Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fortis Obom

"Er zijn vakbroeders van u die volgend jaar Fortis Obam flinke klappen zien krijgen. De grote gokken die u neemt keren zich op een kwade dag tegen u," vroeg IEX Magazine eind vorig jaar aan fondsmanager Rolf Stout.

"Ik kreeg vorig jaar een FD/Morningstar Award uitgereikt en een fondsbeheerder zei tegen mij: "Puur geluk". Het enige waar ik dan op wijs, is dat ik in zeventien jaar maar vier keer een underperfomance liet zien."

Massaal ontdekte beleggend Nederland in de afgelopen jaren de hoge rendementen van Fortis Obam. De inleg verdrievoudigde in drieënhalf jaar. Dit jaar is er de kater - en niet zo'n kleintje ook.

Er zat weer een wanhoopsmail in de IEX-inbox: "Wat is er toch aan de hand met Fortis Obam? Nou eh, flink gedaald? Zonder gekheid, bij deze een poging tot antwoord.

Beurswonder
Eerst maar even de bikkelharde cijfers. Sinds begin dit jaar staat Fortis Obam op -26,4% en is daarmee verreweg het slechtste wereldwijd beleggende Nederlandse aandelenfonds. In de jaren daarvoor veegde het de vloer aan met de concurrentie. Beleggend Nederland ontdekte Fortis Obam massaal en het geld stroomde binnen.

Het vermogen nam toe van 1,7 miljard euro halverwege 2004 tot 5,3 miljard euro eind 2007. Het ziet er wel naar uit dat Stout over 2008 moet zeggen dat het zijn vijfde underperfomance is in achttien jaar. Benchmark MSCI World Index staat sinds 1 januari in euro's op -15,9% en alleen een beurswonder - die de wereld nog niet uit zijn - kan Stout redden.

Hoe staat het met zijn belangrijkste Nederlandse vakbroeders?

  • Robeco: -14,7%
  • ABN Amro Global Fund: -15,1%
  • Van Lanschot Global Equity Fund: -16,0%
  • SNS Wereldaandelen Fonds: -16,3%
  • Achmea Wereld Aandelen Fonds: -16,6%
  • ING Global Fund: -17,9%
  • Postbank Aandelen Fonds: -18,0%
  • Allianz Holland Wereld Fonds: -18,4%
  • Friesland Bank Aandelen Fonds: -20,4%
  • Aegon Wereld Wereldwijd Aandelen Fonds: -20,5%
  • Fortis Obam: -26,4%



    Tijdsperiode grafiek: 

    Stockpicks
    Ik heb voor deze tabel gewinkeld op Morningstar: wereldwijde aandelenbeleggingsfondsen van louter Nederlandse huizen. Ik heb alleen die fondsen genomen die louter en alleen de wereldindex als benchmark hebben. Lekker makkelijk die dingen. Met één muisklik belegt u al gauw in tweehonderd aandelen verspreid over de hele wereld.

    Het hangt van het specifieke fonds in hoeverre de samenstelling van de wereldindex strikt wordt gevolgd, of er meer eigen inbreng is van de fondsmanager. Stout is de bekendste stockpicker van het stel. Opkomende markten, energie en grondstoffen zijn zijn stokpaardjes. Hoewel het geluk hem nu in de steek laat, was hij hier goed in.

    Dat bewijzen de rendementslijstjes over de laatste drie, vijf en tien jaar die hij nog steeds aanvoert. Zijn Top 5 van investeringen geeft meteen de stijl aan van Stout en waar het dit jaar misgaat. Specifieke stockpicks van sommige voor mij totaal onbekende bedrijven met fikse koersschuivers (tussen haakjes gewicht in portefeuille):

  • K&S (Duitsland): +56,9% (3,3%)
  • Companhia Vale Do Rio Doce (Brazilië): -22,0% (2,9%)
  • ABB (zwitserland): -14,6% (2,9%)
  • Freeport-McMoRan Copper & Gold (VS): -17,3% (2,7%)
  • Alapis (Griekenland): -23,7% (2,6%)
  • MEMC Electronic Materials (VS): -43,1% (2,6%)

    Bijkopen
    Hoe kijkt Stout zelf tegen de huidige situatie en toekomst aan? "Het slechte nieuws zit in de koers, over zoveel jaar kijken beleggers terug op dit jaar als een geweldige koopgelegenheid", liet Stout op 3 juli nog optekenen door de Britse fondsensite City Wire. Te vroeg gejuichd? Sinds die dag tikte Mr. Market hem weer met 6,8% op de vingers.

