Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slot: De week van het virus

Slot: De week van het virus

Het is een week geworden om snel te vergeten. Nu het gevreesde coronavirus het Europese land heeft bereikt, doen markten een behoorlijke stap terug.

Uiteindelijk sluit de AEX 4,0% lager en zo'n forse daling op weekbasis hebben we al even niet meer gezien. Heel onlogisch is het ook niet, aangezien we vorige week nog bijna een all time high op het bord zetten.

Daar komt bij dat de financiële schade door het coronavirus groot gaat zijn. Er zijn zelfs schattingen dat het 1%-punt van de Chinese economische groei kost. Als de uitbraak op korte termijn niet tot een halt kan worden geroepen, gaat het in de papieren lopen. 

Laat u niet gek maken

Toch denk ik dat we ons als beleggers niet al teveel zorgen hoeven te maken. Beurzen kijken immers altijd zo'n jaar vooruit en op het moment het coronavirus over zijn hoogtepunt is, zie ik de markten alweer snel herstellen.

De schade is waarschijnlijk dit kwartaal het grootst en is al deels ingeprijsd. Een paar goede berichten en die -4% kan binnen no time weer zijn ingelopen. Anderzijds vallen de macro's nu ook flink tegen. 

Vandaag kwam de Chicago PMI veel lager uit dan verwacht (42,9 vs 48,7 verwacht). Ook daalden de Duitse detailhandelsverkopen harder dan gedacht en kromp de Franse economie onverwachts 0,1% in het vierde kwartaal. Nee, het is even een slechte cocktail.

Flopper KPN 

KPN (-7,4%) is misschien wel het laatste aandeel dat last van het coronavirus gaat krijgen. Toch is de telecommer één van de grootste dalers van de week. Dit heeft natuurlijk allemaal te maken met de tegenvallende jaarcijfers.

Dat de omzet verder daalde, kwam uiteraard niet als een verrassing, maar de 9% lagere vrije cashflow is een tegenvaller. Door goed op de kosten te letten, kon deze in het verleden nog op peil worden gehouden. 

Als de vrije kasstroom omlaag gaat, is er simpelweg minder ruimte voor dividendverhogingen. Daarom hopen we dat het management zijn belofte voor een 5% groei van de vrije kasstroom in 2020 kan waarmaken. 

Zo niet dan is de afstraffing van het aandeel terecht. Op dit moment betaalt u 19 keer de winst over 2020 en ontvangt u 5,3% dividend. Een pittige waardering voor een bedrijf dat niet groeit. Maar goed, die 5,3% gaat u niet krijgen op een spaarrekening. 

KPN
Klik op de afbeelding voor een grote versie 

De afgelopen vijf jaar is KPN duidelijk achtergebleven ten opzichte van de AEX. Enige doekje voor het bloeden is dat de Europese telecommers het nog slechter hebben gedaan.

Topper Tesla

De koers van Tesla is niet te houden. De recente jaarcijfers gaven aanleiding om het aandeel nog 10% extra hoger te zetten. Met name de kasstroom was afgelopen jaar sterk, waardoor het bedrijf minder afhankelijk is van de kapitaalmarkt.

Reden voor RTLZ om er een item aan te besteden. Te gast is onze eigen analist Paul Weeteling. U kunt de uitzending terugkijken door te klikken op de link in de onderstaande tweet.

De lijstjes

  • AEX deze week: -4,0%
  • AEX deze maand: -2,5%
  • AEX dit jaar: -2,5%
  • AEX Herbeleggingsindex dit jaar: -2,3%

DAX krijgt grootste klap

Het is een beeld dat we wel vaker zien. Als de beurzen zakken, dan krijgt de DAX (-4,3%) de grootste klappen te verwerken. Daarentegen weten de Amerikaanse indices het verlies aanmerkelijk beter te beperken.

Met name de Nasdaq (-1,2%) blijft goed liggen. Het zijn de meevallende cijfers van Microsoft, Apple, Tesla en Amazon die hiervoor zorgen. Wat daarnaast opvalt, is dat de olieprijs steeds verder wegzakt. Het zwarte goud koerst op het laagste niveau sinds vorig jaar augustus.

Indices

AEX

Alleen Unilever (+1,6%) weet het hoofd boven water te houden. Het concern kwam eind december met een waarschuwing dat de onderliggende omzetdoelstelling van 3% niet wordt behaald. Als blijkt dat het 2,9% is dan valt het eigenlijk nog wel mee. Waarschijnlijk is dit de reden voor deze inhaalslag.

