Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Koop achterblijvers

Opmerkelijk feit: precies een jaar terug hadden we ook te maken hadden met de problemen van Griekenland en dat toen ook de indices onder druk stonden en ook te maken hadden met de aswolk uit IJsland. Op 25 mei 2010 bereikte de AEX een dieptepunt op 301 punten, om vervolgens in de maand juni weer zo'n 40 punten op te lopen.

De onrust op de financiele markten is ondertussen weer in alle hevigheid losgebarsten. In 2011 worden we toch overspoeld door de nodige negatieve elementen, maar de markten reageren daar vooralsnog niet echt op. We hebben onrust gehad in het Midden-Oosten, een aardbeving in Japan, maar wonderbaarlijk bleven de markten goed liggen.

Een groot aantal indices bereikten een paar weken na de aardbeving zelfs de hoogste punten van de afgelopen twaalf maanden. Het wordt nu echter steeds duidelijker dat de Grieken de eerder gedane schuldbeloftes niet willen of kunnen nakomen. Dat leidt er nu toe dat de euro behoorlijk onder druk is komen te staan en dat erweer angst in de markt is. Nu lijkt het alsof Italië aan de beurt is.

Achterblijver
Het sentiment is momenteel negatief, en waar men eerst het slechte nieuws positief kon uitleggen, zie je nu duidelijk dat de stemming afwachtend en terughoudend is en dat al het nieuws negatief wordt uitgelegd. De AEX is in Europa een duidelijke achterblijver. Als ik een vergelijking trek met bijvoorbeeld de Dow Jones en de DAX, dan zou de index rond de 375 moeten staan.

Als ik kijk naar de grafiek, zien we dat er hier in de zone 343-338 steun is. Mocht de index onverhoopt onder de 338 punten sluiten, dan is er zelfs ruimte om verder te dalen naar de zone 323-320. Voor de langere termijn ben ik erg positief en zie ik de AEX op weg gaan naar de 400 punten.

Binnen de index zijn er veel fondsen die een duidelijke underperformance laten zien. Een daarvan is onze favoriet, ING. Deze bankverzekeraar heeft natuurlijk als een van de eerste te maken met een eventuele afstempeling van schulden in Griekenland.

Handelsidee
Immers, de banken hebben daar grote belangen en als die afgestempeld dreigen te worden, zal men dat verlies moeten pakken. Wij denken dat het IMF en de andere Europese landen er alles aan gaan doen om het zover niet te laten komen. ING is druk bezig met het genereren van kapitaal en met het verkopen van haar verzekeringspoot.

Hiermee kan men de resterende staatsschuld terugbetalen en wij denken dat het aandeel een heel mooi potentieel heeft en dat het binnen twaalf maanden op tien euro zal staan. Ik heb het volgende handelsidee: een Turbo long (NL0009504877) met een stoploss op 6,30 euro en een hefboom van 3,5. Dit betekent, als de koers van ING 1% beweegt, dat de koers van de turbo dan 3,5% beweegt.

De turbo kost momenteel rond de 2,30 euro. Als ons koersdoel uitkomt, zou het aandeel zo'n 22% moeten stijgen en de turbo stijgt dan met 68%, een mooie hefboom dus.

Stap in flappen
Een andere favoriet is Philips. Philips zit momenteel in de hoek waar de klappen vallen. Het fonds ligt er technisch gezien niet fraai bij en noteert inmiddels rond de 19 euro. Het strategische plan 'Vision 2015', heeft volgens analisten magere doelstellingen. Tevens zagen we dat de resultaten over het eerste kwartaal aan de magere kant waren.

Ook zijn er berichten in de media opgedoken over fraudes in Polen en in Mexico en bij elkaar heeft dat het fonds enorm doen verzwakken. Begin van het jaar bereikten ze nog een koers van 25 euro en daarna is het verval ingetreden. Toch denken wij dat de huidige dip een ideaal moment is om in de flippen
te stappen.

Met de wereldwijde vergrijzing op komst, is Philips zich daar behoorlijk op aan het richten en de afdeling medical moet de nieuwe groeimotor van het fonds worden. Met een prachtig gevulde oorlogskas kan het fonds nog hele mooie overnames doen en is het fonds ook ten opzichte van branchegenoten erg gunstig gewaardeerd.

