Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Out of Stout

Vorig jaar was Stout helemaal in. Dit jaar is zijn Fortis Obam de underperformer in zijn categorie. De bordjes zijn verhangen, al is dat over een termijn van drie jaar of langer niet te merken.

Het is veel te vroeg om Rolf Stout af te schrijven. Maar de slechte prestatie is wel een feit, zeker als je het vergelijkt met Skagen Global. Die vergelijking is een stuk realistischer dan Fortis Obam af te zetten tegen Robeco of andere fondsen met een heel ander risicoprofiel.

Net als Rolf Stout trekt Filip Weintraub van het Noorse fonds zich niets aan van een index en komt het puur aan op stockpicking. Over de lange termijn zijn deze twee fondsen nog altijd een klasse apart.

Vooral Skagen Global dat over zowel vijf als tien jaar een geannualiseerd rendement van +19% laat zien. Fortis Obam zit na de vrije val van 2008 over vijf jaar op +9% en over tien jaar zelfs op slechts +3%.

Exit Obam
Enkele maanden geleden bouwde Fonz al zijn positie in vlaggenschip Fortis Obam af en sluisde de helft van dat geld naar Skagen Global. Puur uit oogpunt van risicospreiding. Tijdens de daling van het eerste halfjaar ging Obam harder onderuit, en toen het herstel inzette verwachtten we een nog sterker herstel van dit fonds. Maar dat blijft achterwege.

Obam verloor de afgelopen weken zelfs in een stijgende markt terrein op de wereldindex, terwijl Skagen Global verbaasde door ook in een dalende markt voor de index te blijven en nu weer sterker te herstellen. Het is duidelijk dat de Noren in deze volatiele tijden beter gepositioneerd zijn dan Ome Rolf. Dat is geen schande, het is voor Fonz wel een sein om in te grijpen.

Het Noorse fonds blijkt sowieso een stukje minder volatiel, wat goed zichtbaar wordt als je naar een termijn van drie jaar kijkt.

We gooien, voor het eerst in het tweejarig bestaan van de portefeuille, onze positie in Fortis Obam overboord. Omdat er nog meer volatiliteit op komst lijkt te zijn, afgaande op de berichten uit de VS van gisteren, kiezen we voor de veilige haven van JP Morgan Highbridge. Dat computergestuurde fonds blinkt juist in volatiele markten uit, en scoorde dit jaar al +8,7%.

De trade wordt, zoals u dat van Fonz gewend bent, morgen na 10:00 uur tegen de nieuwe intrinsieke waarde uitgevoerd.


Fonz is het beleggingsfondsen-alias van Peter van Kleef en Michiel Pekelharing, financieel journalisten en redacteuren bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat Van Kleef en Pekelharing posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. Om te reageren op deze column, klik hier.


Fonz is het beleggingsfondsen-alias van Peter van Kleef financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat Van Kleef posities heeft in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van zijn beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Beleggings-Fonz

Beleggings-Fonz is - u raadt het al - het beleggingsfondsenalias van redacteur Peter van Kleef, waarbij het witte t-shirt, zwartlederen jack en royale kuif (full disclosure: pruik) een vette knipoog zijn naar de ultracoole Fonzie uit Happy Days. Peter van Kleef is financieel journalist. Naast vliegende freelance klussen ...

Meer over Beleggings-Fonz

Recente artikelen van Beleggings-Fonz

  1. mrt '14 To Russia With Fonz 2
  2. jan '12 Doet u mij maar dividend 4
  3. okt '10 Succesvol gespreid richting 2011 5

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 19 augustus 2008 15:36
    Bekijk ook eens een ander mooi stock picking fonds:
    Carmignac Investissement
    Dit fonds is net als Fortis OBAM groei georienteerd, daar waar Skagen Global een typische waarde aanpak heeft.
    De rendementen van Carmignac zijn uitstekend en het fonds heeft zeer weinig overlap met Skagen Global.
    Kortom mijn aandelenfondsportefuille:
    combinatie Skagen Global + Carmignac Investissement.
  2. [verwijderd] 19 augustus 2008 18:56
    Volgens mij komt de underperformance van Fortis OBAM door de overweging in energie en grondstoffen. En die hebben het de laatste tijd flink voor hun kiezen gehad.

    Ik denk dat dit tijdelijk is: grondstoffen en energie zullen op termijn alleen maar schaarser en/of speelbal op het politieke wereldtoneel worden.
    Groetjes Dirk
  3. [verwijderd] 19 augustus 2008 19:24
    "Fonz dumpt Fortis Obam en kiest in deze volatiele markt voor een veiligere strategie..."

    Fonz wisselt teveel en maakt te weinig gebruik van defensieve optiestrategieen een combinatie van Fortis met bijv. Orange Global High Div. Fonds presteren samen even goed als Skagen, met dit verschil dat Obam in een opgaande markt beter presteert, het zit Obam even tegen dit jaar daarom is een positie van 10% genoeg, trouwens het jaar is ook nog niet om, de keuze van Ottomatic staat me ook erg aan.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links