Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het drama WeWork

Het drama WeWork

Vanochtend presenteerde het Japanse Softbank de jaarcijfers. Deze waren bar slecht. De investeringsmaatschappij verloor afgelopen jaar maar liefst $17,7 miljard. De rampzalige belegging in WeWork is hiervoor de oorzaak.

Softbank investeerde inmiddels $18,5 miljard in het bedrijf van de beruchte oprichter Adam Neumann. Deze investering werd begin 2019 gedaan toen WeWork werd gewaardeerd op $47 miljard. Inmiddels wordt de waarde van WeWork geschat op $2,9 miljard.

Eigenlijk gaat er bij WeWork alles fout, wat maar fout kan gaan. Het kantoorverdelingsbedrijf was voor de coronacrisis al verlieslatend en dat wordt nu alleen maar erger. Door de coronacrisis wordt er op kantoor niet meer vergaderd en daar heeft het bedrijf last van.

Daarnaast zijn er ook andere problemen, zo wordt oprichter Neumann ervan verdacht dat hij tegen hoge prijzen panden verhuurt aan WeWork. Tevens zou Neumann geld lenen van WeWork tegen een lage rente.

Het is dus niet verrassend dat het niet boter tussen de investeerders van Softbank en Neumann. Er is onder andere een juridisch geschil tussen beide partijen. Softbank zou voor $3 miljard aan aandelen WeWork kopen, maar heeft daar nu geen zin in. Neumann zegt dat dit niet zomaar kan. Nee, het is een kwestie van tijd voordat het huwelijk tussen Softbank en WeWork op de klippen loopt.

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. Chasse_Patate 18 mei 2020 13:16
    "Door de besmettingsrisico's in het openbaar vervoer, toenemende drukte op de weg én het feit dat mensen met overgewicht een hoger risico lopen is de populariteit van de elektrische fiets grotendeels verklaard."

    Apart dat er een relatie wordt gelegd tussen overgewicht en de elektrische fiets.
    Ik zou mensen met overgewicht adviseren nou juist geen elektrische fiets te kopen en het er lekker gezond vanaf te trappen op een gewone fiets.
  2. forum rang 10 DeZwarteRidder 9 augustus 2023 12:21
    WeWork dreigt om te vallen: veelbelovende kantoorverhuurder ooit $40 miljard waard

    Redactie DFT
    1 min geledenin Financieel

    De Amerikaanse kantoorverhuurder WeWork laat weten dat er „substantiële twijfel” bestaat over het vermogen van het bedrijf om door te gaan. De onderneming verwijst daarbij naar de aanhoudende verliezen en opzeggingen van de lidmaatschappen van zijn kantoorruimtes.

    Het in New York gevestigde bedrijf verklaarde zich de komende twaalf maanden te concentreren op het verlagen van de huurkosten, onderhandelingen over betere huurovereenkomsten, het verhogen van de omzet en het aantrekken van kapitaal.

    De aanbieder van gedeelde werkruimtes zag zijn kantoorlocaties tijdens de eerste maanden van de coronapandemie leeglopen. Sindsdien heeft het bedrijf moeite om zijn kantoren weer goed gevuld te krijgen. De bezettingsgraad daalde in het tweede kwartaal dan ook in vergelijking met het voorgaande kwartaal.
    Wisselingen aan de top

    Het bedrijf kampt ook met wisselingen aan de top. Zo vertrok topman Sandeep Mathrani in mei om partner te worden bij het private investeringsbedrijf Sycamore Partners. WeWork heeft momenteel een interim-topman. Mathrani, die in 2020 het roer even overnam van voormalig topman Adam Neumann, schrapte eerder dit jaar nog honderden banen bij het bedrijf om kosten te besparen. Het bedrijf verklaarde daarnaast dat drie van zijn onafhankelijke bestuursleden worden vervangen door vier nieuwe bestuursleden.

    WeWork heeft in totaal iets meer dan 500.000 leden in zijn bestand verspreid over 23 landen. In Nederland is het Amerikaanse bedrijf voornamelijk actief in Amsterdam. De kantoorverhuurder is te vinden in het zakendistrict van de Zuidas, maar ook in het centrum van de hoofdstad zijn er flexibele werkplekken.

    Bekijk ook:
    WeWork nu zonder biertap en shots tequila toch op de beurs

    Beursgang afgeblazen

    WeWork beleefde onder oprichter Neumann al een turbulente tijd. In 2019 was de destijds veelbelovende start-up hard op weg naar een beursgang in de VS, waarbij er een waarde van $40 miljard op werd geplakt. Op het laatste moment ging daar een streep door nadat veel investeerder afhaakten vanwege de zorgen over de grote verliesgevendheid.

    In 2021 kwam er via een zogeheten omgekeerde beursgang toch nog een notering op Wall Street, maar Neumann maakte dat niet meer mee. Hij moest eerder al het veld ruimen. Op de beurs kon WeWork na een spectaculair debuut bepaald geen potten breken. De koers kwam in een vrije val terecht en zag de koers bijna geheel verdampen. Voor grote investeerder Softbank pakte de belegging in WeWork van bijna $17 miljard dan ook beroerd uit.

    Neumann heeft zijn bakens verzet. Met zijn vastgoedbedrijf Flow, dat actief is in de markt van woningverhuur, heeft hij de wind stevig in de rug. De waarde van Flow is inmiddels al weer opgelopen naar $1 miljard.
  3. forum rang 10 voda 9 augustus 2023 15:17
    WeWork twijfelt aan eigen voortbestaan
    Resultaten moeten verbeteren in komende twaalf maanden.

    (ABM FN-Dow Jones) WeWork heeft serieuze twijfels over zijn eigen voortbestaan. Daarvoor waarschuwde de Amerikaanse verhuurder van deelwerkplekken.

    In het afgelopen kwartaal bedroeg het verlies 397 miljoen dollar op een omzet van 844 miljoen dollar. WeWork had eind juni nog 680 miljoen dollar in kas.

    Vanwege dode cijfers in combinatie met de verwachte kapitaalbehoeften, waarschuwde WeWork dat het twijfelt over zijn eigen voortbestaan.

    "Het voortbestaan is afhankelijk van het succes van het bestuur om de liquiditeit en winstgevendheid in de komende twaalf maanden te verbeteren", aldus het bedrijf.

    WeWork wil de huren en kosten verlagen bij de heronderhandelingen met huurders. Zelf wil het bedrijf ook de kosten terugbrengen en wil het geld ophalen via de uitgifte van schulden of aandelen. Desinvesteringen behoren ook tot de mogelijkheden.

    Het aandeel lijkt woensdag 15,5 procent lager te openen. Het aandeel verloor dit jaar al 85 procent van zijn beurswaarde.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links