Wij hebben voor de komende twaalf maanden een koersdoel van 25 euro en hebben het volgende handelsidee: Een Turbo long met een stoploss op 14,30 euro ( NL0009255280) en heeft een hefboom van 3,3 Deze Turbo kost momenteel rond 5,70 euro. Als ons koersdoel uitkomt, zou het aandeel 31% stijgen en de turbo zou dan 94% stijgen.

Wij denken dus dat het sentiment momenteel te negatief is en dat we aan de vooravond staan van een mooie rally op de financiele markten en willen met dit soort hefboomproducten de buy on the dips-strategie benutten.


John Beijer is directeur van Beursfoon en heeft 15 jaar ervaring met de handel in Opties en Futures. In zijn columns combineert John Beijer deze kwantitatieve signalen met fundamentele analyse en een grote dosis eigen visie. De columns zijn dus niet per definitie gelijk aan de signalen van het Beursfoon-systeem. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. John Beijer heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Als posities worden ingenomen in de aandelen of fondsen waarover wordt geschreven zal dit onder aan de column worden vermeld.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: John Beijer

John Beijer is directeur van Beursfoon en heeft 15 jaar ervaring met de handel in Opties en Futures.

Meer over John Beijer

Recente artikelen van John Beijer

  1. mei '11 Koop achterblijvers 7

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. Orca 25 mei 2011 17:36
    En ING blijf ik af op elke koers boven de 0 (en eronder ook). Ik weiger centen in een compleet pleite toko te stoppen. Kunnen ze de staat afbetalen, leuk voor De Jager, maar zij waren pleite, zijn pleite en zullen in ieder geval de komende 100 jaar pleite blijven. Kijk maar naar de balans en naar wat ze loslaten over de offbalance.
  2. [verwijderd] 25 mei 2011 17:50
    John, ik vind je een prima analist, dat voorop. Je stelt: "waar men eerst het slechte nieuws positief kon uitleggen, zie je nu duidelijk dat de stemming afwachtend en terughoudend is en dat al het nieuws negatief wordt uitgelegd."

    Ik denk echter dat alles samenhangt met de vraag of de onrust gelijk komt met de kwartaalcijfers, of juist niet. Middenin het cijferseizoen zie je enthousiasme, want de zwarte cijfers die veel bedrijven schrijven zien er meestal goed uit.

    Buiten het cijferseizoen gaat de aandacht uit naar macro-dingen. De zorgen over Griekenland zijn niet nieuw, maar steken vooral de kop op, als beleggers niets anders hebben om naar te kijken. Dan gaan de markten zich roeren en gaat het balletje weer rollen. Bovendien gaan hier ook veel handelsstrategieeen met credit default swaps achter schuil, want ook aan zorgen over een bepaald land vallen veel centjes te verdienen.

    Bedrijfscijfers en werkgelegenheidscijfers lopen steeds meer uit de pas, zie je ook in de VS. Dit komt mede door uitbesteding van arbeid naar lage lonen landen, of verdwijning van arbeid door automatisering. Door automatische poortjes geen tramconducteurs meer, en als je een optelsom van dit soort voorbeelden maakt, dan zie je een hele laag uit de beroepsbevolking gesneden worden.

    Doordat bedrijven meer winst maken, zonder dat de factor arbeid toeneemt, zijn we in een al eerder voorspelde fase van 'Jobless Growth' terecht gekomen.

    Als we niet oppassen dan vloeit die winst alleen in de vorm van dividenden in de zakken van de kapitaalverschaffers. Dat klinkt voor ons leuk, maar dat is het niet. Een te grote verwijdering tussen mensen met en zonder geld, is ook schadelijk voor de economie.

    Als je een goed verdienende CEO bent van een flatscreen tv fabrikant, dan heb je niet alleen belang bij dat er genoeg mensen zijn die zich zo'n apparaat kunnen veroorloven. Het is dus geen 'rich versus poor', maar op een zinnige manier kijken welke verdeling van welvaart het best is voor de economie.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links