Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Europese beurzen breiden winsten uit

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen wisten dinsdag de winsten verder uit te breiden na de opmars een dag eerder. Beleggers verwerkten onder meer de resultaten van de grote Europese banken HSBC, UBS en Santander, olieconcern BP en farmaceut Novartis. Op het Damrak stond NIBC onder druk door onzekerheid over het doorgaan van de overname van de zakenbank.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1,2 procent hoger op 518,36 punten. De MidKap klom 1,4 procent tot 689,38 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt kregen er tot 1,5 procent bij.

NIBC werd 12 procent minder waard bij de kleinere bedrijven. Door de coronacrisis zijn er strubbelingen ontstaan in het overnameproces van de Haagse zakenbank door de Amerikaanse investeerder Blackstone. Volgens de koper komt de financiering van de deal in gevaar als NIBC zijn dividend niet uitkeert. Ook zouden toezichthouders volgens Blackstone bezwaren kunnen indienen omdat in de overnameplannen geen rekening was gehouden met de coronacrisis.

ABN AMRO

Koplopers in de AEX waren ABN AMRO en staalconcern ArcelorMittal met winsten van 5,2 en 4,2 procent. Betaalbedrijf Adyen stond onderaan met een min van 1 procent. Kiadis Pharma dikte 9 procent aan op de lokale markt. Het biotechnologiebedrijf heeft 12 miljoen euro opgehaald bij een Amerikaans investeringsfonds.

In Frankfurt ging Wirecard 14 procent onderuit. Volgens de Duitse betalingsverwerker, die van fraude wordt beschuldigd, komen uit het onderzoek van accountantskantoor KPMG vooralsnog geen misstanden aan het licht. Het bedrijf waarschuwde echter dat nog niet alle informatie beschikbaar is.

HSBC

HSBC zakte 1 procent in Londen. De grootste Europese bank zette vorig kwartaal 3 miljard dollar opzij voor verwachte verliezen uit faillissementen. In Madrid won Santander 1 procent. De Spaanse bank zette 1,6 miljard euro opzij voor slechte leningen en zag de kwartaalwinst met ruim 80 procent kelderen. UBS steeg 5 procent. De Zwitserse bank, waar ING-baas Ralph Hamers dit jaar de leiding overneemt, boekte afgelopen kwartaal meer winst.

Novartis klom 0,5 procent. De Zwitserse farmaceut wist de kwartaalwinst op te voeren en handhaafde de doelen voor 2020. In Londen daalde BP 0,6 procent. De Britse olieproducent zag de kwartaalwinst fors dalen doordat de vraag naar olie is opgedroogd vanwege de coronacrisis en de olieprijzen zijn gekelderd.

De euro was 1,0873 dollar waard, tegen 1,0836 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 8,8 procent goedkoper op 11,66 dollar. Brentolie kostte 2,3 procent meer op 20,45 dollar per vat.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: AFN

Meer over AFN

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links