Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

We zijn gewaarschuwd!

Turkije heeft Sarkozy eerder gewaarschuwd. Nederland gewaarschuwd door kredietbeoordelaar. Mark Rutte heeft al een paar keer gewaarschuwd; 2012 wordt een zwaar jaar. Pepe en Coentrao: Oranje is gewaarschuwd. Zomaar wat nieuwskoppen van de laatste tijd. Wordt u ook een beetje moe van al die waarschuwingen?

Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) is een organisatie met een hoog waarschuwingsgehalte. De directeur van dit instituut, de Française Christine Lagarde, waarschuwt ons nu voor een scenario waarin Spanje en Italië in de problemen komen. Er is een gevaar dat deze landen niet meer aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen. Dat zou natuurlijk heel ernstig zijn. Het is interessant te vernemen waarom de IMF-directeur van mening is dat deze landen failliet kunnen gaan.

Dat is niet omdat deze landen onvoldoende in staat zouden zijn hun schulden terug te betalen. Nee, de werkelijke reden is dat de Italië en Spanje “ongebruikelijk hoge financieringskosten” moeten betalen. Maar wat is ongebruikelijk? Ongebruikelijk is, als het om de Italiaanse en Spaanse financieringskosten gaat, in ieder geval het enorme verschil met de rente in Nederland en Duitsland. Vóór de Europese schuldencrisis was er sprake van een marge van hooguit enkele tienden van procenten.

De Grote Blunder
Nu is de marge vele procenten. Dat is merkwaardig voor landen die volgens het IMF hun schulden gewoon kunnen terugbetalen. Het bankwezen wordt verweten dat zij jarenlang de zuidelijke lidstaten te goedkoop van geld hebben voorzien. Dat is in het geval van Italië en Spanje een vreemde (ongebruikelijke?) redenering. Voor landen die hun schulden kunnen terugbetalen is het toch niet verwonderlijk dat zij slechts een beperkte renteopslag ten opzichte van concurrerende landen betalen.

Desalniettemin worden deze landen nu geconfronteerd met de zeer hoge rentes. Als de gebrekkige solvabiliteit van deze landen niet de oorzaak is, wat dan wel? Het antwoord is eenvoudig, de hoge rentes hebben voornamelijk te maken met het wantrouwen van beleggers in deze landen. Dat gebrek aan vertrouwen heeft niets te maken met dreigende wanbetalingen. Het wantrouwen heeft te maken met De Grote Blunder (DGB) die de EU in 2010 heeft begaan. Europa heeft toen Griekenland laten wegkomen door het land op te laten draaien voor de hoge staatsschuld, waarvoor het zelf voor verantwoordelijk was.

Het heeft daarmee een helder, maar volstrekt verkeerd signaal gegeven dat de EU niet bereid verantwoordelijkheid te nemen voor fouten binnen de EU-zone. In plaats daarvan boeten de banken, de pensioenfondsen, een keur aan internationale beleggers, de ECB, de Europese overheden en natuurlijk… de Europese burger, tevens in zijn hoedanigheid als belastingbetaler. Ik geef een paar voorbeelden:

  • Het totale bruto binnenlands product binnen de EU bedraagt circa 13.000 miljard euro. Door de crisis hebben we naar mijn idee heel wat groei misgelopen. Wellicht is het 1%, of zelfs 2%. Laten we het op 1% houden, gedurende minimaal 3 jaar, een voorzichtige conservatieve veronderstelling. Dat betekent dat als het om bbp-cijfers gaat deze vertrouwenscrisis ons zeker 390 miljard euro heeft gekost.
  • Italië en Spanje zullen in 2012 circa 500 miljard euro aan kort- en langlopende staatsleningen plaatsen. Een dure en gevaarlijke grap voor deze landen (zie de waarschuwing van Lagarde). Als de financiering via een Europees centraal instituut geregeld zou worden, waarbij Italië en Griekenland een opslag van 2% zouden betalen, dan verdienen de sterke eurolanden alleen al in 2012 een slordige 10 miljard euro. Dat is beter dan de belegger (speculanten?) nu de hoge risicopremie te laten incasseren, terwijl de EU (wij dus) met kunst en vliegwerk proberen deze landen overeind te houden. Als dat beleid slaagt, hebben wij (de EU) het risico gelopen, terwijl de beleggers het rendement incasseren.

