Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dufheid, peptalk, goesting: Grolsch, Numico, Ohra

De uitbraak van de AEX boven 600 bleek slechts tijdelijk. Noem het maar een mislukte poging tot Hemelvaart van de index. Waarschijnlijk hebben we er met zijn allen iets te weinig in geloofd. Een volgende keer dan maar. De terugval van de laatste dagen is niet verontrustend zolang de AEX boven 585 blijft en de MLT-uptrend intact blijft.

Hoe lang deze trend stand houdt is de vraag, want de opwaartse potentie van de beurs lijkt op dit moment beperkt te worden door het gebrek aan echt gunstige ontwikkelingen in economie en bedrijfsleven. Er is aldus teveel ruis op de lijn voor een lange, felle rally, zo lijkt het. Veel van die ruis heeft te maken met de lastige situatie van een stagnerende economie in combinatie met een oplopende inflatie. Dit plaatst opnieuw vraagtekens achter het beleid van de ECB en de naar nu blijkt steeds minder geloofwaardige renteverlaging van de ECB met 25 basispunten enkele weken geleden.

Wat was nu werkelijk het doel van deze actie van onze witgrijze eminentie? Wil hij de economie aanzwengelen? Wil hij de euro een steuntje in de rug geven? Of betrof het slechts het afgeven van een signaal? Welke bedoeling Duisenberg er ook mee mocht hebben, het lijkt allesbehalve doeltreffend te noemen. Sinds de renteverlaging zijn er alleen maar zwakkere cijfers over de Europese economie naar buiten gebracht terwijl de euro nieuwe dieptepunten opzoekt. Als de ECB al een lijn had willen zetten, dan had deze minieme verruiming nooit op zich mogen staan, maar had het de eerste in een serie moeten zijn. Maar een serie Europese renteverlagingen lijkt onmogelijk op zijn plaats gezien de sterk inflatoire tendensen die nu ook buiten Nederland om zich heen grijpen. De ECB kon dus afgelopen woensdag niets doen. En de euro… hij zakt door.

Kortetermijn-posities: Tucht der Dufheid
Doorgaans zorgen speculatieve trades op de korte termijn voor het nodige vuurwerk, maar met Onno’s recente handelsspeeltjes Grolsch en Brunel lijkt er eerder sprake van tucht der dufheid in de derde graad. Twee aandelen die na enige schermutselingen weer lijken verzand in lethargie, dat schiet niet op. Het warme weer en het winnen van de Mastel Cup (sic) door voetbalclub FC Twente zou het Enschedese brouwerijaandeel toch moeten helpen. Onno was bij dat laatste evenement aanwezig en heeft met eigen ogen mogen zien dat er een enorme hoeveelheid Grolsch-bier doorheen werd gejaagd, maar meer dan het genot van het bier zelf heeft het hem niet opgeleverd.

Voor Brunel ongeveer hetzelfde verhaal, ook hier lijkt de speculatieve beweging even gestopt. De jaarvergadering bleek een non-event, er werden geen koersbeïnvloedende mededelingen gedaan.

Misschien moet Onno toch maar eens wat gaan rommelen in aandeeltjes van failliete boedels als Ring!Rosa en Management Share, die deze week merkwaardige koerssprongen lieten zien van soms wel honderden procenten op een dag. Heeft met beleggen niets te maken, maar voor de handige daytrader valt hier een rendement te maken dat voor menig topbelegger nimmer is weggelegd. En uiteindelijk is elke cent winst er een, of die nu afkomstig is uit een wetenschappelijk verantwoorde fundamentele beleggingsstrategie of uit een ordinaire speculatieve trade.

Peppillen en peptalk, dat moet Numico zijn
Serieuzer is de poging die Onno met Numico wil wagen. Onno opende vrijdag vlak voor sluiting een KT-positie in dit aandeel (46,60 euro) naar aanleiding van een artikel in NRC Handelsblad. Hierin gaf bestuursvoorzitter Van der Wielen te kennen een fusie met een farmabedrijf als Novartis of Bristol-Myers wel te zien zitten. Eén en ander zou dit jaar nog moeten plaatsvinden. Met deze uitspraak zet Numico zichzelf voor de zoveelste keer in korte tijd in de etalage, zodat we onderhand serieus rekening moeten gaan houden met het einde van Numico als zelfstandig bedrijf. Eerder al stelde men, zelfstandigheid niet als het grootste goed te zien en deed men beklag over de lage beurskoers. Er werd zelfs gejammerd over de hinder die de koers ondervindt van de short-posities die hedgefunds in het aandeel schijnen te hebben. Kortom, een wel erg opzichtige poging de koers omhoog te praten.

