Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slot: +3,9%

Slot: +3,9%

Statistisch gezien is september de slechtste beursmaand van het jaar, maar dit jaar is alles anders. Het stimulerende beleid van centrale banken en goede ontwikkelingen omtrent de handelsoorlog tussen de VS en China helpen een handje.

Hoewel, goede ontwikkelingen. Het lijkt erop dat we aan het handelsconflict gewend raken, waardoor het een beetje op de achtergrond komt te liggen. Daarnaast kunt u wel uit voorzorg uw aandelen verkopen, maar alternatieven zijn er niet.

Daar komt bij dat er niets ergers is dan aan de zijlijn te staan, terwijl de markt verder oploopt. Hier schreef ik iets over in mijn vooruitblik voor deze week. Overigens word ik niet vrolijk van de inkoopmanagersindices voor de industrie die deze maand langskwamen. 

Iedereen weet dat het in Duitsland bar en boos is, maar ook de Chinezen houden het hoofd maar net boven water. Vandaag werd bekend dat de inkoopmanagersindex voor het midden- en kleinbedrijf slechts nipt boven de 50 uitkomt.

Gelukkig blijft de dienstensector wel groeien en daarom zijn we nog niet in een recessie beland. Alleen de Duitsers moeten vrezen, want zij zijn zeer afhankelijk van de automobielindustrie. Het is geen geheim dat die in een grote crisis verkeert. 

Beste beursjaar sinds 2009

Sinds de crisis is beursjaar 2009 voorlopig het beste. Toch komt beursjaar 2019 zeer dicht in de buurt. Het wordt echter een hele kluif om erop en erover te gaan, omdat de laatste twee maanden van 2009 uitermate goed waren. 

PostNL in de lift

Met dank aan deze prachtige beursdag behoort PostNL (+12,4%) tot de toppers van de maand. Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat het aandeel vandaag zo hard zou stijgen. Uiteraard is het besluit van staatssecretaris Mona Keijzer om de fusie met Sandd alsnog goed te keuren goed voor PostNL, omdat het een semi-monopoliepositie krijgt in de postmarkt.

Maar hier staat tegenover dat dit besluit niet als een verrassing komt. Keijzer had al eerder aangegeven dat zij voorstander was van één sterke speler in de postmarkt. Niet zozeer om de aandeelhouders van PostNL te spekken, maar wel omdat de postbezorging hierdoor efficiënter verloopt.

Dit maakt het voor PostNL mogelijk om nog langer vijf dagen per week de post te bezorgen. Juist dit is in het belang van Keijzer, omdat niemand in de politiek zit te wachten op een volksopstand.

Ondanks deze koersstijging ziet de IEX Beleggersdesk nog altijd kansen voor het aandeel PostNL. U leest de update door te klikken op de link in de onderstaande tweet.

Rentes

Een oersaai dagje in renteland. De Amerikaanse tienjaarsrente loopt twee basispuntjes op en dan hebben we het wel gehad. De Nederlandse yield blijft stabiel op -0,43%. 

Rentes

Bitcoin aan puin

Een beeld dat we niet vaak zien. De Europese beurzen vieren feest en de Amerikaanse indices blijven achter. Anderzijds neemt de dollar 0,8% in waarde toe ten opzichte van de euro en als we hiervoor corrigeren worden de verschillen aanmerkelijk kleiner. 

De enige assetcategorie die duidelijk verliest, is crypto. Bitcoin zakt deze maand bijna 13% en noteert $8.300. Nu lijkt het even niets meer te worden, maar deze gigantische digitale munt heeft mij al vaker positief verrast. Begin dit jaar stond er slechts $3.200 op de teller dus zo dramatisch is het nou ook allemaal weer niet.

Indices

AEX

Binnen de AEX is het ASML (+12,4%) dat de boel omhoog trekt. De chipgigant heeft een indexgewicht van 14,0%, waardoor het de hoofdindex zelfstandig 1,7% hoger zet. Oftewel, één aandeel is verantwoordelijk voor bijna de halve maandwinst van de AEX.

