Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

RBS mijdt Europa

Het vierde kwartaal wordt tough, aldus de Royal Bank of Scotland (RBS). Het antwoord van de bank: de eurozone zoveel mogelijk vermijden. De gevolgen van de eurocrisis houdt banken wereldwijd namelijk steeds meer in de wurggreep, constateert ook RBS. Zelf moet de bank de komende maanden (nog) meer afschrijven op Griekse staatsleningen. In het derde kwartaal liepen deze afschrijvingen al op tot 142 miljoen pond – overigens in vergelijking met een hoopvolle netto winst van 1,2 miljard pond. 

CEO Stephen Hester was optimistisch naar aanleiding van de Q3-resultaten. Volgens hem geven de winstcijfers blijk van de sterkte en veerkracht die de bank sinds 2008 opbouwde, los van de pijnlijke Griekse writedowns. Hij voegde hij daar aan toe dat de cijfers ook wel duidelijk maakten dat banken en economieën flink onder externe druk staan, waardoor de weg naar herstel langer en hobbeliger zal zijn dan gehoopt. Kortom: banken hebben een lastig vierde kwartaal voor de boeg, aldus Hester.

En dus werd de blootstelling van RBS aan de eurozone het derde kwartaal flink verminderd. Hester gaf aan dat RBS het afgelopen kwartaal voor 2,5 miljard pond aan Italiaanse staatsobligaties verkocht. Ook rivaliserende banken BNP Paribas, ING en Barclays namen met het oog op de roerige situatie in de eurozone, soortgelijke maatregelen. Ook posities in staatsobligaties van Portugal, Italië, Ierland, Griekenland en Spanje werden gereduceerd van 4 miljard aan het begin van 2011, tot slechts 772 miljoen pond in Q3.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10:20 Must read: wat heeft Tesla nodig?
  2. 25 apr Must read: Japanse yen bereikt nieuw dieptepunt
  3. 24 apr Must read: Klimaatverandering bedreigt grondstoffenmarkt

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links