Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Slot: Geen paniek

Slot: Geen paniek

De AEX wist het verlies van vanochtend in de loop van de middag bijna goed te maken. Uiteindelijk rest er een min van 0,3%. Dit is iets beter dan de DAX dat 0,6% daalt. De positieve uitschieter is de CAC die vlak blijft liggen. 

De gehele dag bungelen de Spaanse en Italiaanse beurzen boven in het lijstje dalers met een verlies van 0,8%. Deze wisten, in tegenstelling tot de indices van de sterke Eurolanden, niet of nauwelijks te herstellen. Overigens moeten we deze daling ook weer niet overdrijven. Van code rood is nog geen sprake, ook niet voor de zwakke broeders binnen de Eurozone.

De rentes gaan in een brede lijn omhoog, al is er wel een duidelijk verschil waar te nemen tussen de sterke- en zwakke eurolanden. De Italiaanse, Portugese en Spaanse vergoedingen voor tienjaarsleningen stijgen met 5 a 7 basispunten, terwijl die van Nederland met 1 basispuntje oploopt. Toch zal de Spaanse premier waarschijnlijk niet rouwen om een rente van 1,5%.

Air France-KLM

ING

ING is de flopper binnen de AEX met een verlies van 2,1%. De bank heeft een exposure van €15 miljard aan Turkije en gezien de daling van de Turkse Lira, is er een ruime kans dat er het nodige op zou moeten worden afgeschreven. Martin meldt dat deze blootstelling nog enigszins meevalt.

Dit kan niet voorkomen dat beleggers het aandeel even van de hand doen. Toegegeven, rond het middaguur stond de koers even bijna 5% lager, dus een aanzienlijk deel van het verlies is in de loop van de dag ingelopen. Daarnaast hebben aandeelhouders van ING wel wildere ritjes meegemaakt in hun leven.

Pharming

Bij gebrek aan nieuws en beweging, is het de moeite waard om Pharming (+2,0%) weer eens wat media-aandacht te gunnen. 21 september, de dag waarop bekend wordt gemaakt of het biotechbedrijf toestemming krijgt om het middel Ruconest preventief te mogen toedienen voor prophylaxe in de VS, komt steeds dichterbij. 

Een ding wat zeker is, is dat de spanning onder Pharming beleggers gaat oplopen. Misschien geldt dit ook voor de koers van het aandeel, want deze is ondanks de stijging van 14%, een klein beetje achtergebleven op die van Galapagos dit jaar. Overigens kan dit morgen zo weer anders zijn, want winsten kunnen als sneeuw voor de zon verdwijnen bij biotechbedrijven.

Air France-KLM

Brede markt

 • De AEX maakt met een minnetje van 0,3% een kleine pas op de plaats. Positieve 'uitschieter' is de Franse beurs die 0,1% daalt.
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) gaat met 8,0% omhoog en noteert 13,33 punten. 
 • De Amerikaanse indices blijven dicht bij huis. Negatieve uitschieter is de Dow Jones die 0,3% daalt.
 • De euro daalt 0,1% en noteert 1,140 ten opzichte van de dollar.
 • De rentes op tienjaarsleningen stijgen over een breed front. Uitschieters zijn de Spaanse, Italiaanse en Portugese rentes.
 • Olie: WTI en Brent weten geen richting te kiezen en noteren vlak.
 • Waar is de tijd gebleven dat goud nog een veilige haven was. Vandaag gaat er gewoon even 1,3% af.

Het Damrak

 • De verzekeraars ASR en Aegon liggen met plusjes van 0,2% en 0,3% wel aardig. Het is de vraag of de stijgende rente hier de reden voor is, want de bewegingen zijn zeer gering. Het zegt genoeg over de drukte op het Damrak dat ik cijfers van een half procent of lager noem.
 • Aalberts (-1,3%) is een naam die we niet vaak noemen, maar zonder schokkende nieuwsberichten is het aandeel in de loop van het jaar gestaag gedaald. YTD staat er een min van 14,3%.
 • Net als ING (-2,2%) ligt ABN Amro (-1,1%) niet echt lekker vandaag.
 • Air France-KLM is de bleeder van de dag met een min van 4,1%. Beleggers kunnen een dreigende staking van KLM-piloten niet bepaald waarderen.
 • Flow Traders (-2,2%) weet niet te profiteren van de stijgende volatiliteit. In het blog van Arend Jan heb ik hier iets meer over geschreven.
 • Corbion (+1,1%) behoort tot de kopgroep binnen de AMX, maar heeft het verlies van afgelopen week nog lang niet goedgemaakt.
 • Brunel is gewoon de topper op het Damrak met een winst van 3,3%. Er zijn weinig dagen op de beurs dat een aandeel bovenaan staat met een soortgelijk percentage. Belangrijk nieuws is er echter niet. 
 • Beter Bed (-0,7%) zet op €5,69 wederom een nieuwe low neer dit jaar. Kijken we verder terug dan moeten we helemaal terug naar 3 januari 2005 om deze koers op het bord gezien te hebben. Overigens hebben beleggers in de tussentijd wel gewoon het dividend kunnen incasseren.

