Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het zit al in de prijzen, stupid!

Tussen 20 februari en 25 september 2011 verloor de AEX-index ruim 31%. In zeven maanden tijd werd de collectieve verwachtingswaarde als het ware met eenderde teruggeschroefd. Nadien heeft de Nederlandse aandelenmarkt vanaf het laagste punt een technisch herstel van een kleine 20% getoond.

Dit laatste boezemt enig voorzichtig optimisme in voor de resterende acht weken van dit beleggingsjaar. De afgelopen maand ging immers geen dag voorbij of er kwam een ware stortvloed van negatief nieuws over de beleggingswereld heen.

De Griekse saga en de houdbaarheid van de euro bleek kennelijk onvoldoende om de beurs nog lager te zetten. Naar mijn mening kan de marktconsensus momenteel als volgt worden samengevat:

  1. We gaan ervan uit dat op korte termijn een vangnet voor slechte schulden (Griekenland, Portugal, Ierland) wordt gespannen in combinatie met een overeengekomen herkapitalisatie van banken. Enkele van de minst solvabele banken worden genationaliseerd. Vriend en vijand zijn het erover eens dat een en ander niet de schoonheidsprijs verdient, maar de ergste vrees voor een totale ineenstorting van de euro is voorlopig geweken. Voldoende voor een relief rally, zo lijkt mij.

  2. Analisten hebben de laatste twee maanden hun winsttaxaties verlaagd met gemiddeld 20 – 50%. Aan de onderkant van deze range zitten diegenen die voor het komende jaar een (middel)zware recessie verwachten. Het zou wel eens kunnen zijn dat deze somber gestemde lieden hun verwachtingen weer iets opwaarts moeten bijstellen als blijkt dat van een doemscenario voorlopig geen sprake is.

  3. De rente blijft voor onbepaalde tijd laag. Dit betekent dat er voor hoog renderende aandelen (4 - 5% dividendrendement is geen uitzondering meer) niet of nauwelijks serieuze alternatieve beleggingen voorhanden zijn. De periode 2008-2009 heeft aangetoond dat er voldoende beursgenoteerde bedrijven zijn die ook in een recessieve omgeving winstgevend kunnen opereren en dividend blijven uitkeren.

  4. De financiële positie van de meerderheid van de genoteerde ondernemingen is ontegenzeglijk veel sterker dan drie jaar geleden, vlak vóór de ineenstorting van Lehman Brothers. We (ondernemers en beleggers) hebben geleerd van wat er destijds in korte tijd gebeurde en hebben onze bedrijfsvoering en portefeuille-samenstelling erop afgestemd. 

  5. Er zit nog altijd veel short in de markt. Een meerderheid van beleggers houdt rekening met (veel) lagere koersen in de nabije toekomst. In anticipatie hierop zijn door deze groep veel aandelen reeds verkocht met als doel deze tegen lagere koersen weer terug te kopen. Dit betekent dat, wanneer dit scenario bewaarheid mocht worden, er op lagere niveaus weer kopers zullen opstaan. Mochten de bears ongelijk krijgen, dan is een onvervalste rally op basis van gekillde shorts niet onmogelijk. Krijgt het hypervolatiele jaar 2011 een passend einde.

Kortom, de verrassing zou de komende maanden wel eens in een verdere stijging van de aandelenmarkt kunnen liggen. Luidt het gezegde niet voor niets: “Juist voor den dageraad is het op z’n donkerst?” 


Willem Burgers is lid van het beheerteam van het Add Value Fund. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Keijser Capital Asset Management B.V. is de beheerder van Add Value Fund N.V. en is als vergunninghouder opgenomen in het register dat door de Autoriteit Financiële Markten wordt gehouden. Het prospectus en de Essentiële Beleggersinformatie zijn beschikbaar op de website van het Add Value Fund. De waarde van de activa van het Add Value Fund is afhankelijk van ontwikkelingen op de financiële markten en kan als gevolg van het beleggingsbeleid sterk fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Willem Burgers

Willem Bugers was van 1978 tot en met 1987 werkzaam als fondsbeheerder bij de Robeco Groep. In de periode 1988 tot medio 1990 was hij hoofd research bij Van Meer James Capel, een dochteronderneming van HSBC Bank. Van september 1990 tot medio december 2002 was Willem Burgers managing director van het Orange Fund, een fonds act...

Meer over Willem Burgers

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 ischav2 27 oktober 2011 12:07
    Veel Nederlandse ondernemingen zijn aan het snoeien en ontslaan veel werknemers. De ondernemingen prijzen blijkbaar een recessie in. Ik ga er nog steeds van uit dat de beweging omlaag vroeg of laat wordt hervat. Vandaag is het devies: men heeft iets besloten voor Europa, dat is beter dan niets, dus hosanna. De zuidelijke economieën worden echter hiermee geenszins geherstructureerd.
  2. [verwijderd] 27 oktober 2011 12:16
    Je koppelt de losse "feiten" gelijk aan een tussenconclusie en maakt dan een eindconclusie gebaseerd op die losstaande tussenconclusies.
    Je logica is daardoor zwak (flawed).

    Losse feiten eerst plaatsen in een grotere context. Pas daarna conclusies uit die context halen. De interpretatie van losse cijfers of feiten kan daardoor verrassend anders uitpakken.
    De wereld is een ineenschakeling van invloeden, geen aparte brokjes. Hoe graag mensen dat ook zouden willen.....
  3. Michiel ICT 27 oktober 2011 14:46
    Ik kan dit helemaal volgen. Per saldo is de neergang van de beurs voor het grootste deel niet op cijfers gebaseerd maar op angst dat de hemel op ons hoofd zou vallen. Nu dat meevalt ziet de toekomst er ineens anders uit.
    Een relief-rally gecombineerd met de cijfers (die zijn overall vrij goed) kan leiden tot de niveaus van eind februari/maart 2011.
    Ik zou het waarderen :)
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links