    "De markten hebben de neiging om zowel naar boven als naar beneden toe te overdrijven" zegt Stout nog in het interview. Zijn eigen fonds is het levende bewijs: hard omhoog in opgaande markten en nu hard naar beneden in de bearmarket. Beetje hoge bèta. Voor wie dit nog niet te dol is, zijn er ook nog turbo's op Fortis Obam.

    Full disclosure rest mij nog en eigenlijk ook een beetje een persoonlijk antwoord op die vragensteller: ik beleg zelf maandelijks voor mijn pensioen in Fortis Obam en koop plukjes bij op dalingen.


    Arend Jan Kamp is eindredacteur en content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op aj@iex.nl

  • Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Arend Jan Kamp

    Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

    Meer over Arend Jan Kamp

    Recente artikelen van Arend Jan Kamp

    1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
    2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
    3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

    Gerelateerd

    Reacties

    14 Posts
    | Omlaag ↓
    1. Herr Professor 18 augustus 2008 17:38
      faculty.vassar.edu/lowry/ch5apx.html

      De kans dat 4 keer underperformance (dus 13 keer overperformance)op 17 jaar op 'puur geluk' is gebaseerd is 0.0245, dus dat is een rare uitspraak van die collega.

      Zijn score blijft goed: De kans dat 5 keer underperformen in 18 keer op toeval berust is minder dan 0.0481. Hij is dus nog steeds een statistisch significante overperformer.

      Gevalletje hoge beta denk ik inderdaad, dat hoort bij een momentumstrategie.
    2. Herr Professor 18 augustus 2008 17:43
      Robeco zit intussen weer op het niveau van half 2005, terwijl OBAM nog steeds op het niveau van eind 2006 zit. Robeco gaat dus ten opzichte van het behaalde resultaat eigenlijk harder naar beneden dan OBAM.

      Ik weet daar heb je niks aan als je een jaar geleden bent ingestapt (zoals ik...), maar toch.
    3. [verwijderd] 18 augustus 2008 18:07
      Bedankt voor je onderzoek naar het fonds, Arend Jan. Als de drie stokpaardjes inderdaad grof in het fonds zitten, dan is de daling ook wel te verklaren. Grondstoffen krijgen harde klappen nu de beurs weer iets stijgt, opkomende markten zijn nu ook niet echt the place to be. Blijft alleen energie over. Met een dag voor mijn vakantie heb ik de Fortis OBAM Turbo Long eruit gegooid met wat verlies. De Turbo heeft niet echt het resultaat kunnen halen t.o.v. het (kleine herstel) van de Europese beurzen. Jammer maar helaas.

      Het kan nu een mooi moment zijn om de turbo te kopen. Grondstoffen lijken hun bodem gevonden te hebben (goud, olie). Alleen de opkomende markten kunnen daar nog roet in het eten gooien. Maar twee weken zonder controle en een stoploss die ruim een euro eronder ligt, is mij net iets te tricky.
    4. [verwijderd] 18 augustus 2008 19:42
      Waarom is deze vraag niet gesteld en beantwoord door Jeroen Vetter van SNS Fundcoach met zijn nominatie voor de gouden stier, vorig jaar kwam Stout toch ook niet opdragen op zijn nominatie in de wacht te slepen, toen wist toch iedere verstandige belegger dat je op te top moet verkopen, behalve bij SNS Fundcoach die voerde de reclame op, schijnbaar hadden ze met de East Capital en China Fondsen nog niet voldoende geleerd, oh ja dit jaar was het Robeco Commity Fonds toch de kaskraker, marketing kan ook tegen je werken.
    5. [verwijderd] 18 augustus 2008 19:45
      wanhoopsmail in de IEX-inbox: "Wat is er toch aan de hand met Fortis Obam? "

      Deze meneer had je volgens mij moeten adviseren om gewoon lekker in staatsobligaties te gaan zitten oid. Lekker veilig en géén stress ipv in een "offensief" fonds te gaan zitten die van die stoffige, suffige benchmarkt durft af te wijken ;-)

