Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Gestage groei VS houdt aan'

De komende maanden verwacht Bob Doll, aandelenstrateeg bij Blackrock, dat de banengroei en de groei van de Amerikaanse economie gematigd zullen zijn. Hij denkt dat de positieve factoren net iets zwaarder wegen dan de negatieve: de centrale banken blijven alert en de Europese schuldencrisis loopt niet uit de hand. Alles loopt gematigd, niet spectaculair. Doll constateert dat de Amerikaanse economie sinds de terugval midden 2011 verbeterd is.

Die terugval kwam door de rampen in Japan en de hoge energieprijzen. Vooruitkijkend denkt Doll dat de economische groei uit zal komen tussen de 2 en 2,5% in 2012. De economische data lijkt te verbeteren. Aandelen kunnen daarvan profiteren, de verwachting voor aandelen is constructief. Maar Doll adviseert beleggers om de neerwaartse risico’s van de Europese schuldencrisis en de mogelijk stijgende olieprijzen in het oog te houden. Ook ziet hij een gevaar als het Congres geen overeenstemming vindt over de payroll tax, dat kan de consumentenuitgaven remmen.

Afgelopen week sloot Wall Street verdeeld, na enkele weken van koerswinsten. Het Amerikaanse bruto binnenlands product is weliswaar met 2,8% gegroeid in het laatste kwartaal, de onderliggende data zijn echter gemengd. Doll leest er echter het beeld in van een gematigde, niet spectaculaire groei in de VS. President Obama stak zijn laatste State of the Union voor de verkiezingen af. De belasting- of uitgaveplannen die hij presenteerde zullen het zeer waarschijnlijk niet gaan halen in dit verkiezingsjaar.

Voor de Fed is een nieuw tijdperk van openheid aangebroken. De centrale bank gaf te kennen dat de rente laag gehouden zal worden tot eind 2014 en is bereid om – indien nodig – een nieuw program van kwantitatieve verruiming te starten. Verder kwam er niets concreets uit de vergadering.
Deze week wordt uitgekeken naar het banencijfer over januari. BlackRock gaat uit van een banengroei van 150.000 per maand. Dat is voldoende om de werkloosheid terug te dringen, maar onder de 8% zal deze dit jaar niet zakken.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 25 apr Must read: Japanse yen bereikt nieuw dieptepunt
  2. 24 apr Must read: Klimaatverandering bedreigt grondstoffenmarkt
  3. 23 apr Must read: Militaire uitgaven op recordniveau

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 31 januari 2012 10:56
    amerikaanse BNP volgens stadowstats.com is gestegen met 0.8%. dat cijfer vertrouw ik stukken meer dan dat van de Amerikaanse overheid. Die manipuleren hun cijfers iets teveel. Er was nog een kleine groei maar de verwachting is dat er in 2012 krimp is, geen groei van 2% of iets dergelijks.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links