-positie.

    Dat is veel en veel te riskant om te doen zelfs met een lage hefboom.

    Daarom zeg ik: mijdt turbo's met name vw de hoge in- en uitstapkosten.
  2. forum rang 6 Koffiezondersuiker 6 februari 2012 12:22
    Het allergrootste probleem met Turbo's zijn de stoplosses (ik heb geen ervaring met de verkregen restwaarde omdat ik dan allang -met flink verlies verkocht had;

    Einde handel is einde oefening is nieuwe ronde.
    Met opties heb je dit niet.

    Tevens word imo het financieringsniveau te gemakkelijk ten nadele vd belegger gewijzigd.
  3. [verwijderd] 6 februari 2012 12:33
    Wat niet gezegd wordt is vaak interessanter dan wat er wel gezegd wordt. Laat deze zin op je inwerken:

    "RBS dekt haar positie in de turbo’s af door een positie in de onderliggende waarde in te nemen. Stel dat u een ArcelorMittal turbo long koopt van RBS. Deze turbo zal met 1 euro in waarde stijgen voor iedere euro die het aandeel ArcelorMittal stijgt. RBS kan deze positieafdekken door zelf aandelen ArcelorMittal te kopen."

    Wat ik nou juist interessant vind is het woordje KAN. Het is dus evengoed mogelijk dat er helemaal geen aandelen Mittal of wat ook gekocht worden als iemand een Turbo Long Mittal koopt. Er liggen dus niet altijd mandjes aandelen onder, dus is het waarschijnlijk een synthetisch product waar verzekeringen onder liggen die weer door andere struikrovers financiele instellingen worden uitgegeven.
  4. [verwijderd] 6 februari 2012 12:38
    Vervolg op vorige post. Interessante vraag vind ik dan ook: als ik deze tweet lees op de homepage IEX:

    "Turbobeleggers blijven sceptisch; de AEX Long/Short ratio = -2,9. M.a.w. de AEX Turbo Short posities zijn bijna 3x zo groot als van Longs.
    08:53 door erikmauritz via IEXGuruwatch"

    Hebben die shorts op de AEX dan invloed op de koersbeweging ja of nee? Het antwoord is ja als er mandjes aandelen onder een AEX long of short zitten. En het antwoord is nee of misschien als er alleen verzekeringen onder zitten (synthetisch).

    Is er iemand bekend met de effecten hiervan? Zeker omdat het lijkt alsof er meer in derivaten dan in aandelen gehandeld wordt. Dus dat aandelen eigenlijk derivaten (=afgeleiden) van derivaten zijn ipv andersom...

  5. [verwijderd] 6 februari 2012 13:18
    quote:

    Miele Bauknecht schreef op 6 februari 2012 11:28:

    in de praktijk bepaalt RBS de turbomarkt volledig, en zij verdienen aan 4 kanten aan jouw turbotje: 2x de spread, 1x de woekerrente, 1x de stoploss waarbij de markt "even" over de stoploss geduwd wordt als een nivo bijna bereikt is.
    Ik wou zeggen, die eerste vraag/antwoord bullet is misschien vooral bedoeld om de indruk te wekken dat RBS niet je counterparty is en je niet hoeft te vrezen dat je tegen hun aan het traden bent.

    Nou, ik kan je garanderen dat ze inderdaad op 4 tot 6 manieren aan je verdienen en als er een zevende manier te vinden is, ze deze ook zullen inzetten.

    Traden, in welk instrument ook is risicovol maar het is gewoon zorgen dat je odds zo goed zijn dat de spread, rente, stop hunters door je strategie worden geaccomodeerd. En dat je aan het eind nog een winst overhoud ook natuurlijk. Het mag dus nooit een excuus zijn voor je om een trading verlies op af te schuiven. Dat is dodelijk want je bent zelf bottom line de enige succesfactor.

    Maar MB heeft gelijk, het huis verliest nooit in dit rigged casino.