    Te overzien?
    De kosten van deze zelfgefabriceerde crisis zijn enorm hoog zijn. Die kosten vallen voor ene groot deel onder de categorie “misgelopen groei en inkomsten”. Deze zijn veel moeilijker hard te maken dan de (harde) kosten die een reddingsoperatie van Griekenland in 2010 met zich mee had gebracht. Er is genoeg onderzoek dat bewijst dat feitelijk verlies als erger wordt ervaren dan misgelopen inkomsten, ook al is het eindresultaat hetzelfde. Dat is het probleem in de discussie over de kosten van de eurocrisis.
     
    Ondertussen meldt minister van Financiën Jan-Kees de Jager dat een Grieks bankroet “te overzien” is. Knap! Als er iets niet te overzien is, dan zijn dat de gevolgen van een feitelijk Grieks bankroet. Mogelijk vallen de effecten mee, mogelijk valt het tegen. Maar te overzien? Nee! Van het scenario dat we al het aan Griekenland uitgeleende geld terugkrijgen lijkt weinig meer over. Overheden, banken en de ECB moeten mogelijk flink gaan afschrijven. Dat kan niet zonder gevolgen blijven. Onze minister van Financiën is gewaarschuwd!

    In deze column vroeg ik mij af wat ongebruikelijk is. In dit verband, het is een beetje off topic, verwijs ik u graag naar één van de meest ongebruikelijke en hilarische artikeltjes dat ik in tijden heb gelezen.


  • Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Marcel Tak

    Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

    Meer over Marcel Tak

    Recente artikelen van Marcel Tak

    1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
    2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
    3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

    Reacties

    13 Posts
    | Omlaag ↓
    1. PingPong 26 januari 2012 12:13
      Het zijn niet de waarschuwingen waar ik moe van word, maar wel van al die personen die roepen dat er eigenlijk niks aan de hand is, dat het allemaal de schuld is van die gemene speculanten, dat Portugal binnenkort geen tweede Griekenland wordt, dat er echt geen gevaar is dat Italië en Spanje hun schulden niet terug kunnen betalen, dat alle problemen verdwijnen als de ECB maar massaal dat zuideuropese staatspapier opkoopt.

      Er is geen enkel Europees land, ook Nederland of Duitsland niet, wat zijn schulden daadwerkelijk afbetaalt. Men lost staatsleningen (nog) wel aan het eind van de looptijd af, maar dat wordt betaald door het uitgeven van nog meer nieuwe staatsleningen. Men vult het ene gat met een nog groter ander gat, want elk jaar is er weer een begrotingstekort en loopt de staatsschuld nog verder op. Geen wonder als de staatsuitgaven zo'n 40 % van het BBP zijn, terwijl de economische groei in Europa blijvend laag is, en de verzorgingsstaat mede door vergrijzing onbetaalbaar wordt.
    2. MartijnN1932 26 januari 2012 12:42
      quote:

      PingPong schreef op 26 januari 2012 12:13:

      Geen wonder als de staatsuitgaven zo'n 40 % van het BBP zijn, terwijl de economische groei in Europa blijvend laag is, en de verzorgingsstaat mede door vergrijzing onbetaalbaar wordt.
      Kan het niet meer dan eens zijn met PingPong,
      het lijkt als Amerika, waar de ene credit card schuld afgelost wordt met de credit ruimte op een andere credit card.

      Deze landen zijn in de problemen gekomen, omdat duidelijk boven hun kunnen hebben geleend in de markt, zie italie over 150% Griekeland over 200%.

      Wat verwacht je dan , als ik een hypotheek zou nemen pff die zou ik niet eens krijgen als die zoveel hoger ligt dan wat er binnenkomt.

      Daar ligt de fout, Er is geen enkele overheid in de Eurozone, die een begrotings overschot heeft laten zien. (oh ja wij waren dichtbij tot meneer Bos besloot om op optimistische schatting van groei en inkomsten een begroting te maken i.p.v. pessimistische schatting.

