Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hub, hub, hub Euronext

Hub, hub, hub Euronext

En dat voor een schappelijke €137 miljoen. Bloomberg ziet ook waarom:

Euronext NV is expanding into Ireland by acquiring the nation’s stock exchange, a hub for ETFs that’s set to benefit as financial activities leave the U.K. after Brexit.

Inderdaad, Euronext voegt de Ierse beurs Irish Stock Exchange aan haar bestand toe. Ze is nu al de baas over de gonggg in Frankrijk, Nederland, België en Portugal en heeft nog wat activiteiten in Londen. Londen Stock Exchange is trouwens £13,3 miljard waard en Euronext zelf €3,5 miljard. 

Het geeft aan dat de Ierse beurs klein en nietig is en dat klopt. Dit zijn de aandelen uit de Ierse hoofdindex ISEQ20. Dat zou maximaal de ISEQ50 kunnen zijn, want meer aandelen staan er niet genoteerd:

 

 

Herinnert u zich die Ierse banken nog in 2009? Wat een drama was dat. Niettemin is de index aardig hersteld. Helaas kan ik u het niet met herbelegd dividend laten zien, anders was het gat met de AEX wel groter.

 

 

Outperformance

Nee, die overname is niet om u en mij te behagen. Noemt u eens tien aandelen uit de CAC40, vijf uit de Bel20 en drie uit de PSI20, lastig hé? Ondanks mondialisering is en blijft beleggen een zaak van zeg eigen aandelen eerst. Zelfs Warren Buffett belegt zijn 469 miljard dollar ofzo amper over de grens. 

Dat Euronext vandaag 4% omhoog knalt in Parijs, dat is de hoofdnotering, heeft alles te maken met die hub voor trackers of ETF's, die de Dublinse beurs is. De Ieren zijn net zo creatief met tax als wij en net als Luxemburg is het land aantrekkelijk om daar beleggingsfondsen en trackers te vestigen.

En dat is booming business, die Euronext mooi naar zich toe trekt oordeelt de beurs vandaag. En zo komen we uit bij het wonder dat het aandeel Euronext zelf is. Ik zet het sinds de beursgang in juni 2014 af tegen haar eigen indices. Wat een outperformance, hoe kan dat met nota bene die laagvolatiele markten?

 

 

Goed bezig dat Euronext

De hele handel klaagt al jaren steen en been hierover en u ziet zelf de koersen van Binck en vooral Flow Traders. Die laatste, ook roerend in de ETF-vijver, heb ik even gemaild, of dit wellicht goed nieuws voor hen is. Investor relations reageert kort dat het geen directe impact heeft em misschien 

Getuige de KW-cijfers boert Euronext juist goed met trackers en ETF's. Gezien de gestage groei van het marktaandeel van die dingen en de inleg daarin is dat een handige keuze. Hoe welke partij precies verdient aan trackers gaat even buiten het bereik van dit stukje. Anders wordt het een boekwerk.

Euronext verdient ook aan clearing en zeg maar de achterkant, de wandelgangen en het motorblok van de beurs. Goed gespreide activiteiten, omzet- en winstmakers: Euronext is zo niet alleen afhankelijk van handel zelf. Ze let ook scherp op de kosten en melkt bijvoorbeeld haar real time koersen uit.

Daarmee bewijst het aandeel zich als kwaliteit, meent de beurs en plakt er een waarde van momenteel 22 keer de winst op. Het dividendrendement is ondanks die 30%-stijging dit jaar nog altijd een fraaie 2,8%. Kortom, het ziet er allemaal goed uit voor Euronext. Of dat ook zo blijft is vers twee.

Ja maar nu dan?

Bloomberg stipt het ook al aan. Na deze overname blijft er weinig in Europa over van betekenis. Fusie- en overnameplannen waarbij linksom of rechtsom giganten London Stock Exchange en Deutsche Börse zijn betrokken zijn gedoemd te mislukken, daar is is intussen een aardig trackrecord van ontstaan.

Euronext zelf heeft ook veel avonturen met andere partijen achter de rug, waaronder New York Stock Exchange. Dat de uitbater van de oudste beurs ter wereld - gelukkig houdt Euronext Beursplein 5 in stand - derhalve zelf nog maar sinds juni 2014 onder deze notering ter beurze staat, zegt genoeg.

Kortom, wellicht moet het bedrijf nu geheel autonoom groeien? En dan nog iets. Euronext en andere beurzen lijken op het eerste oog een officieuze monoplie te hebben - optiebeurs TOM moest ook de handdoek gooien - maar wellicht zijn juist beursbedrijven kwetsbaar voor blockchain-technologie.

Als er een munt of technologie komt die garandeert dat ik mijn aandeel tegen de beste prijs krijg als ik geld naar u over maak en vice versa, hebben we geen beurzen meer nodig. Hooguit om nog de gonggg te luiden. Ik neem aan dat ze daar bij Euronext in een onbewaakt ogenblik ook over nadenken.

Hebt u intussen al een leuk Ierse stockpick gespot? Laat het weten. Ennuh, is het eigenlijk al officieel? Er gaan in Ierland vaker dingen op het laatste moment mis. Hele opstanden tegen de Britten zelfs en dan is er deze moderne klassieker. Ga je voor het eerst in 109 jaar van ze winnen en dan... gebeurt er dit :-)

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. Bonost 30 november 2017 18:25
    Ik zou het niet erg vinden dat onze beurs daalt op een dalende dollar als het andersom ook zou stijgen. Maar daar zit nu juist de kwade van alles. Als de dollar gaat stijgen gaat dat meestal gepaard met een daling van de beurs in Amerika en wat denk je dat er dan gebeurt? Juist. Dus het klopt gewoon niet dat wij reageren op de zwakte van die stomme Amerikanen. Er zouden meer Zwitsers in Europa moeten wonen. :)
  2. __AQR__ 1 december 2017 09:27
    Irish Stock Exchange draait geloof ik technologie van Deutsche Boerse. Dat kan nu worden overgezet op het eigen Euronext platform, wat een schaalvoordeel oplevert. Ook kunnen Euronext members nu gemakkelijk lid worden van de beurs, wat de liquiditeit daar zal bevorderen. De UCITS ETF listings met IE isin zullen jaarlijks wel wat listing fees opleveren. Al met al geen slechte deal. Als ze nou ook de beurs van Luxemburg en de Bolsa de Madrid erbij nemen zijn ruimt het lekker op en wordt handelen in Europa weer een klein beetje efficienter.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links