    Juan
  6. [verwijderd] 6 februari 2012 13:20
    quote:

    Miele Bauknecht schreef op 6 februari 2012 11:28:

    in de praktijk bepaalt RBS de turbomarkt volledig, en zij verdienen aan 4 kanten aan jouw turbotje: 2x de spread, 1x de woekerrente, 1x de stoploss waarbij de markt "even" over de stoploss geduwd wordt als een nivo bijna bereikt is.
    Leg mij eens uit waarom een financiële instelling er baat bij heeft zijn eigen klanten door de stoploss te duwen. Een financial is gebaat bij vermogende klanten en klanten die veel transacties doen. Een klant door de SL drukken resulteert in geen van beide...
  7. [verwijderd] 6 februari 2012 13:23
    quote:

    *Justin* schreef op 6 februari 2012 12:38:

    Vervolg op vorige post. Interessante vraag vind ik dan ook: als ik deze tweet lees op de homepage IEX:

    "Turbobeleggers blijven sceptisch; de AEX Long/Short ratio = -2,9. M.a.w. de AEX Turbo Short posities zijn bijna 3x zo groot als van Longs.
    08:53 door erikmauritz via IEXGuruwatch"

    Hebben die shorts op de AEX dan invloed op de koersbeweging ja of nee? Het antwoord is ja als er mandjes aandelen onder een AEX long of short zitten. En het antwoord is nee of misschien als er alleen verzekeringen onder zitten (synthetisch).

    Is er iemand bekend met de effecten hiervan? Zeker omdat het lijkt alsof er meer in derivaten dan in aandelen gehandeld wordt. Dus dat aandelen eigenlijk derivaten (=afgeleiden) van derivaten zijn ipv andersom...

    Daar waar retail het meeste in zit, of waar zich de meest winstgevende stops bevinden, die kant wordt zoveel mogelijk uitgerookt.

    Turbo's is in feite spreadbetting, RBS zal hier volgens mij geen zilver voor stacken als jij long het metaal gaat (wat ze overigens ook in hun brochure vermelden)
  8. [verwijderd] 6 februari 2012 13:23
    quote:

    *Justin* schreef op 6 februari 2012 12:38:

    Vervolg op vorige post. Interessante vraag vind ik dan ook: als ik deze tweet lees op de homepage IEX:

    "Turbobeleggers blijven sceptisch; de AEX Long/Short ratio = -2,9. M.a.w. de AEX Turbo Short posities zijn bijna 3x zo groot als van Longs.
    08:53 door erikmauritz via IEXGuruwatch"

    Hebben die shorts op de AEX dan invloed op de koersbeweging ja of nee? Het antwoord is ja als er mandjes aandelen onder een AEX long of short zitten. En het antwoord is nee of misschien als er alleen verzekeringen onder zitten (synthetisch).

    Is er iemand bekend met de effecten hiervan? Zeker omdat het lijkt alsof er meer in derivaten dan in aandelen gehandeld wordt. Dus dat aandelen eigenlijk derivaten (=afgeleiden) van derivaten zijn ipv andersom...

    Daar waar retail het meeste in zit, of waar zich de meest winstgevende stops bevinden, die kant wordt zoveel mogelijk uitgerookt.

    Turbo's is in feite spreadbetting, RBS zal hier volgens mij geen zilver voor stacken als jij long het metaal gaat (ongeacht wat ze overigens ook in hun brochure vermelden)
  9. [verwijderd] 6 februari 2012 13:34
    quote:

    Miele Bauknecht schreef op 6 februari 2012 11:28:

    in de praktijk bepaalt RBS de turbomarkt volledig, en zij verdienen aan 4 kanten aan jouw turbotje: 2x de spread, 1x de woekerrente, 1x de stoploss waarbij de markt "even" over de stoploss geduwd wordt als een nivo bijna bereikt is.
    Beste Miele Bauknecht,

    De spread die u betaalt op een Turbo bestaat slechts voor een deel uit inkomsten voor RBS. RBS dekt namelijk haar Turbo positie af door zelf een positie in de onderliggende waarde in te nemen en betaalt hierop ook een spread. De financieringskosten zijn afhankelijk van de korte rente. Voor bijvoorbeeld een Turbo Long op de AEX betaalt u momenteel een financieringsrente van 2,68% op jaarbasis over het financieringsniveau. Wat betreft uw opmerking over het bereiken van het stop loss-niveau van Turbo’s verwijs ik u graag naar onderstaand artikel:

    markets.rbs.nl/MediaLibrary/Document/...