      Zoals ik altijd netjes heb geleerd, Je geeft nooit, Nooit meer geld uit dan dat je verdient!

      geen lening voor auto, wasmachine, boot, wat dan ook, als je het niet kan betalen moet je het niet kopen!!

      Daar ligt de kruks, dat de rente enorm is opgelopen maakt het alleen nog lastiger dat klopt!
    3. [verwijderd] 26 januari 2012 13:01
      Eens PingPong, thumbs up voor gegeven.

      De moeheid is wel een indicatie dat de burgerbevolking capituleert (je hoort het op meer plekken, men wil wil terug naar popstars en gemüdlichkeit). Het échte printwerk kan dus beginnen en misschien hebben we hier inderdaad wel een nieuwe bullmarkt op lucht te pakken. Het is niet de eerste keer dat de FED/ECB voor bubbels zorgt.

      So much for zee Price Stabeeleetee van Trichet. Om van het dual mandate van de FED nog maar te zwijgen.

      Zolang het grote volk de diefstal en fraude nog niet in ziet (heck zelfs hoogleraren en die idiote Eiffinger snappen er niets van) zal er niets veranderen.

      Juan

      "America is at that awkward stage; it's too late to work within the system, but too early to shoot the bastards."
      -Claire Wolfe

    4. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 26 januari 2012 13:41
      "In dit verband, het is een beetje off topic, verwijs ik u graag naar één van de meest ongebruikelijke en hilarische artikeltjes dat ik in tijden heb gelezen."

      Inderdaad heer Tak,
      We zijn teveel verwend geraakt door het ongebruikelijke.
      Banken die aan de leidraad liggen. De SP die salonfähig wordt, het CDA dat radicaal wordt. Wat moeten ze anders, in Limburg is al bijna een generatie lang geen watersnood meer geweest. En al een jaar geen veeziekte meer, helaas nu iets met een Duitse naam.

      Zuid-Europese landen die openlijk toegeven dat ze hun schulden niet afbetalen kunnen, met als gevolg gratis geld voor banken elders. Mede daardoor: ongebruikelijke renteverhoudingen en te lage dekkingsgraden voor pensioenfondsen, die overigens bulken van het geld maar niet meer weten waar ze het laten moeten.

      Ik ben bang dat we meer aan het gebruikelijke moeten gaan wennen. Bankbonussen, gezonde inflatie, stijgende huizenprijzen, echte stakingen en bezettingen.

      Voor jongeren de geruststelling dat het gebruikelijke in het verleden soms ook voorkwam, zelfs met een Zwitserlevengevoel. Maar dat hebben we overleefd.
    5. MartijnN1932 26 januari 2012 14:11
      quote:

      Dom-dom schreef op 26 januari 2012 13:53:

      Roubini

      www.businessinsider.com/the-seeds-of-...

      hij ziet gewoon hoe het werkelijk in elkaar steekt. Althans dat vind ik. Ik ben in ieder geval gelijkdenkend. (ben dus niet gaan denken wat hij nu schrijft, maar vond het ook voor het lezen
      vind maar dat hij weinig goede punten heeft, hij pretendeerd meer communisme dan een stabiele samenleving.
      Tax unequally more tax for higher paying jobs to make equal with workers..

      ik zou zeggen Flat Tax voor iedereen, geen subsidies geen belasting loopholes. geen belasting vermindering voor specifieke groepen enz..
      gewoon eenvoudig iedereen betaald x% , aanzienlijk minder ambtenaren nodig en geen voordelen meer als je meer verdiend die je kan exploiteren als maar een dure accountant kan inschakelen...

      Dat zal geld opleveren
    6. [verwijderd] 26 januari 2012 14:18
      quote:

      Martijn_AC_N schreef op 26 januari 2012 14:11:

      [...]

      vind maar dat hij weinig goede punten heeft, hij pretendeerd meer communisme dan een stabiele samenleving.
      Tax unequally more tax for higher paying jobs to make equal with workers..

      ik zou zeggen Flat Tax voor iedereen, geen subsidies geen belasting loopholes. geen belasting vermindering voor specifieke groepen enz..
      gewoon eenvoudig iedereen betaald x% , aanzienlijk minder ambtenaren nodig en geen voordelen meer als je meer verdiend die je kan exploiteren als maar een dure accountant kan inschakelen...

