Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Tracker Tips: Een Olympische ETF

Tracker Tips: Een Olympische ETF

De Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang zijn net begonnen. Nederlandse schaatsliefhebbers zullen deze maand massaal overdag voor de televisie kruipen om onze Sven en consorten te zien glanzen.

Zou dit evenement de economie van het gastland een mogelijke boost kunnen geven of geeft het winnen van de meeste gouden medailles een betere indicatie?

KOSPI-index

Wat de gastheer van dit jaar betreft, ondanks de oplopende spanningen op het schiereiland als gevolg van de nucleaire dreiging van Noord-Korea, noteerde de KOSPI-index van Zuid-Korea in 2017 een rendement van 38,1%.

Ter vergelijking: de MSCI All Country World Index (ACWI) haalde een rendement van 24,6%. Tot nu toe in 2018 daalde het Koreaanse aandeel met 2,7% in vergelijking met de daling van 0,6% van de ACWI.

MSCI Korea UCITS ETF

Uiteraard bestaat er een ETF welke de Zuid-Koreaanse aandelenmarkt volgt. Fondsaanbieder iShares heeft een gerelateerde tracker uitgegeven die beursgenoteerd is op Euronext Amsterdam met de ticker IKRA.

Veruit de grootste weging in de index is Samsung Electronics met een blootstelling van ruim 25% in de mand. De onderliggende 116 bedrijven worden daadwerkelijk gekocht en het beheerde vermogen is ruim een half miljard euro.

De statistieken

Gemiddeld genomen presteerde de markt van het gastland slechter dan de MSCI All Country World Index gedurende drie perioden sinds 1988: het jaar voordat de Olympische Spelen werden gehouden; het jaar dat de Olympische Spelen plaatsvonden, en de periode van twee jaar die het jaar van het evenement omvat, en het jaar daarop.

Het gemiddelde rendement voor het gastland tijdens het jaar van de Olympische Winterspelen was bijvoorbeeld 4,6%, tegenover 7,5% voor de index.

Wellicht statistisch interessanter is het om te kijken naar het land dat de meeste gouden medailles wint tijdens een internationaal sportevenement. Het winnen van gouden medailles kan een teken zijn van onderliggende gezondheid in de economie van een land.

Het zou kunnen weerspiegelen dat een land over voldoende middelen beschikt om te investeren in activiteiten zoals sport, wat een goed voorteken is voor de toestand van andere delen van de economie van dat land.

Twee jaar daarna

Gedurende de periode van twee jaar na de winterspelen deden de markten van landen die de meeste gouden medailles hadden gewonnen het beter dan de ACWI. Het gemiddelde rendement van de markten van de landen die in deze tweejarige periode de meeste gouden medailles hadden behaald, bedroeg 22,9% tegenover 19,7% in de index.

In 2006 bijvoorbeeld zag Duitsland zijn markt stijgen met 24,1% na het winnen van de meeste medailles, tegenover een rendement van 15,1% voor de index. En gedurende de periode van twee jaar daarna steeg het met 69,3% tegenover slechts 29,7% voor de index.

Zwierige correlatie

Zoals met veel eigenaardigheden in markten, zoals de januari-barometer, sectorrotatie en de beurswijsheid "Sell in May and go away", is er vaak geen goede verklaring.

Maar dat wil nog niet zeggen dat beleggers er geen geld mee kunnen verdienen. Ik wens alle lezers van IEX in ieder geval veel kijkplezier tijdens de winterspelen.

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds en heeft als specialisme Exchange Traded Funds (ETF’s). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Michael Mooijer

Michael Mooijer is als directeur verantwoordelijk voor het fondsmanagement bij het fondsenlabel Fresh® van OHV Institutional Asset Management. Hij is sinds 1991 werkzaam in de financiële wereld en zijn expertise ligt vooral op het gebied van trackers. Hij werkte eerder onder meer bij Flow Traders als senior ETF trader en bij...

Meer over Michael Mooijer

Recente artikelen van Michael Mooijer

  1. dec '21 Outlook 2022: mijn ETF-portefeuille voor 2022 10
  2. dec '21 Tracker Tips: een biotechnologische revolutie 1
  3. nov '21 Tracker Tips: een koperen belegging 4

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links