Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fenomeen Hunter Douglas

Fenomeen Hunter Douglas

 

Is het de booming huizenmarkt, of de opname in de AScX index vorige maand dat iedereen dit aandeel weer op de radar heeft kregen? Beide kan ook nog. Of nog iets anders. Feit is dat Hunter Douglas het afgelopen jaar 70% en dit jaar al ruim 40% op de teller heeft. 

 

 

U ziet dat het aandeel - de grafiek is met herbelegd dividend - al even meeloopt. Wat heet, het schilderachtige Hunter Douglas hoort echt bij het meubilar van het Damrak en is in de loop van de jaren zo'n beetje door alle indices gevlogen. Het aandeel is een beetje een kruising tussen HAL en VolkerWessels.

Met het Rotterdamse beleggingsfonds heeft Hunter Douglas gemeen dat ze eigenlijk veel te groot is voor eerder de Lokale Markt en nu de AScX index. Met een beurswaarde van momenteel ongeveer 2,7 miljard euro en een bedrijfsomzet van miljarden euro's hoort het op papier bij de grotere AMX-aandelen.  

Met het bouwbedrijf heeft Hunter Douglas weer gemeen dat ze een buitengewoon slimme, handige en uitgekookte oprichter, directeur en grootaandeelhouder heeft. Want uiteindelijk draait al die jaren alles, maar dan ook alles bij de Luxaflex-maker om één naam: Ralph Sonnenberg. Hij is Hunter Douglas.

 

 

Curaçao en Zwitserland

Om maar met de deur in huis te vallen, dit zijn de grootaandeelhouders van het bedrijf. Vandaar ook die geringe free float (rechtsboven) en vergelijking met HAL, waar de familie Van der Vorm de  baas is. U mag meedoen met het fonds, maar dat u uw plek weet. De aandeelhoudersvergadering is ook op Curaçao.

Net als Dik Wessels himself is ook Sonnenberg niet vies van een beetje handelen in eigen aandeel. Zo was Hunter Douglas ooit een AMX-aandeel. Sonnenberg vond het blijkbaar te goedkoop en begon stukken op te kopen. Daarmee daalde de free float en zakte het aandeel bijna automatisch af naar de lokale markt.  

Vanuit zijn Zwitserse kasteel zag Ralph dat het goed was. Kijk mee, de miljardair woont echt heel leuk. Kijk verder onder deze link, er is genoeg verschenen over deze kleurrijke man. 

 

 

Grootste risico

Kortom, dit is een buy & hold aandeel pur sang. U kunt wat stukjes oppikken van dit keurige defensieve dividendaandeel voor wat rust in uw portfeuille, maar zorg dat uw positie behapbaar is. Zeker als de beurzen op drift raken, kunnen zulke aandelen in feite op slot gaan. Dan moet u niet moeten verkopen! 

Dat risico op Hotel California - you can check in anytime, but you can never leave - lijkt ook tot uitdrukking te komen in de waardering van het aandeel. Voor 2017 defensieve aandelenbegrippen is het goedkoop. Waar koopt u nog 2,4% dividend tegen 10 keer de verwachte winst met een mooie business als Luxaflex?

Dit is zo'n beetje alle fundamentele data die ik voor u heb. Schattingen zijn er niet, geen enkele analist volgt het aandeel. Beetje dom, want dat levert mooie snoepreisjes naar Zwitserland en Curaçao op. Nogmaals, dit is niet duur voor op het oog een mooi, saai en degelijk dividend aandeel met een blijvertje als business.

Doordat Sonneberg echter ruim 80% heeft doet zich de gekke situatie voor dat hij niet alleen de knaken voor u moet verdienen, maar ook uw grootste risico is. De koersrally het laatste jaar laat zien dat beleggers daar even geen probleem mee hebben. 

 

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 08:10 Er is weer de bekende 2022-kolder voorbeurs en wat een risicobereidheid
  2. 16 aug Hóógrisico, Warren Buffett zet alles op Apple en... do try this at home! 23
  3. 16 aug Vlakke koersen voorbeurs, Philips-CEO weg en de gekste dingen gebeuren 1

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links