      Trouwens lekker he ? Die plukjes naar beneden bijkopen....het kan me niet laag genoeg gaan. Maar ja mn BELEGGINGSHORIZON is dan ook een jaar of......20 :-)

    6. [verwijderd] 18 augustus 2008 19:53
      quote:

      Menno79 schreef:

      dat klopt niet, die statistiek

      je vergeet even de survivor bias. Bonferronietje dan maar?
      ja, de vraag is eerder of er van de 500 fondsen 1 zal zijn die 13 van de 17 keer 'kop' heeft gegooid in plaats van 'munt'.

      statistiek is vrij zinloos voor performance meting van beleggingsfondsen gezien de verhouding tussen rendement en volatiliteit en de hoeveelheid fondsen pas na decennia meten tot een uitspraak kunnen komen. en dan heb je nog diverse biases.

      en dan heb je het alleen nog maar over achteraf performance meten. en het verleden zegt zoals we allemaal weten 'niets' over de toekomst ;)
    7. Herr Professor 18 augustus 2008 20:48
      Van de 500 fondsen zal er dan inderdaad zuiver door kans een of twee 13 van de 17 keer munt gooien. In die zin kan het dus wel geluk zijn, of anders gezegd, er zal er altijd wel eentje zijn die dat kan roepen. Dat klopt inderdaad.

      Maar resultaten uit het verleden... wil ook niet zeggen dat de kans nu ineens groter is dat Stout blijft underperformen. De grootste kans is op een marktconforme prestatie, en er is meer kans op een plus dan een min performance. Vooral als je je bedenkt dat hij een momentum strategie volgt, en dus een hoge beta zal hebben. dat gaat dan gewoon hard naar beneden en hard naar boven (ooit weer...)

    8. [verwijderd] 18 augustus 2008 21:07
      Ik had ze verkocht vanwege de hoge koers een (te) strakke stop-loss ingesteld, later spijt (ze stegen weer door) Toen voor een deel van de positie turbo's gekocht, zul je altijd zien dan gaan ze alsnog dalen.

      Ik verdubbel mijn low pressure turbo's op deze koersen, kan dan in een goed jaar toch weer flink plussen. Obam heeft een bovengemiddelde performance vanaf de jaren 50. Zonder portefeuillerisico's maar tegen die index aanhangen levert ook niet zo'n bijzonder rendement,zie de robeco's en zo.
    9. [verwijderd] 18 augustus 2008 21:35
      Dit is slechts een voorbeeld van een aantal fondsen. Leuk dat men altijd tegen particuliere beleggers (die er niet zo veel verstand van hebben) zegt dat je vooral in fondsen moet gaan want dat is veiliger dan aandelen. Volgens mij blijkt hier uit dat het allemaal niets uitmaakt. Ook fondsmanagers zijn maar mensen en slaan (meer dan eens) wel eens de plank mis.
    10. [verwijderd] 18 augustus 2008 22:09
      De reclame omtrend Fortis OBAM is nu ook een stuk stiller. Sinds 8 acht jaar iedere maand obam aangekocht. Beleggen voor de lange termijn tuurlijk maar tis toch zuur dat je tegen het einde van je beleggingshorizon van 20jaar zo'n daling voor je kiezen krijgt. Mijn idee is eigelijk beter een gestage groeier dan 30 procent stijgen op een jaar een hoop tam tam en dan hard weer naar beneden.
      Blijf wel in obam maar de harde daling valt me wel tegen.
    11. [verwijderd] 4 oktober 2008 23:02
      De Beheerder is een 100%-deelneming van Fortis Investment Management NL Holding N.V., die op
      haar beurt een 100%-deelneming is van de wereldwijd opererende vermogensbeheerorganisatie Fortis
      Investment Management S.A. Fortis Investment Management S.A. opereert onder de handelsnaam
      ‘Fortis Investments’. Fortis Investments maakt onderdeel uit van de Fortis-groep.

      www.fortisobam.nl/documents/FFNhalfja...

      En Fortis Investment Management hangt onder Fortis Bank SA/NV (het 'belgische deel'). Beheer blijft onderdeel van het Fortis concern dat nog over is (dus het BE/LUX deel).

      Verder verandert er daardoor natuurlijk niets. OBAM's blijven gewoon verhandelbaar.
    14 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links