  10. [verwijderd] 6 februari 2012 14:13
    quote:

    *Justin* schreef op 6 februari 2012 12:33:

    Wat niet gezegd wordt is vaak interessanter dan wat er wel gezegd wordt. Laat deze zin op je inwerken:

    "RBS dekt haar positie in de turbo’s af door een positie in de onderliggende waarde in te nemen. Stel dat u een ArcelorMittal turbo long koopt van RBS. Deze turbo zal met 1 euro in waarde stijgen voor iedere euro die het aandeel ArcelorMittal stijgt. RBS kan deze positieafdekken door zelf aandelen ArcelorMittal te kopen."

    Wat ik nou juist interessant vind is het woordje KAN. Het is dus evengoed mogelijk dat er helemaal geen aandelen Mittal of wat ook gekocht worden als iemand een Turbo Long Mittal koopt. Er liggen dus niet altijd mandjes aandelen onder, dus is het waarschijnlijk een synthetisch product waar verzekeringen onder liggen die weer door andere struikrovers financiele instellingen worden uitgegeven.

    Beste *Justin*,

    RBS dekt haar positie in Turbo’s® af door een positie in de onderliggende waarde (of een future op deze onderliggende waarde) in te nemen. In de praktijk zal RBS de netto positie afdekken. Met andere woorden; wanneer RBS 2000 Arcelor Mittal Turbo’s Long en 1000 Arcelor Mittal Turbo’s Short heeft verkocht, dan hoeft zij slechts 1000 aandelen Arcelor Mittal te kopen om haar positie af te dekken. Daarnaast zal RBS in praktijk niet direct wanneer er één Arcelor Mittal Turbo Long wordt verkocht één aandeel aankopen. Vandaar dat in de tekst het woordje "kan" is gebruikt.

    Houdt u er echter rekening mee dat u met een belegging in een Turbo® geen eigendom verkrijgt in de onderliggende waarde. U loopt kredietrisico op RBS NV of RBS plc als uitgevende instelling van de Turbo’s®.

    Wanneer u verdere vragen over Turbo's® heeft bent u overigens van harte uitgenodigd voor een van onze beleggingsbijeenkomsten, bijvoorbeeld morgenavond om 19:00 uur op ons hoofdkantoor in Amsterdam. Via deze link heeft u de mogelijkheid om u aan te melden:

    markets.rbs.nl/NL/Showpage.aspx?pageI...
  11. [verwijderd] 6 februari 2012 15:37
    quote:

    RBS Markets schreef op 6 februari 2012 14:13:

    [...]

    Beste *Justin*,

    RBS dekt haar positie in Turbo’s® af door een positie in de onderliggende waarde (of een future op deze onderliggende waarde) in te nemen. In de praktijk zal RBS de netto positie afdekken. Met andere woorden; wanneer RBS 2000 Arcelor Mittal Turbo’s Long en 1000 Arcelor Mittal Turbo’s Short heeft verkocht, dan hoeft zij slechts 1000 aandelen Arcelor Mittal te kopen om haar positie af te dekken. Daarnaast zal RBS in praktijk niet direct wanneer er één Arcelor Mittal Turbo Long wordt verkocht één aandeel aankopen. Vandaar dat in de tekst het woordje "kan" is gebruikt.

    Houdt u er echter rekening mee dat u met een belegging in een Turbo® geen eigendom verkrijgt in de onderliggende waarde. U loopt kredietrisico op RBS NV of RBS plc als uitgevende instelling van de Turbo’s®.

    Wanneer u verdere vragen over Turbo's® heeft bent u overigens van harte uitgenodigd voor een van onze beleggingsbijeenkomsten, bijvoorbeeld morgenavond om 19:00 uur op ons hoofdkantoor in Amsterdam. Via deze link heeft u de mogelijkheid om u aan te melden:

    markets.rbs.nl/NL/Showpage.aspx?pageI...

    Ok dit is volkomen helder. Dank.
49 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links