Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Emerging Markets 2017 en 2018

Emerging Markets 2017 en 2018

Voor de MSCI Emerging Markets werd 2017 het beste jaar sinds 2009. De in dollars uitgedrukte index sprong maar liefst 38% hoger, tegenover een winst van 23% voor de wereldindex. Na (lichte) verliezen in 2013, 2014 en 2015 was de index enigszins achtergebleven op de grote beurzen.

De winnaars

Het is opmerkelijk dat de MSCI Emerging Markets veel sterker steeg dan de meeste individuele indexen van de groeimarkten. Dit is te verklaren door de fenomenale stijging van de Chinese internetaandelen Tencent en Alibaba (samen goed voor 9,2% van de index).

De Chinese beursindex ging daarentegen nauwelijks vooruit omdat de ‘oude’ aandelen uit de telecom-, de energie- en de financiële sector pas in de tweede jaarhelft beter begonnen te presteren. De traditionele Chinese aandelen zijn nog relatief goedkoop. Bovendien worden de Chinese A-aandelen vanaf dit jaar geleidelijk aan in de MSCI- indices opgenomen.

Op niveau van de regio’s was er in 2017 vooral een opmerkelijk goede prestatie van Oost-Europa, exclusief Rusland. Vooral Polen profiteerde van sterke economische cijfers (in het derde kwartaal klom het BBP met 3,7%). Het conflict met de EU had geen effect op de beursontwikkeling.

Het is echter onzeker of het land de sterke prestatie kan aanhouden. Er ontstaat immers wat gevaar voor een oververhitting van de economie. De export boomt, de lonen stijgen en de werkloosheid is laag. De detailhandelsverkopen lagen eind 2017 meer dan 10% hoger dan een jaar eerder. Ook Tsjechië kent een sterke economische groei, zodat de centrale bank afgelopen zomer al besloot om de rente te verhogen.

Chili was de beste Latijns-Amerikaanse beurs. De markt profiteerde van de koperprijs en van de verkiezingsoverwinning van de centrum-rechtse Piñera. Door een verlaging van de vennootschapsbelasting en een versoepeling van overheidsreglementeringen wordt er voor de volgende jaren een economische groeiversnelling verwacht.

De verliezers

Emerging markets kunnen jaarlijks erg sterke bewegingen maken en vaak zijn de verliezers van het ene jaar de winnaars van het volgende. In 2017 bleven vooral enkele ‘oliegevoelige’ landen onder druk. Rusland en Colombia lijken nu klaar voor een herstel.

De hekkensluiters van 2017 stonden echter vooral onder druk door (geo)politieke factoren. Qatar leed onder het conflict met Saudi-Arabië, terwijl in Pakistan vooral de binnenlandse politieke situatie voor onzekerheid zorgde.

Beursklimaat blijft goed

De Amerikaanse renteverhogingen maken sommige emerging markets kwetsbaar. Dat geldt vooral voor landen met hoge tekorten op de lopende rekeningen, zoals Turkije, Zuid-Afrika en Pakistan. Toch verwachten we dat de Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen het positieve momentum nog enige tijd aanhouden.

De waarderingen zijn niet overdreven hoog (k/w’s van gemiddeld minder dan 15). De opleving van de wereldeconomie is positief voor de export en voor de grondstoffenprijzen, waarvan vooral Rusland en Zuid-Amerika profiteren. In Azië zien we vooral in India, Vietnam, China sterke loonstijgingen, die de binnenlandse consumptie stimuleren.

De politieke situatie is positief voor het bedrijfsleven in grote groeimarkten zoals India, Indonesië, Chili, Argentinië en voorlopig ook in Brazilië. In Brazilië en in Rusland zijn er aanzienlijke monetaire stimuli mogelijk.

Verkiezingsjaar

In vele emerging markets heeft de politiek een relatief grote invloed op het economische beleid. Dat zagen we in 2017 in onder meer Chili en Argentinië. Dit jaar kunnen verkiezingen in enkele belangrijke landen een grote invloed hebben op de beursevolutie.

In Brazilië ontstond er optimisme dankzij het verdwijnen van Rousseff. De verkiezingen van oktober kunnen dit jaar echter voor volatiliteit zorgen. Mogelijk wordt het een strijd tussen de rechtse populist Bolsonaro en de nog steeds erg populaire linkse oud-president Lula da Silva.

Met deze laatste dreigt er een einde te komen aan de hervormingspolitiek van de huidige regering, maar het is ook nog mogelijk dat de lopende corruptie-onderzoeken een kandidatuur van Lula verhinderen. Overigens, tijdens het vrij rationele beleid van Lula (2003-2011) heeft de Bovespa-index het best aardig gedaan. 

Verkiezingen Mexico

In Mexico maakt de door corruptie geteisterde regeringspartij weinig kans bij de verkiezingen van juni. De linkse Obrador (het Mexicaanse antwoord op Trump) ligt in de peilingen momenteel voor, waardoor het risico ontstaat dat de economische hervormingen van de afgelopen jaren worden teruggedraaid. Afwachten of de centrum-rechtse oppositiekandidaat Ricardo Anaya dankzij een coalitie met centrum-links het tij nog kan keren.

In Colombia beloven de verkiezingen van 27 mei een spannende strijd te worden tussen de linkse oud-burgemeester van Bogota (Petro), de ‘radicaal centristische’ ex-burgemeester van Medellin (Fajardo) en de regeringskandidaat (Vargas). Vargas ijvert voor lagere vennootschapsbelastingen en het schrappen van dividendbelastingen.

Zijn beleid zou echter de kredietrating van het land in gevaar kunnen brengen. Wellicht zou een overwinning van de alom gerespecteerde Fajardo, die steeds ver weg bleef van corruptieschandalen, het best de stabiliteit vrijwaren.

In Rusland wordt de erg populaire Poetin in maart zo goed als zeker opnieuw president, wat voor stabiliteit zorgt. In Thailand kan er na de verkiezingen van november opnieuw een burgerregering aan de macht komen, maar de militairen zullen een zekere invloed behouden en daardoor een stabiliserende factor blijven in het politiek verscheurde land. Hoe het in augustus met de verkiezingen in Pakistan zal aflopen, is voorlopig nog erg onduidelijk.

Trackers en holdings voor 2018

Dit jaar zijn de onderstaande landen interessant: landen waar de economie nog in het begin van een nieuwe opwaartse economische cyclus zit.  

Colombia

In Latijns-Amerika is Colombia aantrekkelijk. De economie kan dit jaar profiteren van een belastinghervorming, een hogere olieprijs, een dalende inflatie, een dalende rente en investeringen in de infrastructuur. 

Rusland

Vooral voor Rusland is de olieprijs erg belangrijk. Bovendien kan deze economie nog gestimuleerd worden met renteverlagingen. Recentelijk werd de rente met 0,5% (50 bp.) verlaagd tot 7,75%, terwijl de inflatie tot 2,5% zakte. Voor dit jaar wordt op een inflatie van circa 4% gerekend. Russische aandelen zijn nog steeds zeer goedkoop. 

Midden-Oosten

De beurzen van V.A.E (Dubai en Abu Dhabi), Qatar en Koeweit kunnen profiteren van de hogere olieprijs en van economische hervormingen. De beursintroductie van het Saudische Aramco kan de interesse in de regio stimuleren.


ETF

Land

ISIN-code

Koers in $

Rendement 2017

GLobal X MSCI Colombia Colombia US37950E2000 11,20 +10%
Van Eck Vectors Russia Russia US92189F4037 23,92 0%
WisdomTree Middle East Midden-Oosten US97717X3052 18,71 +6%

Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links