Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Pioneer: impact Noord-Afrika gering

Terwijl zowel ING als BNP Paribas ervoor kiezen de tactische asset allocatie aan te passen nu de onlusten in Noord-Afrika en het Midden-Oosten vopor hogere olieprijzen en lagere risicobereidheid onder beleggers zorgen, weigert het Amerikaanse Pioneer het roer om te gooien.  Een belangrijk geopolitieke gebeurtenis hoeft geen belangrijke financiële gebeurtenis te zijn, stelt de vermogensbeheerder in de maandelijkse Outlook.

Wel erkent Pioneer dat voor verschillende belangrijke Noord-Afrikaans bedrijven de toekomst iets minder rooskleurig geworden is. Veel van die bedrijven zijn dochterondernemingen van Europese multinationals en op die manier wordt de wereldwijde asset allocatie van Pioneer toch wel wat beïnvloed. Maar beleggers hoeven volgens de vermogensbeheerder niet bang te zijn dat de wereldwijde economsiche groei gevaar loopt.

Italië kwetsbaar
Het langetermijngroeiverhaal blijft intact, hoewel opkomende markten wel met inflatie kampen. Reden voor Pioneer om in het begin van het jaar de weging voor Opkomend Azië wat af te bouwen.  Hoewel Europese multinationals de winsten in Noord-Afrika zien afnemen, moet het effect van de onlusten op deze bedrijven ook weer niet worden overschat, vindt Pioneer.

Deze bedrijven hebben, wat opkomende markten betreft, vooral exposure naar Azië. De inflatie in China is daarom een groter probleem dan de revoltes in de Arabische wereld.  Voor bedrijven in enkele Zuid-Europese landen, met name Italië, gaat die vlieger overigens niet op,waarschuwt Pioneer.  Zo haalt oliebedrijf ENI 12% van winst uit activiteiten in Noord-Afrika.

De enige echte beweging waartoe Pioneer zich laat verleiden is de overweging voor Europese aandelen af te bouwen van overwogen naar neutraal. In de VS blijft Pioneer overwogen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 03 mei Must read: Sell in May?
  2. 02 mei Must read: China onbetwist koploper in elektrische auto's
  3. 01 mei Must read: Helft groene fondsen blijkt niet groen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links