Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Risicobeheersing is alles

Vastrentend beleggen is een complexe zaak. Omdat wij er veel waarde aan hechten dat beleggers begrijpen wat we doen, hebben we recent de prospectussen voor onze vastrentende fondsen flink aangepast. We hebben deze een stuk leesbaarder gemaakt door de vaak ingewikkelde materie zo helder mogelijk uiteen te zetten. De inhoud van deze prospectussen gaat een stuk verder dan de wettelijke eisen.

Ook ten opzichte van de concurrentie zijn de prospectussen onderscheidend door hun helderheid. Zo hebben we veel aandacht besteedt aan een heldere omschrijving van de risico’s. Inzicht in risico’s is voor iedere belegger cruciaal. Ook voor onszelf geldt dat, want ons risicomanagement is er sterk op gericht om valkuilen en bloopers te vermijden.

Een goede risicobeheersing betaalt zich in onze visie terug in de vorm van rendement. Juist ook in turbulente tijden, zoals nu met de schuldencrisis. In onze ogen is risicobeheersing vooral ook een kwestie van vooruit kijken. Je moet gebeurtenissen vooraf zien aankomen en niet wachten totdat deze je overkomen. Vervolgens is het zaak om daar als belegger proactief naar te handelen. Dit jaar hebben we dat gedaan in de aanloop naar de schuldencrisis.

Wij zagen de landenrisico’s vroegtijdig aankomen, waardoor we onze posities in risicovolle landen op tijd konden afbouwen. We bevinden ons daardoor in een comfortabele positie, waarbij we rustig afwachten totdat een fundamentele oplossing voor de schuldencrisis dichterbij komt. Als proactieve beleggers bewegen wij geregeld tegen de markt in.

Zo waren de markten vorig jaar euforisch over het uitblijven van een hernieuwde recessie. Vanwege onze verwachtingen over de landenrisico’s gingen wij in die euforie niet mee. Terwijl veel partijen hun kredietrisico opbouwden, verlaagden wij dat toen juist in onze vastrentende portefeuilles. Die beslissing heeft goed uitgepakt.  Het is voor vastrentende beleggers momenteel ingewikkeld laveren tussen renterisico en kredietrisico.

Zelf hebben we onze creditspread-gevoeligheid de afgelopen jaren stapsgewijs op- en afgebouwd. Ook namen we geregeld contraire duration-beslissingen. Dat deden we geheel op basis van onze eigen fundamentele visie, en met succes. Om kort te zijn: met onze aanpak zijn ook in een slechte markt relatief goede prestaties mogelijk, zoals onder meer ons Delta Lloyd Rente Fonds duidelijk laat zien.

Waardeontwikkeling Delta Lloyd Rente Fonds bij inleg van € 10.000, afgelopen drie jaar


 


Arnold Gast is senior fondsbeheerder en hoofd credits bij Delta Lloyd Asset Management. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arnold Gast

Arnold Gast is senior fondsbeheerder en hoofd credits bij Delta Lloyd Asset Management. Op IEXProfs schreef hij aanvankelijk onder het pseudoniem Dr.Hoe, maar sinds 2011 op eigen naam.

Meer over Arnold Gast

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links