Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Zandzakje minder

Fonz heeft heel erg stil gezeten, de afgelopen weken. Veel meer kon Fonz ook niet doen, want de markt ging te hard naar beneden om nog een reddingsboei uit te gooien.

De daling kwam niet helemaal als een verrassing. Volgers van de modelportefeuille IEX Funds of Fonz weten dat we al maanden bezig waren zandzakken aan te slepen.

De positie in mixfonds Carmignac Gestion Patrimoine werd stapje voor stapje versterkt en dat heeft als een valscherm gewerkt, tijdens de demasqué van de markt in januari.

Niet dat Fonz geen pijn geleden heeft (-11% dit jaar doet zeker pijn), maar het had een stuk erger kunnen zijn, vooral vanwege de hoge bèta van enkele andere posities in de portefeuille.

Eén teentje
In de roetsj naar beneden werd de voorsprong op de MSCI World alleen maar verder uitgebouwd, dankzij het keurig stil blijven liggen van Patrimoine. Nu de markt tot diep in de overdrijvingsfase is doorgedrongen, durft Fonz het voorzichtig aan de positie in het mixfonds iets af te bouwen en 5.000 euro over te sluizen naar het vorige paradepaardje Fortis Obam.

We doen dat behoedzaam, één teentje in het water. Het is tenslotte nog volkomen onduidelijk of het herstel doorzet. Als de Amerikanen er achter komen dat Ben Bernanke zo’n beetje alle ballast al uit zijn zwalkende Fed-helicopter heeft gemikt, kan de paniek zomaar weer toeslaan. In dat geval houdt de laatste bodem (AEX 400) geen stand.

Het zwaar Azië-zwangere Obam moet echter wel enig herstel kunnen laten zien na een desastreuze start van het jaar. Daar willen we graag van profiteren, al bestaat de kans dat we bij het samenpakken van donderwolken weer veilig schuilen in de armen van Edouard Carmignac.

Trade-vertraging
De trade wordt zoals u van Fonz gewend bent morgenochtend na 10:00 uur tegen de nieuwe intrinsieke waardes doorgevoerd. Opmerkzame lezers hebben ondertussen gezien dat de aanschaf van Magna India Fund nog niet is doorgevoerd. We wachten nog op de NAV van 21 januari.


Fonz is het beleggingsfondsen-alias van Peter van Kleef en Michiel Pekelharing, financieel journalisten en redacteuren bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat Van Kleef en Pekelharing posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. Om te reageren op deze column, klik hier.


Fonz is het beleggingsfondsen-alias van Peter van Kleef financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat Van Kleef posities heeft in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van zijn beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Beleggings-Fonz

Beleggings-Fonz is - u raadt het al - het beleggingsfondsenalias van redacteur Peter van Kleef, waarbij het witte t-shirt, zwartlederen jack en royale kuif (full disclosure: pruik) een vette knipoog zijn naar de ultracoole Fonzie uit Happy Days. Peter van Kleef is financieel journalist. Naast vliegende freelance klussen ...

Meer over Beleggings-Fonz

Recente artikelen van Beleggings-Fonz

  1. mrt '14 To Russia With Fonz 2
  2. jan '12 Doet u mij maar dividend 4
  3. okt '10 Succesvol gespreid richting 2011 5

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 23 januari 2008 14:06
    quote:

    superloeloe schreef:

    een daling kwam niet als verrassing? Laat me niet lachen. Als je met je neus erbovenop had gestaan had je het nog niet gezien.

    Ongelooflijk wat een proletariërs hier.
    Beste Superblabla,

    Bedankt voor je uitermate zinnige reactie. Fijn ook dat je onze uitspraken even simplificeert en naar eigen inzicht samenvat. Prettige beursdag verder nog.

    Fonz
  2. [verwijderd] 23 januari 2008 14:15
    Hahaha geweldig. Een reactie. Helaas voor u beste fantasfonzie(tje) zijn de afgelopen dagen geweldig voor mij. Tuurlijk jammer voor de verliezers, Maar het adagium eigen schuld dikke bult lijkt hier wel een beetje op zijn plaats.
    Daarnaast toegegeven, ik reageer op slechts een frase uit uw verhaaltje. In mijn opinie zijn er geen gedegenverhalen te vinden op de VP van de IEX. Alleen proletarische. Jawel ik kom even langs om te plagen. Daaruit kunt u wat leren of er tegenin gaan en pogen mijn reactie ietwat belachelijk te maken. dat siert een VP schrijver niet.
    U ook veel succes om de verliezen te beperken.

    Ciao,

    S.
  3. forum rang 7 ffff 23 januari 2008 14:27
    Jawel ik kom even langs om te plagen. Daaruit kunt u wat leren ...........

    Superloeloe,

    Ik heb je posting op de het artikel van de VP gelezen, maar wat valt er nou uit jouw posting te leren...?
    Ik zeg dat niet om te sneren, maar ik kan er echt geen interessante opmerking in vinden.

    Nou ja, wellicht vroeger...maar als ik de lange kopie lees die je gisteren plaatste en waar je blijkbaar op geabonneerd bent, dan lees ik daar
    eigenijk gewoon een up-date van de toestand zoals je die op zoveel goede websites vindt en waarvoor ik me dus ook niet zou abonneren.

    Rest nog dat aan het einde van het artikel men belooft met een VISIE te komen.

    Jammer, dat je die nou net niet geplaatst hebt. Want in de lange kopie van gisteren stond niks nieuws, alleen maar een opsomming van de gebeurtenissen van de dag.

    Maar wat we daar verder mee doen....hoort U vanavond, staat er in je posting...

    En toen hoorden we niks meer....

    Peter
  4. [verwijderd] 23 januari 2008 14:53
    Dag Peter,

    ik reageer even in deze draad. De afspraak mbt FS abo's is dat de info excl. is voor de abo's Daarnaast stond er wel degelijk info in die niet!! behandeld wordt/ werd op de gratis fora.
    Tot slot is de update nog niet binnen en was dat wel het geval... nou dan geld de regel dat het voor de abo's is. Sorry.
    je moet ondertussen wel zware klappen hebben opgelopen. Hopelijk blijft het bastion "peter" staan.

    Succes.

    S.
  5. forum rang 7 ffff 23 januari 2008 16:08
    Superloeloe,

    De klappen worden met het uur erger......

    Ik krijg nu al hele vreemde associaties van: " Nou ja, op mijn leeftijd was die, en die en die al dood..." En... Failliet kunnen we in ieder geval nooit gaan, gezien de diversificatie.....

    Vreemd en leerzaam tegelijk. Al was het maar voor jezelf! Volgens mij kunnen psychologen in de KK veel praktijkervaring opdoen.

    Ik moet zeggen dat ik " er wel tegenkan", dat ik niet wegloop, maar "lekker" is anders.

    Ook veel succes en ik begrijp het niet willen schenden van de exclusiviteit van de uitgever. Is waardering voor op te brengen.

9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links