Adviezen

 • ABN Amro: naar €30 van €28,60 - Kepler Chevreux

Koersen op IEXONE

Onderstaand vindt u op IEXONE de koersen van uw favoriete aandelen. 


De dag van morgen

14 aug Event Consensus
04:00   China industriële productie jul 6,3%
04:00   China detailhandelsverkopen jul 9,0%
08:00   Brunel Q2-cijfers  
08:00   Curetis Q2-cijfers  
08:00   TKH Group Q2-cijfers  
08:00   RWE Q2-cijfers  
08:00   Duitsland flash BBP Q2 0,4% QoQ
08:00   Duitsland Inflatie CPI jul 0,3% MoM
09:30   Nederland flash BBP Q2  
09:30   Duitsland ZEW indicator aug -19,1
11:00   EU flash BBP Q2
Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Zijn passie voor beleggen heeft hier gelukkig niet onder geleden. In 2020 heeft hij zijn bachelor bestuurskunde ...

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 17 sep Slotcall: Winstverwachtingen lopen terug 3
 2. 17 sep IEX Podcast: handelen Fed-bestuurders met voorkennis? 5
 3. 15 sep Deze vijf aandelen hebben het meeste last van de gestegen grondstofprijzen

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
 1. Theodoor 13 augustus 2018 20:26
  ING heeft een tijdje geleden 8 miljard afgelost bij de Nederlandse staat. Inclusief 8% rente pj.Die liggen nog wel een keertje klaar als het moeilijk wordt voor ING. Maar ik denk dat de bank op eigen benen ook sterk genoeg is om dit op te vangen.Ik koop daarom nu juist wel ING aandelen.
 2. [verwijderd] 13 augustus 2018 20:39
  Geen paniek, aanhanger van Erdogan?..
  Juist als je paniek wilt moet je dat verkondigen… Valt dus verder door niemand nog schade aan te brengen, dat zaakje is al geregeld.., door Erdogan himself!

  Nou, ben benieuwd wanneer de Turkse mafia hier voor de deur staat, of erdoorheen rolt.. Maargoed kan altijd groffer, de man is dictator eerste klas, en zelfs met die eigenschap zal het 'm niet lukken dat land op poten te krijgen, ondanks dat zijn criminele en heethoofdige onderdanen verspreid over Europa zitten…
  Staats beveiliging aanvragen nu?..
  Ben benieuwd…..
 3. [verwijderd] 14 augustus 2018 11:53
  quote:

  Teleurstelling schreef op 14 augustus 2018 06:23:


  Ik denk het wel Helvan......link hoor. Wij mogen niks zeggen, maar andersom!!!!!!

  Link.., dat wordt het als je de mond houdt! Als de man economische terreur ziet moet ie daarvoor bij zichzelf zijn, het is immers pessimisme wat zowel iets verhandelbaar als wel economie drijft… En van zo'n, die, man word je niet vrolijk, kan ook amper want dictators zijn er niet om de boel op te leuken!.. Hij is het gevaar, wat naar zijn pijpen moet dansen, steek in dat land geen enkele Euro, Dollar, of gram goud, anders komt Europa nooit van deze man af… Laat de helften daar het maar opknappen!, zo simpel kan het zijn…

  Afwachten maar weer...
 4. forum rang 5 down 14 augustus 2018 16:40
  Nogmaals als die turken zo een grote mond blijven opentrekken tegen de usa dan zullen er snel enkele bommetje afgevuurd worden naar erdogans residentie denk Maar zover zal het wel niet gaan komen
  den ik De USA die heeft over de gehele wereld al meer relletjes uitgelokt die leiden tot het grijpen wapens naar de bedreigde staat zoals recent nog in het middenoosten waar telkens onrust heerst en naar wapens gegrepen word die door Rusland en de USA geleverd zijn..... Dus het wordt oppassen voor Erdogan die zich uit de tent laat lokken en daar intrapt Hij laat niet met zich sollen en treedt hard op tegen opstandige burgers die van de religie af willen
 5. [verwijderd] 14 augustus 2018 21:42
  quote:

  up en down schreef op 14 augustus 2018 16:40:


  Nogmaals als die turken zo een grote mond blijven opentrekken tegen de usa dan zullen er snel enkele bommetje afgevuurd worden naar erdogans residentie denk Maar zover zal het wel niet gaan komen
  den ik De USA die heeft over de gehele wereld al meer relletjes uitgelokt die leiden tot het grijpen wapens naar de bedreigde staat zoals recent nog in het middenoosten waar telkens onrust heerst en naar wapens gegrepen word die door Rusland en de USA geleverd zijn..... Dus het wordt oppassen voor Erdogan die zich uit de tent laat lokken en daar intrapt Hij laat niet met zich sollen en treedt hard op tegen opstandige burgers die van de religie af willen
  Internationaal Gerechtshof in Den Haag hoort deze man te staan! Stuur geen valuta of edelmetalen, maar een dwangbevel… Geen advocaat, geen hoor en wederhoor, maar gewoon op Zijn Turks…
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

AEX

789,49 17 sep
-8,66 -1,09%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links