Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slot: +15,1%

Slot: +15,1%

De eerste jaarhelft is alweer voorbij en is er een geworden waar we als beleggers alleen maar van kunnen dromen. De AEX weet maar liefst 15,1% te winnen en de herbeleggingsindex doet het met een plus van 17,7% zelfs nog een tikje beter.

In december was de angst groot dat economieën wereldwijd in een recessie zouden belanden. Daar kwam bij dat de Fed destijds nogal wat havikengedrag vertoonde. Slechte economische vooruitzichten in combinatie met de dreiging van renteverhogingen zijn een garantie voor lagere koersen. 

De ommekeer kwam begin januari toen Fed-voorzitter Jerome Powell een draai maakte en ineens geen plannen meer had om de rente te verhogen. Daarnaast bleken de kwartaalcijfers van bedrijven toch niet zo slecht als verwacht. Toen de vooruitzichten voor de tweede jaarhelft rooskleuriger begonnen te worden, was de AEX niet meer te houden.

Na amper vijf handelsweken had de hoofdindex al meer dan 10% gewonnen. Daarmee werd het gehele verlies van december weggepoetst. De index liep continu op tot de Amerikaanse president Donald Trump het wel genoeg vond. 

Handelsoorlog

Begin mei liet Trump via Twitter weten verschillende importtarieven in te voeren op Chinese producten en niet veel later volgde het bericht dat de Chinese smartphoneproducent Huawei op de zwarte lijst werd gezet. Een handelsoorlog was geboren.

Het beeld was dat met name cyclische bedrijven en de kleinere aandelen de grootste klappen kregen. ArcelorMittal, Besi en AMG kon u toen maar beter niet in portefeuille hebben. Defensieve havens zoals Unilever, Wolters Kluwer en Royal Dutch Shell bleven daarentegen uitermate goed liggen.

Het lijkt erop dat de dalende rentes hierin een grote rol spelen. Als beleggers moeten betalen om hun geld uit te lenen aan kapitaalkrachtige overheden, is de weg naar dividendaandelen snel gevonden. 

Ieder voordeel heeft zijn nadeel

We zien dat de dividendrendementen van sterke bedrijven door de oplopende koersen tot een dieptepunt zijn gezakt. Het nadeel is dat u hierdoor minder nieuwe aandelen kunt kopen voor het dividend dat u krijgt. Dat is slecht voor het rendement op lange termijn.

Hieronder ziet u het verloop van de dividendrendementen van Royal Dutch Shell, Unilever, Heineken en Wolters Kluwer.

VS
Klik op het plaatje voor een grote versie

Het grote plaatje is dat u in vergelijking met de afgelopen tien jaar relatief weinig dividend beurt op uw aandelen. Met name de winstuitkering van Wolters Kluwer (paarse lijn) is hard gedaald van 5,2% in 2009 naar 1,5% nu.

Alle indices omhoog

Beleggers die in de eerste jaarhelft een verlies hebben geboekt, kunnen waarschijnlijk beter wat anders doen. Op de Belgische beurs na, schoten alle indices met meer dan 10% omhoog. De Nasdaq en AMX weten zelfs een plus van meer dan 20% op het bord te zetten.

Niet onlogisch dat de volatiliteit een duikvlucht maakt. De angstbarometer zakte met 42% naar 12,8 punten. Dit betekent dat er relatief veel rust is op de financiële markten.

Indices

Rentes

Geen grote bewegingen in renteland. De Nederlandse vergoeding op tienjaars staatspapier daalt twee basispunten naar -0,16%. Wellicht brengt de G20-top spektakel.

Rentes

Over naar de lijstjes

  • AEX deze week -0,1%
  • AEX deze maand +4,0%
  • AEX dit jaar +15,1%
  • AEX-herbeleggingsindex dit jaar +17,8% 

AEX

Binnen de hoofdindex is DSM (+52,2%) de knaller van het jaar. De omzetgroei van 3% in het eerste kwartaal viel mij eerlijk gezegd een beetje tegen. De waardering van het chemie- en biotechnologiebedrijf is inmiddels opgelopen tot 21 keer de winst voor dit jaar.

Ondanks een sterk herstel deze maand is ArcelorMittal (-13,3%) de bleeder van het jaar. Het staalconcern heeft last van de Amerikaanse handelstarieven, waardoor Chinees staal goedkoop op de Europese markt wordt gedumpt.

AEX

AMX

In het liveblog schreef ik vanmiddag al iets over Altice (+85,9%). De Franse kabelaar is dit jaar niet te houden. ASMI (+58,2%) heeft als een van de weinige chippers geen last van de afzwakkende vraag naar chips.

Over PostNL (-23,7%) heb ik al vaak genoeg gemopperd. Dat sla ik voor het gemak maar eens een keer over. Vastgoedfondsen zoals Eurocommercial Properties (-12,9%) en Wereldhave (-15,3%) liggen er ook dramatisch bij. Simpelweg een gebrek aan vertrouwen in winkelvastgoed.

AMX

ASCX

Het aandeel van het jaar is Kasbank (+109,5%) al heeft waarschijnlijk geen enkele particulier het aandeel in portefeuille. Een dochter van Crédit Agricole deed een overnamebod met een premie van maar liefst 110%. Ook Wessanen (+42,6%) lijkt van de beurs te worden gehaald.

Aandelen op het gebied van duurzame energie presteren daarentegen belabberd. Windturbineproducent Sif (-13,7%) en specialist in energie-oplossingen Alfen (-18,4%) noteren bovenaan het rijtje dalers.

ASCX

Volgende week 

Zondag schrijft Arend Jan de vooruitblik. Bedankt voor uw bezoek en reacties deze week en een fijn weekend toegewenst.

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. TA=verlies 28 juni 2019 18:31
    De bomen groeien tot in de hemel lijkt het. Dit terwijl de files groeien en groeien, vakmensen niet te krijgen.. Ik vraag me af waar die groei nog vandaan moet komen, alles staat al onder spanning.
    De beoogde inflatie gaat er komen lijkt me en dik ook.
    Iedereen succes met beleggen. Ik volg het op de voet naar doe niet mee.
  2. I need a dollar 28 juni 2019 18:43
    quote:

    TA=verlies schreef op 28 juni 2019 18:31:

    De bomen groeien tot in de hemel lijkt het. Dit terwijl de files groeien en groeien, vakmensen niet te krijgen.. Ik vraag me af waar die groei nog vandaan moet komen, alles staat al onder spanning.
    De beoogde inflatie gaat er komen lijkt me en dik ook.
    Iedereen succes met beleggen. Ik volg het op de voet naar doe niet mee.
    Goede naam :)
  3. [verwijderd] 29 juni 2019 13:02
    Wat geweest is is geweest, daar zit een belegger niet op te wachten.
    Als in het technische 14,8% een belangrijk hoogte niveau is en 15,1% er al op zit kun je de belegger wel melden dat die een probleem heeft, en krijgt… Ook daar zit een belegger niet op te wachten natuurlijk, maar het is wat het is...
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links