Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Spel op de wagen

De AEX op 300. Om dit heugelijke feit te bereiken steeg de index 0,72%. De CAC 40 steeg 0,78% en de DAX 0,68%. De stijging van de AEX was volledig marktconform en toch staat daar bijna afgerond op nul 300 op de borden.

Het toeval speelt hierbij een grote rol, maar zoals ik gisteren al zei is er meer aan de hand. Hoewel de AEX zich heeft te schikken naar het buitenland, heeft ze toch de neiging rond honderdtallen steun en weerstand op te bouwen, of voor draaipunten te zorgen.

Het verbaast mij niet als 300 ook de komende tijd een rol blijft spelen. Dit spel hoeft zich niet tot op de millimeter van 300 af te spelen. Zoals in de weekgrafiek is te zien, kan hier best een redelijke marge voor worden genomen.

Bij de 500, 400 en 200 puntengrens was deze marge ongeveer 3 á 4%. Daarom mag binnen de bandbreedte 288-312 het spel zich ontvouwen.

Zowel op- als neerwaarts mogen er daarom niet te snel conclusies worden getrokken van of een definitieve doorbraak of een definitieve trenddraai.

China
En gaat het ondertussen in China? De iShares China 25 is zijwaarts door het stijgende trendkanaal gewandeld. De eerste waarschuwingssignalen zijn hier afgegeven, maar definitief is er nog niets. Dit is ook zichtbaar bij de MACD. Deze daalt al een tijdje, maar handhaaft zich nog net boven de nullijn. Een wankele situatie derhalve.


René van Mourik is partner bij Vlug, Davids & van Mourik. De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. Beide partners van Vlug, Davids & Van Mourik hebben geen posities in individiele aandelen; ze beleggen alleen in trackers en beleggingsfondsen. Stuur een reactie aan de auteur.


René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische/Cyclische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren.

Analisten van VDVM Research & Investment Consultancy hebben tenzij nader vermeld geen posities in individuele aandelen waarover advies wordt gegeven; ze beleggen alleen in trackers en beleggingsfondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: René van Mourik

René van Mourik René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com. Hiervoor was Van Mourik hoofdredacteur van ResearchXL, dat technische analyse-diensten aan professionele partijen levert. Tot 2003 werkte hij bij het Institute for Research and Invest...

Meer over René van Mourik

Recente artikelen van René van Mourik

  1. sep '12 Tijdelijke verstoring 7
  2. aug '12 Huizenmarktbodem begin 2013? 50
  3. mei '12 Tegennatuurlijk beleggen 14

Gerelateerd

Reacties

24 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 26 augustus 2009 08:48
    "Het toeval speelt hierbij een grote rol, maar zoals ik gisteren al zei is er meer aan de hand."

    Een lijntje trekken is niet zo moeilijk. Maar er is meer aan de hand, zo ja, wat is er aan de hand en wat voor invloed op de index.

    Achter de feiten aan lopen heb ik niets aan en voor toeval kan ik ook een roulette gebruiken.
    Laat dus aan duidelijkheid te wensen over.

    Hans
  2. [verwijderd] 26 augustus 2009 08:53
    Ja, er is meer aan de hand. Deze stijging is voornamelijk te danken aan de geldsmijterij van onze overheden. De consument en het bedrijfsleven doen nog steeds helemaal niks. Gebrek aan liquiditeiten. Dus afwachten wat er gaat gebeuren als de overheden de geldkraan dichtdraaien.
  3. [verwijderd] 26 augustus 2009 08:54
    wat een waardeloos verhaal. wat nou een marge boven en onder 300. NIEMAND is geinteresseerd in een stand van 300. alleen de telegraag voor de kop in de krant.
    Zulke stukken breken reputatie van Van Mourik snel af, voorzover hij die nog heeft na meervoudige onzinverhalen. Tijd voor vakantie??
  4. novital 26 augustus 2009 11:39
    Als een analist een uitspraak doet die tegen het zere been is van de lezers, omdat die een tegengestelde visie/positie hebben, menen ze flink van leer te mogen trekken. Kwalijk is dat dit tot voorbij bij de grenzen van het fatsoen schijnt te moeten.
    Respect en hoffelijkheid? Wat is dat meneer/mevrouw?
  5. [verwijderd] 26 augustus 2009 14:22
    De AEX heeft geen voorkeur voor honderdtallen. Dit is eenvoudig aan te tonen door naar een histogram te kijken van de afwijking rond honderdtallen. Ik heb voor de periode aug.2003 t/m aug.2009 een dergelijk histogram gemaakt.

    Er is een hele lichte voorkeur voor AEX slotkoersen rond de 240, 340, 440, 540.
    Deze beurswijsheid kan dus in het rond archief.
24 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links