Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fondsenrondje: Pharming en Besi stralen

Fondsenrondje: Pharming en Besi stralen

Vandaag beleven we het hoogtepunt van het kwartaalcijferseizoen. Over het algemeen worden de cijfers goed ontvangen door beleggers. Dit resulteert in een prima plus van 0,9% voor de AEX.

Met name zwaargewicht Relx (+3,0%) zorgt ervoor dat we in Amsterdam de weg naar het noorden vinden. De dataleverancier heeft een weging van 7,7% en zorgt er zelfstandig voor dat de hoofdindex 0,25% stijgt.

Wat mij betreft mag het 'saaiste fonds ter wereld' wel een hoger gewicht krijgen, want Relx weet iedere keer te voldoen aan de verwachtingen van de markt. De omzet steeg zoals zo vaak met 4%. Waarschijnlijk zijn beleggers met name tevreden over de forse groei van de divisie Risk & Business Analytics.

Besi

Ondanks dat Besi (+1,5%) de openingswinst deels prijsgeeft, zal niemand klagen over de derdekwartaalcijfers die de chipper heeft afgeleverd. De omzet daalde afgelopen kwartaal weliswaar met 3%, maar de markt ging uit van een krimp van 10%.

De reden dat het aandeel niet met grote stappen omhoog vliegt vandaag, is dat het management op korte termijn nog geen verbetering ziet. Iets waar de IEX Beleggersdesk wel stiekem op had gehoopt. Daar komt bij dat het aandeel al een mooie rit heeft gemaakt.

Voor het gehele jaar rekenen we op een winst per aandeel van €0,85, waardoor er een relatief hoge K/W van 37 uitrolt. Ondanks deze pittige waardering ziet de IEX Beleggersdesk kansen.

Pharming

De topper van de dag is Pharming (+9,4%). Ons meest geliefde huisfonds kwam met alleen maar goed nieuws langs. Allereerst hoeven aandeelhouders niet meer te vrezen voor een lang juridisch gevecht met branchegenoot CSL over de aangeklaagde werknemer Joe Chiao.

Ten tweede presenteerde het biotechbedrijf prima derdekwartaalcijfers. Steeds meer mensen maken gebruik van het medicijn Ruconest, waardoor de omzet een nieuwe opkikker kreeg. In de eerste negen maanden van dit jaar steeg deze met maar liefst 26%.

Ook onderaan de streep gaat het goed. Tot dusver heeft Pharming dit jaar €0,038 per aandeel verdiend en volgens de IEX Beleggersdesk kan de WPA groeien naar €0,05 á €0,06. Dat terwijl de consensus van Reuters was dat het biotechbedrijf dit jaar maximaal €0,04 zou verdienen. In dit licht valt de huidige koersstijging misschien zelfs een beetje tegen.

Brede markt

  • De AEX gaat 0,9% omhoog en daarmee troeven we de DAX (+0,5%) en CAC (+0,5%) af.
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) daalt 2,3% en noteert 11,9 punten.
  • De futures op Wall Street blijven dicht bij huis. Alleen de Nasdaq (+0,3%) komt enigszins van zijn plek. Dat zou zomaar te maken kunnen hebben met de goede cijfers van Tesla, dat voorbeurs ruim 20% hoger staat.
  • De euro stijgt 0,1% en noteert 1,113 ten opzichte van de dollar.
  • De Nederlandse (-0,25%) en Duitse (-0,38%) rente lopen een basispuntje op.
  • Goud (-0,2%) maakt pas op de plaats.
  • Olie: WTI (-0,7%) en Brent (-0,4%) vallen ook iets terug.
  • Bitcoin (-0,8%) is het de laatste maanden helemaal kwijt.

Het Damrak

  • KPN (-1,7%) valt tegen. De gehele Europese telecomsector ligt er door de bank genomen magertjes bij.
  • ASML (+1,7%) loopt daarentegen weer op. Nog een paar van dit soort dagen en er staat weer een all time high op het bord.
  • Voor de rest blijven de hoofdfondsen redelijk dicht bij huis.
  • Arcadis (+1,7%) gaat als de brandweer. De omzet van het bedrijf groeit met 5% en de Ebitda met 17%. Lelijke tegenvaller is de forse daling van de vrije kasstroom. Kortom, een mixed bag.
  • Een wilde rit voor het aandeel Basic-Fit. Het aandeel opende 0,5% hoger, stortte vervolgens af naar -4% en staat nu slechts 0,2% in de min. Misschien ontstaat deze volatiliteit doordat de koers van de sportschoolketen gisteren onder een belangrijk steunniveau sloot.
  • TomTom (-1,4%) heeft de winst van dinsdag volledig prijsgegeven. Van die overnamefantasie is dus vrij weinig meer over.
  • WDP (-1,7%) valt vandaag tegen, maar kent nog altijd een uitstekend jaar met een plus van 40%.
  • Brunel (-1,0%) heeft last van een adviesverlaging van ABN Amro.
  • Ajax (-2,1%) gaat in de uitverkoop na de 1-0 nederlaag tegen Chelsea. Desondanks is de kans levensgroot dat de Amsterdammers zich plaatsen voor de knock-outfase van de Champions League.  

Adviezen

  • Brunel: naar houden van kopen en naar €9,50 van €17 - ABN Amro
  • Pharming: naar €1,90 van €1,80 en kopen - Portzamparc

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. Niels Koerts 24 oktober 2019 13:13
    quote:

    Elvert schreef op 24 oktober 2019 11:48:

    Hallo Niels besteedt je morgen één stukje ja ja over Fugro, ben erg benieuwd wat jij van de cijfers vind ,of vind je dat één lastig verhaal .

    M.V.G
    Hoi Elvert,

    Fugro gaat morgen zeker aan bod komen. IEX Premium zal morgenochtend waarschijnlijk al met een update komen, maar in het fondsenrondje zal ik het zeker behandelen. Het is bijna een garantie dat er morgen een forse beweging gaat plaatsvinden. Op de richting durf ik mijn geld echter niet in te zetten.

    Met vriendelijke groet,

    Niels Koerts
  2. forum rang 7 ff_relativeren 24 oktober 2019 13:15
    Goedemiddag @ Niels,

    had de AFM vandaag een gevalletje OEPS, door de 3e kwartaalcijfers van Core Laboratories te vroeg naar buiten te brengen ?

    Publicatie Timestamp : 24 oktober 2019 - 23:15 uur.
    www.afm.nl/nl-nl/professionals/regist... .

    Dezelfde foute timestamp voor Core Laboratories NAAST andere publicaties van vandaag (AFM register Publicatie Voorwetenschap), waarin duidelijk te zien is dat de andere publicaties een timestamp van de ochtenduren dragen , in bijlage :

3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links