Het leuke is dat deze peptalk op een goed moment komt. Numico staat namelijk op het punt om ook grafiektechnisch een koopsignaal voor de MLT af te geven. De kans is dus groot dat de vrijdag geopende KT-positie een staartje krijgt en uiteindelijk in Onno’s MLT-segment terecht zal komen.

Misschien is Red Bull wel een drankje dat goed in het assortiment van Numico zou passen. Het schijnt je vleugels te geven en dat is nou net wat de koers van het aandeel volgens CEO Van der Wielen nodig heeft.

Posities voor de Lange Termijn (LT)
Onder impuls van de middellangetermijn-rally op de Nasdaq laat ook het gros der technologiegerelateerde LT-posities een fraaie performance zien. Hiermee wordt een eerdere stelling bekrachtigd dat een beursherstel zich voornamelijk in tech-waarden zou manifesteren. Over de duurzaamheid van dat herstel op langere termijn heeft Onno zijn twijfels, zodat de kans groot is dat in deze LT-portefeuille gaat worden gesneden. Maar voorlopig hebben we de wind in de zeilen.

De negen LT-posities zijn Biopharma Fund, Ohra New Energy, RG Comm. Tech, Cisco, Open TV, Unit 4, Landis, Philips en VNU. De aankoop van Cisco enige tijd terug op 15 dollar bleek een goede zet, het aandeel staat onderhand 50% hoger. Een aardig staaltje van bottomfishing, maar dan wel één met de overtuiging van een pijltjesgooiende aap. Meer geluk dan wijsheid dus, want het lukt Onno doorgaans niet, op de hoogste koers te verkopen en op de laagste koers te kopen.

Ook OpenTV brandde weer eens ouderwets los met koerssprongen op één dag van 10% of meer. Aanleiding was het bericht dat Philips de software van OpenTV gaat gebruiken in haar apparatuur. Cijfers over het uitdijende aantal settop-boxes dat draait op OPTV-software alsmede geruchten over alliantievorming, brachten extra vaart in de koersvorming.

Met Philips is trouwens een van de twee achterblijvers in Onno’s portefeuille genoemd. De koers heeft te lijden van de toch wel verontrustende berichten uit de semiconductor-wereld, alwaar de cyclus dieper gaat dan ooit tevoren. Het herstel zal aldus langer op zich laten wachten. Daarnaast zal de oplossing voor de af te stoten PCC-divisie (de mobieltjes) Philips meer geld kosten dan opleveren, en dat is ook al geen leuk vooruitzicht.

De andere achterblijver, Unit 4 Agresso, verdient op de toch wel lage koers van 33,70 euro een extra koop-aanbeveling. Zeker nu de andere software-aandelen een herstel hebben laten zien valt de apathie bij dit fonds op. Op circa 33 euro lijkt steun te liggen. Binnenkort ligt deze steun op 16,50 euro, want per 5 juni aanstaande wordt een 1-op-2-splitsing doorgevoerd.

Tot slot lijkt het gerechtigd nogmaals de aandacht te vestigen op het Ohra New Energy Fund, nu de opkomst van alternatieve energie zelfs de cover van een beleggingsblad haalt. Dit breed opgezette energietechnologiefonds is geschikt voor hen die via de Amsterdamse beurs in deze sector van de toekomst willen beleggen, maar niet de kennis en de goesting (IEX heeft ook Belgische lezers) hebben om dat op individueel fondsniveau te doen.


Onno is de persoonlijke raadgever van de zelfstandig beleggingsadviseur Lodewijk G. Hillen. Op moment van publicatie is hij prive long Landis en Open TV. Onno/Hillen handelt vaak in beleggingen waar hij over schrijft, en zijn posities kunnen op elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Reageren? Email naar onno@iex.nl

Onno is de persoonlijke raadgever van de zelfstandig beleggingsadviseur Lodewijk G. Hillen uit Losser. Met zijn eigen beleggingsadvieskantoor VermogensVisie ondersteunt hij particulieren bij het beleggen in aandelen en daarvan afgeleide producten (derivaten). Op moment van publicatie heeft Onno/Hillen geen posities in genoemde aandelen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Onno

Leon Hillen, bij onze lezers bekend als Onno, voedt als meedenker in de weekeinden de IEX-site met beleggingswijsheden. Met zijn eigen beleggingsadvieskantoor VermogensVisie ondersteunt hij particulieren bij het beleggen in aandelen en daarvan afgeleide producten (derivaten). Hillen houdt op IEX.nl de Modelportefeuille Nederl...

Meer over Onno

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links