Daarentegen stelde Royal Dutch Shell (-8,3%) teleur. Mede door de dalende olieprijs halveerde de winst. Ook het cijferende Philips (-9,2%) kreeg een flinke draai om de oren.

AEX

AMX

Gelukkig meer groene cijfers binnen de AMX. Corbion (+5,7%) is de grootste stijger en sluit bijna op een nieuwe hoogste koers ooit. Logistiek winkelvastgoedfonds WDP (+3,0%) doet het ook wederom erg goed. 

Het tegenovergestelde zien we bij het winkelvastgoed. Eurocommercial Properties (-6,1%) en Wereldhave (-8,8%) hebben een hoge notering in het rijtje dalers. Laatstgenoemde ging €0,63 ex-dividend, maar dat is slechts een doekje voor het bloeden. Tot slot corrigeert ASMI (-11,2%).

AMX

ASCX

Pump- en dumpfonds Vivoryon (-10,5%) gaat de kliko in. Deze daling lijkt me puur sentimentsgedreven, want groot nieuws kon ik niet vinden over het biotechaandeel. B&S Group (-8,5%) ging niet mee met de rit omhoog en gaat nu twee keer zo hard omlaag. Toch liggen er volgens de IEX Beleggersdesk kansen.

ASCX

Bedankt voor uw bezoek en reacties. Deze week maakt Arend Jan zondag de vooruitblik.

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. Weert=No.1 31 januari 2020 20:05
    Het is niet alleen mar het virus. De markt is ziek. Eerst kwam Apple met een 50 cent hogere verwachting en de hele markt gaat als een speer naar boven, Europa incluis. Het zakt weg en dan komt dat krankzinnige aandeel Amazon met 10% meer winst en weer gebeurt het zelfde. Naskwak en ook andere indices vliegen omhoog, inclusief Europa.Nu komt het weekend er aan en Corona laat weer de boventoon spelen.Dit is de realiteit, zoals door mij op de voet gevolgd.Amazon is geen aandeel. Anders kon het net zo goed op 6000 staan. P/E--- nooit van gehoord.
  2. FairValue 1 februari 2020 01:31
    De rente is laag daarom staan aandelenmarkten relatief hoog, er is geen alternatief. Beter in Apple met 1% rendement dan op de spaarrekening.

    Dit zorgt er uiteindelijk voor dat de situatie in de wereld niet goed wordt ingeschat, dat aandelen te hoog gewaardeerd zijn en dat er een stevige correctie zal komen. Een halvering van de relatieve lage winst is ook meteen een correctie in het aandeel van 50%!

    Goed mogelijk dat het nu gaat gebeuren. Omzet en winsten van veel bedrijven zullen terug lopen als gevolg van het virus.

    Op termijn biedt dit nieuwe kansen voor de instappers. Van +6% groei naar negatief gaat pijn doen en daar zal op gereageerd gaan worden maar nadien weer mooi omhoog. Al naar gelang het moment van succesvolle bestrijding stap ik weer in.
  3. PWP 1 februari 2020 13:22
    quote:

    FairValue schreef op 1 februari 2020 01:31:

    De rente is laag daarom staan aandelenmarkten relatief hoog, er is geen alternatief. Beter in Apple met 1% rendement dan op de spaarrekening.

    Dit zorgt er uiteindelijk voor dat de situatie in de wereld niet goed wordt ingeschat, dat aandelen te hoog gewaardeerd zijn en dat er een stevige correctie zal komen. Een halvering van de relatieve lage winst is ook meteen een correctie in het aandeel van 50%!

    Goed mogelijk dat het nu gaat gebeuren. Omzet en winsten van veel bedrijven zullen terug lopen als gevolg van het virus.

    Op termijn biedt dit nieuwe kansen voor de instappers. Van +6% groei naar negatief gaat pijn doen en daar zal op gereageerd gaan worden maar nadien weer mooi omhoog. Al naar gelang het moment van succesvolle bestrijding stap ik weer in.
    @FairValue Zeg je nou serieus dat halvering van de winst een correctie van 50% betekent op het aandeel! Zelden zulke onzin gehoord.
  4. [verwijderd] 1 februari 2020 15:35
    Alles is kletspraat bij jullie trouwens, aandelen dan wel bedrijven zul je niet rationeel moeten bekijken. Maar wat doen jullie?, rationaliteit, gevoel, onderbuikgevoel, wordt er op los gelaten…Dan komen er sowieso hiaten die niet stroken met wat de gedachte was, dat herken je, zeg niet dat het niet waar is...
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links