Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hedgemeyer II

De mysterieuze koper achter de koerscapriolen van Hagemeyer heeft vanmorgen zijn masker afgeworpen. Het Franse Sonepar biedt 4,25 euro per aandeel voor de technische groothandel.

Hiermee is nog geen einde gekomen aan de wilde rit waar Hagemeyer op vrijdag 28 september aan begon. De koers schoot al even omhoog tot 4,61 euro en dat is 8,5% boven het bod van Sonepar. Komt er een nieuwe bieder of is er iets anders aan de hand?

Hagemeyer opereert op een gefragmenteerde markt die de afgelopen jaren het toneel was van een consolidatiegolf. Het Nederlandse bedrijf speelde daarbij nauwelijks een rol, aangezien het op orde brengen van de balans alle aandacht van het management opslokte.

Na zwakke kwartaalcijfers die op 17 augustus bekend werden, kwam het bedrijf steeds meer in beeld als overnameprooi.

Uitnodiging
Topman Rudi de Becker bleef ongeveer als enige over met de mening dat Hagemeyer niet te koop was. Sonepar heeft hem en de raad van commissarissen al uitgenodigd om over het bod te komen praten. Waarschijnlijk is dat voorlopig de enige uitnodiging die De Becker kan verwachten.

Rexel leek lange tijd de aangewezen partij om Hagemeyer over te nemen. De Franse branchegenoot heeft aangegeven dat het de strategische opties bekijkt na het bod van Sonepar. Het lijkt er echter op dat het een te grote hap is voor Rexel. Een nieuw bod zal op ongeveer 3 miljard euro moeten uitkomen; bijna evenveel als de beurswaarde van Rexel.

Het Franse bedrijf noteert bijna 20% lager dan de beursgang in april en de aandeelhouders zijn waarschijnlijk niet happig op een grote, winstverwaterende aankoop. Bij die beursintroductie werd aangegeven dat er vooral gezocht werd naar overnames tot 250 miljoen euro. Bovendien heeft Rexel de handen vol aan het inlijven van GE Supply, dat vorig jaar voor 785 miljoen dollar werd opgekocht.



Tijdsperiode grafiek: 
Wie biedt?
Andere grote branchegenoten waarvan de naam circuleerde als potentiële koper, staan om verschillende redenen niet te springen om zich in een biedingstrijd om Hagemeyer te mengen:

Grainger - In maart 2005 heeft Grainger aangekondigd dat de lopende contracten voor integrated supply niet worden verlengd. Een aankoop van Hagemeyer zou strategisch een stap terug zijn voor de onderneming.

Wesco - De beurswaarde van de Amerikaanse branchegenoot is inmiddels kleiner dan die van Hagemeyer. Wesco maakte op 28 september bekend voor 400 miljoen dollar eigen aandelen in te kopen en dat is geen teken van een bedrijf dat geld opzij zet voor een grote aankoop.

Wolseley - De koers van Wolseley is de afgelopen maanden met 30% gedaald door de problemen op de Amerikaanse huizenmarkt. Het bedrijf schrapte onlangs 3.500 arbeidsplaatsen en heeft de handen vol aan het op orde krijgen van de eigen organisatie.

Hedgehoop
Een nieuw bod hoeft uiteraard niet automatisch van een branchegenoot te komen. Een hedge fund kan de onderneming opsplitsen, waarbij bijvoorbeeld de Europese en Amerikaanse activiteiten apart worden doorverkocht. Ten slotte kan de divisie ACE (verkoop consumentenelektronica en luxegoederen) dan in de etalage worden gezet.

Een krappe kredietmarkt heeft de activiteit van hedge fondsen echter aan banden gelegd en bovendien kan het hoge volume van de afgelopen dagen potentiële kopers afschrikken. Er zijn in anderhalve week tijd honderden miljoenen aandelen Hagemeyer verhandeld en Sonepar heeft mogelijk al een positie opgebouwd in het bedrijf.

De kans dat er een nieuwe bieder opstaat lijkt vrij klein, maar misschien weet De Becker een hoger bod los te weken bij Sonepar. Het overnamebod waardeert Hagemeyer op ongeveer 8,2 maal het operationeel resultaat, terwijl die verhouding bij branchegenoten op circa 9 ligt.

Kort knijpen
Een zogenaamde short squeeze is een andere verklaring voor een beurskoers die ruimschoots boven het bod van Sonepar staat. Verschillende handelaars hebben tijdens de rally shortposities ingenomen om te speculeren op een terugval van de koers. Nu Sonepar een bod heeft uitgebracht, moeten deze partijen hun verkochte aandelen terugkopen.

De combinatie van een bod, een short squeeze en speculatie op een mooier bod is voldoende om de koers vandaag een stuk hoger te zetten, maar er is meer nodig om de koers zo hoog te houden. En dat hangt voor een groot deel af van de wijze waarop De Becker met Sonepar onderhandelt.

Het is niet zonder risico om op een goede uitkomst te gokken. Twee maanden geleden hield De Becker bij hoog en laag vol dat Hagemeyer niet te koop is - het is nog maar de vraag of Sonepar hem op andere gedachten kan brengen.


Michiel Pekelharing is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Pekelharing kan posities innemen - klik hier voor een overzicht van zijn beleggingen. Om te reageren op deze column, klik hier.

Michiel Pekelharing is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. Pekelharing neemt geen posities in op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Michiel Pekelharing

Michiel Pekelharing versterkt sinds april 2005 de redactie van IEX. Hij maakte de overstap van Reed Elsevier, waar hij voor Beleggers Belangen en Money schreef. Daarvoor was hij als freelance journalist actief voor verschillende kranten en financiële websites.

Meer over Michiel Pekelharing

Recente artikelen van Michiel Pekelharing

  1. okt '07 Emerging Mark
  2. feb '09 Kijk, een zwaluw 4
  3. feb '09 Dividendvalkuil 3

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. Yero 9 oktober 2007 20:31
    Goed en informatief stuk. Logisch dat Rexel hun stragetische positie overweegt; het gaat immers om hun markt. Een overname door Sonepar zal de positie van Rexel mogelijk verslechteren (het wordt dan een kleinere speler in de markt). Maar het inderdaad de vraag waar ze het geld vandaar halen als hun eigen koers al 20% is gezakt...
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links