Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Koersmanipulatie

Koersmanipulatie

Geruchten, wie is er niet rijk mee geworden? Dit is uiteraard ironisch bedoeld. Feit is dat bij marktgeruchten zelden tot nooit te achterhalen valt wie de bron is.

En dat is om voor de hand liggende redenen. Het kan namelijk onder koersmanipulatie vallen, en daarmee maakt u in Nederland beurswaakhond de AFM wakker.

 

Geruchtenmolen op volle toeren

Toch is er op Euronext Amsterdam iets geks aan de hand. Er worden geruchten in de markt geplaatst én de bron valt te achterhalen. Dat an sich is ronduit bijzonder.

WallStreet Wires weet al enkele weken de aandacht naar zich toe te trekken. De website komt met uiterst concrete en gedetailleerde overnamegeruchten en heeft marktimpact.

In drie weken tijd slingert WallStreet Wires maar liefst drie geruchten van op Euronext Amsterdam genoteerde aandelen de lucht in. De website brengt overigens meer geruchten in de markt, van aandelen op beurzen elders, maar voor nu ligt de focus even op Amsterdam.

Gemalto en Corbion

Een paar weken geleden wist die website te melden dat er overname-interesse was voor Gemalto. Wie precies interesse zou hebben in Gemalto blijft onduidelijk, maar men wist wel dat een overnamekoers van 69 euro binnen bereik lag. De impact van dit bericht kunt u hieronder aflezen in de koersgrafiek.

 

grafiek Gemalto
Klik op het plaatje voor een grote versie

 
Het ‘succes’ rond Gemalto smaakte kennelijk naar meer. Vorige week werd Corbion op de korrel genomen: óók een overnamekandidaat en óók op fors (40 euro) hogere koersen. Hieronder ziet u wederom de impact van het gerucht op de koers van Corbion.

 

grafiek Corbion
Klik op het plaatje voor een grote versie

OCI aan de beurt 

Het tempo wordt opgevoerd: vandaag staat OCI in de schijnwerpers. U raadt het al: óók al een overnamekandidaat en óók hier zou de overnamepremie fors zijn. Een private equity speler zou zomaar eens 30 euro per aandeel op tafel willen leggen. Het spreekt voor zich dat OCI de stijger van de dag is: bekijkt u rustig de koersgrafiek hieronder.

 

grafiek OCI
Klik op het plaatje voor een grote versie



Marktgeruchten, redelijk gedetailleerde informatie, een forse overnamepremie: de hebzucht wordt getriggerd en het gerucht kan op waarheid gebaseerd zijn.

Alle ingrediënten zijn daarmee aanwezig om impact te hebben. En u weet hoe dit met handelaren werkt: buy first, ask questions later. Oftewel: hier wordt geld verdiend, grof geld zelfs waarschijnlijk.

De markt is op dit moment bijzonder vatbaar voor overnamegeruchten: het is relatief stil op het cijferfront en er is genoeg M&A-activiteit, dus een gunstige voedingsbodem. Sterker nog, een beter moment valt niet zo snel te bedenken.

Spelen met vuur

Het bijzondere in bovenstaand is dat ditmaal de bron van de geruchten wél te traceren is. Het lijkt erop dat de heren van deze website, geen dames voor zover wij konden zien, met vuur spelen.

De impact op de koers van bovengenoemde aandelen is fors: 5 tot wel 10% hoger. Het doet sterk denken aan de nadagen van de vorige beurshausse toen Britse kranten het ene na het andere overnamegerucht de lucht in slingerden, tot en met RDS en Unilever aan toe.

Overnamegeruchten vallen meestal in de categorie broodje-aap-verhaal. Een enkele keer blijken ze wel te kloppen, maar over het algemeen is het niet slim om mee te liften met dit spel: de laatste koper loopt namelijk het risico dat hij of zij met (te) dure stukken achterblijft.

De AFM heeft in dit dossier uiteraard het laatste woord: koersmanipulatie of niet, that's the question.

Disclaimer Crum: geen positie in bovenvermelde aandelen.


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

  1. 26 apr Basic-Fit heeft nu vier miljoen leden
  2. 26 apr Loopt het dividendrendement van Signify gevaar door zwakke jaarstart?
  3. 25 apr Gaat Unilever eindelijk de langverwachte sprong omhoog maken?

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. oldebox 30 juni 2017 10:03
    Dat is mooie handel. Open een legitiem uitziende 'nieuws' website en ga ergens op een afstandje, met opties, turbo's of desnoods index / sector trackers profiteren van de piek in de koers.

    Bij elke broker met een fatsoenlijk trade surveillance systeem ga je dan snel opvallen, maar er zijn er nog genoeg die dit houtje touwtje spreadsheet doen.

    [edit]Dat roept wel meteen de vraag op of je ook strafbaar bent als je alleen maar profiteert van deze website. Dus (eventueel geautomatiseerd) meteen kopen als er een 'gerucht' wordt gepubliceerd en dezelfde dag weer verkopen. Dat zou niet strafbaar moeten zijn, omdat je alleen gebruikt maakt van informatie die publiek is. ...en zo zou je als eigenaar van de website kunnen profiteren van je eigen gefabriceerde geruchten door anderen voor je te laten handelen. Zolang er maar geen relatie tussen jezelf en de ander kan worden aangetoond.

    ...perfect crime. Zolang je maar niet wordt aangepakt op het verspreiden van de geruchten zelf.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links