Takeaway.com (-15,7%) verging het een stuk slechter. Sinds er twijfels zijn of de overname van Just Eat doorgaat, gaat de koers bergafwaarts. Het aandeel lijkt met een getaxeerde K/W van 97 voor 2020 geprijsd voor perfectie.

AEX

AMX

Op de koers van Altice (+19,4%) is geen peil te trekken. Het aandeel staat erom bekend alle kanten op te bewegen. Deze maand kwam het positieve nieuws langs dat de kabelaar een deel van de uitstaande schuld kan herfinancieren tegen een lagere rente.

BAM (-14,0%) daarentegen is één groot drama. De onrust rondom het stikstofdossier zorgt ervoor dat veel bouwprojecten stilliggen. TomTom (-7,1%) valt sinds de investeerdersdag behoorlijk terug. Blijkbaar waren de verwachtingen te hoog gespannen. De koers van de navigatiespecialist liep in de aanloop naar dit event overigens behoorlijk op.

AMX

ASCX

Als de beurs hard omhoog gaat, moet u Kendrion (+9,0%) hebben. De Nederlandse producent van onder andere elektromagneten is gigantisch cyclisch én actief in China. Als er ook maar iets wordt gezegd over het handelsconflict, dan gaat de koers door het dak, of door het putje. Dit jaar is het vooral dat laatste.

ASCX

 

Adviezen

  • ABN Amro: naar €21 en kopen - Royal Bank of Canada
  • ArcelorMittal: naar €13 van €16 en houden - UBS
  • ASMI: naar houden van kopen en €72 - NIBC
  • KPN: handhaven op €2,90 en houden - ING
  • Philips: naar €52 van €41,50 en kopen - Goldman Sachs
  • Philips: naar €43 van €38 en houden - Independent Research
  • PostNL: handhaven op €3 en kopen - ING
  • Royal Dutch Shell: naar €31,05 van €30,50 en houden - Berenberg
  • Royal Dutch Shell: naar €30,95 en kopen - UBS
  • SBM Offshore: naar €20 van €22 en kopen - ING

De dag van morgen

1 okt Event Consensus
09:00   Nederland manufacturing PMI sep  
09:45   Italië manufacturing PMI sep 48,5
09:50   Frankrijk manufacturing PMI sep 50,3
09:55   Duitsland manufacturing PMI sep 41,4
10:00   EU manufacturing PMI sep 45,6
10:30   VK manufacturing PMI sep 47,0
16:00   VS bouwuitgaven aug 0,3% MoM
16:00   VS ISM manufacturing PMI sep 50,4
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 rene66 30 september 2019 20:37
    Dit vond ik net bij marktrealist. Er zijn dus gewoon partijen die via Reuters leugen verhalen naar buiten brengen, tenminste volgens Navarro. Die partijen hebben flink verdient aan dit indianen verhaal. Het is opmerkelijk dat Reuters daaraan meewerkt.

    "The report stated that US regulatory bodies might also delist Chinese stocks from the NASDAQ and NYSE exchanges. However, the fears were overblown. According to CNBC, President Trump’s trade adviser, Peter Navarro, dismissed the Bloomberg report. He said that the report wasn’t accurate.

    Navarro said, “That story, which appeared in Bloomberg: I’ve read it far more carefully than it was written. Over half of it was highly inaccurate or simply flat-out false……. It was really irresponsible journalism and the problem we have here … these bad stories push out the good. And what happens is as soon as Bloomberg puts it out there, there’s pressure from others to put it out there.”

    The Chinese government also warned that desilting or limiting China investments will hurt both countries. China’s Foreign Ministry spokesman, Geng Shuang, claimed that the move would have a negative impact on traderelations. He said that the move would “create turmoil in financial markets,”

    articles2.marketrealist.com/2019/09/j...
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links