Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Icarus trade, op het randje

Icarus trade, op het randje

Sommige uitdrukkingen vanuit het Engels laten zich lastig vertalen, terwijl tegelijk de betekenis toch helder is. Dat kan bijvoorbeeld gezegd worden van de uitdrukking Icarus trade

Voor wie tijdens geschiedenis altijd zat te slapen: Icarus was volgens de Griekse overlevering de zoon van vermaard uitvinder Deadalus. Hij vloog op door zijn vader uitgevonden vleugels van veren en kwam te dicht bij de zon, waardoor Icarus in zee stortte.

Vertaald naar de huidige Wall Street uitdrukking Icarus trade komt dit neer op te risicovol beleggen op een gevaarlijk moment. Beleggers lijken op dit moment over-optimistisch en de geschiedenis leert dat dit vaak kantelpunten in de markt zijn.

Vaak, maar niet altijd: voorspellen is en blijft een onmogelijkheid. Maar dat wil nog niet zeggen dat het niet kan lonen om alert te zijn.

Bullish

Hoewel er van echte euforie, ook vaak een kantelmoment, niet echt sprake lijkt, ogen beleggers wel tamelijk zorgeloos. Wellicht in slaap gesust door het idee dat centrale banken in geval van nood toch wel ingrijpen.

Zo blijkt uit de jongste cijfers van Bank of America dat particuliere beleggers nog nooit zo weinig cash aanhielden als nu (10,4%). Een deel van het kapitaal blijkt naar actief beheerde beleggingsfondsen te vloeien: stockpickers dus. Nog een signaal van optimisme.

Professionele beleggers blijken er dezelfde strategie op na te houden. Citigroup verzamelde wat gegevens over het investeringsgedrag van professionals en constateerde dat ook daar de cash positie op het laagste niveau sinds 2009 ligt. Daarmee kan de theorie van de particuliere belegger als kanarie in de kolenmijn alvast de prullenmand in.

Krappe cashpositie

Particuliere beleggers en professionele partijen zetten dus vrijwel hun gehele beschikbare vermogen aan het werk, op zoek naar rendement. Dat op een moment dat Wall Street vrijwel dagelijks koersrecords breekt. Ook dat feit geldt als een alarmsignaal.

Recordstanden op beurzen trekken vaak juist in de eindfase nieuw, speculatief geld aan. Het zijn stijgende koersen die juist geld naar de markt lokken, daar waar in het dagelijks leven aanbiedingen extra vraag creëren.

Dat fenomeen blijkt hardnekkig: willen kopen als financiële markten al flinke koersstijgingen hebben laten zien.

Omkeersignalen

Wellicht is het de tijdsgeest, of nog steeds een uitvloeisel van “de meest gehate koersrally aller tijden” of toch de wens de top in de markt te willen voorspellen, maar velen zijn op zoek naar omkeersignalen. Informatie die aanwijzingen geeft dat het koersfeestje voorbij is.

De lage cash positie bij particulieren en professie wijst in ieder geval op een laag absorptieniveau: er is weinig ruimte meer over om bij te kopen bij eventuele koersdalingen. Tegelijk impliceert dat feit dus ook dat er (te) weinig geld is om de markten nog veel hoger te zetten, al gaat die laatste stelling in de huidige tijd nog steeds niet geheel op.

Er zijn echter nog altijd partijen, met onbeperkte middelen zelfs, die nog wel kunnen (bij) kopen: centrale banken. Voor wie het is ontgaan: zo heeft de Zwitserse Centrale Bank (SNB) voor meer dan 100 miljard euro aandelen gekocht in onder andere Apple en Facebook.

Ook de Japanse Centrale Bank (BoJ) laat zich niet onbetuigd en is inmiddels de grootste aandeelhouder in een vijftigtal in de Nikkei genoteerde bedrijven. Het opkopen van bedrijfsleningen door de ECB valt overigens ook onder de noemer bizar.

Wat moet u nu?

De financiële markten zijn kwetsbaar, zoveel is duidelijk, al stijgt vooral Wall Street nog vrolijk door. De top voorspellen, een correctie aan zien komen: ondoenlijk. Of beleggers met een volle aandelenportefeuille zich in een Icarus trade bevinden, dat valt pas achteraf vast te stellen.

Verstandig beleggen wil wel zeggen dat enige cash achter de hand houden geen kwaad kan. Dat gaat uiteraard ten koste van het rendement, maar dat wordt normaliter ruimschoots goedgemaakt als er geshopt kan worden na een daling.


Disclaimer: niet van toepassing.


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

  1. 15:00 Redelijke jaarstart voor Barrick Gold dankzij hoge goudprijs
  2. 09:55 Geslaagde turnaround Ontex wordt onvoldoende weerspiegeld in waardering
  3. 03 mei Advies- en koersdoelverhoging Brunel

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 Bart Meerdink 31 juli 2017 11:56
    Statistiekjes over weinig cash suggereren dat er geld de beurzen instroomt. Maar dat kan niet kloppen, een beurstransactie is wat dat betreft neutraal. De verkoper krijgt de cash van de koper. Buybacks overschaduwen nieuw uitgegeven aandelen en dan is er ook nog het dividend. En er worden bedrijven overgenomen, wat meteen al het kapitaal weer vrij laat komen. Geld stroomt dus eigenlijk consequent de beurs uit. Koersen kunnen onbeperkt stijgen zonder dat daar enige instroom van geld voor nodig is.

    Dat slaat de hele bodem onder het artikel weg, toch?

    Qua (staats)obligaties is er wel een stijging van de uitstaande schuld wat meer geld vastlegt. Maar daar staat weer Draghi's enorme opkoop-programma tegenover wat het geld weer terugploegt in de economie (althans een poging daartoe is).

    Conclusie: er is volgens mij nog steeds enorm veel geld beschikbaar.

    Neemt niet weg dat de koersen hoog staan, corresponderend met de extreem lage rente die aandelen (en vastgoed) in vergelijking aantrekkelijk doet schijnen. Een correctie zal zeker komen, maar wanneer? Juist de laatste fase van een bull market levert veel rendement op.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links