Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Best of IEXProfs: trends en toppers

Het was de week van de AEX die na een lange periode van horten en stoten eindelijk door de 343 heen brak. Maar het stierenfeestje duurde niet lang, de index is alweer teruggevallen binnen de bandbreedte waar het al maandenlang bivakkeert. Crowdsurfende kuddebeleggers werden daarmee flink op het verkeerde been gezet, maar de langetermijnbelegger ligt natuurlijk niet wakker van een paar schermutselingen op weekbasis.

Wat had hét platform voor de professionele beleggers u deze week te bieden aan informatie die wel langer dan een paar uur houdbaar is?

Hedgefunds creëren alpha, maar u hebt er weinig aan
Dr.Hoe – de vraagbaak van IEXProfs voor al uw vakmatige worstelingen – liet zijn deskundige blik dit keer gaan over de hedgefundindustrie. Voegt de doorsnee hedgefundbeheerder eigenlijk iets toe, in ruil voor de 2+20 die hij voor zijn beheerkunsten krijgt? Een recente Yale-studie becijfert dat hedgefunds tussen 1995 en 2009 gemiddeld 11,4% rendement vóór kosten behaalden. 

Haal je daar de kosten en de bèta (het rendement van de markt) van af, dan blijft er een alpha van 3% over. Dat klinkt mooi, maar een tweede onderzoek toont aan dat beleggers in hedgefunds op de lange termijn gemiddeld 4% minder rendement halen dan de hedgefunds zelf. Dan blijft er nog over… even rekenen…


Beleggingsfondsen: hoe eigenwijzer, hoe beter
Beleggers kijken naar het westen, het oosten en soms naar het zuiden. Maar de blik wordt bijna nooit naar boven gericht. Toch blijken de beurzen in Scandinavië beter te presteren dan de eurozone. En de beste fondsbeleggers komen ook nog eens uit die regio. Dat is natuurlijk t ekort door de bocht, maar de fondsen van drie Scandinavische partijen die zich deze week in Amsterdam presenteerden, doen het bovengemiddeld goed.

Odin, East Capital en Skagen varen wel bij hun eigenwijze aanpak. Ze laten de index links liggen en houden vast aan hun vaak contraire eigen stijl. Hoewel, die eigen stijl leunt wel erg op de lijnen die door Benjamin Graham zijn uitgezet. Ook leuk, zowel Odin als East Capital raadt op dit moment een eigen fonds af. Waar hoor je dat nog?

ETF’s: ook trackerbeleggers zijn op zoek naar yield
Hoogdividendaandelen zijn populair, maar wie niet zelf wil zoeken kan volgens Sander Heemskerk ook volstaan met de EuroStoxx Select Dividend 30 tracker van dbx. De tracker heeft een dividendrendement van 4,35%. De vastgoedtracker van EasyETF Epra heeft zelfs 4,5% aan dividend. En natuurlijk is er een ETF op high yield obligaties. Let wel op, want iedereen is tegenwoordig op zoek naar direct inkomen. De yields lopen daardoor al terug. Vroeg of laat stopt de muziek, en dan is er minimaal één stoel te weinig.

Tina & Ponzi, en ze leefden nog lang en gelukkig
Quantitative Easing 2 gaat volgens Abby Joseph Cohen uiteindelijk weer een omvang van 1 biljoen dollar krijgen. Volgens Bill Gross is de Fed bezig zijn eigen Ponzi scheme te maken, maar veel keus heeft de centrale bank niet. Tot inflatie hoeft het draaien van de geldpersen niet per se te leiden, want het evrse geld wordt helemaal niet uitgegeen maar gebruikt om schulden af te lossen. De aandelenmarkt is misschien helemaal niet zo slecht af met QE 2.

Structured products: toppertjes van het Damrak
Marcel Tak speurt al wekenlang in de oude doos op zolder naar oude structured products die door de huidige marktomstandigheden plotseling een heel aantrekkelijke risico-rendementsverhouding hebben gekregen. Dit keer snuffelt Tak dichter bij huis. De Rabobank AEX Note Mei 2016 kan op 200% aflossen als we tot de afloopdatum 7,9% per jaar stijgen (tot 520 punten).

Bent u – toch weer door de vermaledijde waan van de dag – na de afgelopen dagen wat minder uitbundig, dan is de Rabobank AEX Top Note volgens Tak een mooie keus. Zolang de AEX niet onder de 291 punten staat op de einddatum kunt u zelfs zonder stijging van de index een dubbelcijferig rendement opstrijken.

 


De Redactie van IEX Profs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. 


De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 13 mei Must read: Dat was de fossiele-energierally?
  2. 12 mei Must read: TikTok is niet voor beleggingsadvies
  3. 08 mei Must read: Amerikaanse consument heeft geld genoeg

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links