      Dat zal geld opleveren
      Ik ben het helemaal met Roubini eens. Als je rijkdom centreert, wat oa door de globalisatie gebeurt, door verschillende factoren, zal de economie uiteindelijk krimpen. 100 mensen met 100.000 euro geven nu eenmaal meer uit dan 1 met 10.000.000, relatief gezien. De economie groeit.
      Geld maakt rijken blind en willen steeds meer en het centreert zich, hierdoor worden ze uiteindelijk toch armer. (kort door de bocht gezegd) In theorie zou je communisme een stabieler syteem kunnen noemen. Stabieler is niet altijd rijker.
      Overigens is die rijkdom zo relatief, er is zoveel schijnrijkdom!

      Over een paar jaar (max 20 jaar) komen wij daar met zijn allen vanzelf achter. Langer gaat dit niet duren
    7. MartijnN1932 26 januari 2012 15:38
      quote:

      Dom-dom schreef op 26 januari 2012 14:18:

      [...]

      Ik ben het helemaal met Roubini eens. Als je rijkdom centreert, wat oa door de globalisatie gebeurt, door verschillende factoren, zal de economie uiteindelijk krimpen. 100 mensen met 100.000 euro geven nu eenmaal meer uit dan 1 met 10.000.000, relatief gezien. De economie groeit.
      Geld maakt rijken blind en willen steeds meer en het centreert zich, hierdoor worden ze uiteindelijk toch armer. (kort door de bocht gezegd) In theorie zou je communisme een stabieler syteem kunnen noemen. Stabieler is niet altijd rijker.
      Overigens is die rijkdom zo relatief, er is zoveel schijnrijkdom!

      Over een paar jaar (max 20 jaar) komen wij daar met zijn allen vanzelf achter. Langer gaat dit niet duren
      Alles draait om corruptie, het is gebleken dat het mens zijn, macht corrumpeert of je nu communist of kapitalist bent, dat is het probleem met elk systeem.

      Net zo goed als wat je in communisme hebt gezien zij die aan de macht zijn willen altijd meer dan zij die eronder staan en maken zichzelf rijker door anderen armer te houden.

      Daarom pleit ik ook voor 1 belastingsysteem voor allen, geen verschil tussen rijk en arm iedereen hetzelfde % betalen van hun inkomen.
    8. [verwijderd] 26 januari 2012 17:40
      "Als de financiering via een Europees centraal instituut geregeld zou worden, waarbij Italië en Griekenland een opslag van 2% zouden betalen ..."

      Op zo'n manier haal je de druk van de ketel om te hervormen en te bezuinigen. Ondanks alle goede bedoelingen van Monti, zou hij met zo'n mogelijkheid om tegen lage rente te lenen, geneigd kunnen zijn om toch maar toe te geven aan de stakende vrachtwagenchauffeurs, bijvoorbeeld.

      Volgens mij is dit precies de reden waarom Merkel zo tegenstribbelt en ook nooit zal meegaan in Eurobonds.
    9. bub 26 januari 2012 19:15
      Naar waarschuwingen hoef je niet te luisteren. Waar ik me wel afvraag is waar jouw visie op gestoeld is dat het de verantwoordelijkheid van de EU is dat Griekenland er een potje van heeft gemaakt een failed state waardig en dat de banken en andere instellingen die ongeveer net zo stupide gehandeld daar niet voor zouden moeten betalen. Als er al een fout is gemaakt is het wel de hubris van Sarkozy en de incompetentie van Merkel om het IMF niet direct te laten ingrijpen. Een alternatief was geweest: vertellen dat alle banken die onderuit zouden gaan door de fusie worden genationaliseerd of bij het ECB aan het infuus gaan. Dat heb je het thema moral hazard bij staten en banken afgekaart en kun je met een zuiver lei beginnen.
      Nu is het probleem alleen maar groter geworden, Griekenland zal onderuit gaan en de belastingbetaler krijgt nu zowel banken als staatsleningen voor de kiezen.
    13 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links